21.2 C
Rijeka

Rijeka i putovanje u Europu – uvod

Nakon nekoliko turbulencija pred kraj proljeća, Europa je ipak osigurana. Budući da je sve više prvenstava okončano i europski putnici su poznati, donosimo ažuriranu ljestvicu nositeljstva i popis klubova koji prijete Rijeci.

Sezona se polako bliži kraju – poredak HNL-a, barem po pitanju onih koji će na europsku ekskurziju, je poznat. Rijeka će na Osijekovom oproštaju od Gradskog vrta odigrati utakmicu prestiža, koja će pobjedniku usput donijeti i 50 tisuća eura – toliko više novaca od TV prava pripada trećeplasiranoj momčadi.

Svakim danom je sve manje šansi za promjene i u stranim ligama, što znači da je većina izletnika već definirana. U prologu s početka svibnja naveli smo sve ključne informacije o natjecanju, a kako budu tekla pretkola, donosit ćemo Vam i najzanimljivije crtice o protivnicima, gradovima, stadionima, taktikama, igračima.

Suprotno netočnim navodima Novog lista, Rijeku u drugom pretkolu ne čekaju Club Brugge, Gent, Victoria Plzen i slična organizirana imena. Rijeka je s koeficijentom 11.5 siguran nositelj u drugom i trećem pretkolu, a dođe li do grupne faze, vrlo će vjerojatno biti i u trećoj jakosnoj skupini.

U prva dva pretkola u kojima ćemo sudjelovati stoga nema nijedno iskusno europsko ime, velikan kakvog bi se pribojavali. U playoff rundi, kada Rijeka neće biti nositelj, svi redom su ozbiljni i jaki klubovi, ali to je posljednji korak i tema za neki drugi dan.

21. lipnja (srijeda) je ždrijeb parova drugog pretkola Konferencijske lige. Prva utakmica igra se 27. srpnja, a uzvrat 3. kolovoza.

Na primjerima Aberdeena (15/16), Sarpsborga (18/19) i ovogodišnjeg Djurgårdensa, vrlo je jasno da europska pretkola nisu kakva su bila pred desetak godina, kada bi otprilike pola klubova u ždrijebu igralo u (polu)amaterskim ligama. “Danas svi igraju nogomet” nije više samo floskula koju izjavi gubitnički trener po završetku utakmice, već realnost globaliziranog sporta.

Izdvojili smo većinu od ukupno 45 ekipa koje bi kao nenositelji zaključno s današnjim danom bile u ždrijebu 2. pretkola. Kategorizirali smo ih prema nekoliko objektivnih i subjektivnih faktora:

  • jačina lige prema UEFA ljestvici
  • udaljenost i različitost nogometnih filozofija
  • pozicija na ligaškoj tablici i povijesni uspjesi
  • natjecateljska forma
  • dosadašnji europski rezultati
  • subjektivna procjena
  • vrijednost momčadi na Transfermarktu, njegovim manama unatoč

Nakon grupiranja, došli smo do otprilike podjednako brojčanih “skupina”. Među teškim odabirima je nekoliko potencijalnih mina. Ne nužno (pre)jakih momčadi, nego promatrajući iz perspektive kluba nositelja i činjenice da će europske utakmice ujedno biti među prvim Rijekinim službenim utakmicama u novoj sezoni.

Među opasnim klubovima nalaze se dva švedska imena obzirom da je njihova sezona u zamahu, kao i snažnija imena iz susjedne Danske. Od ostalih, Turska još nema potvrđene predstavnike – ako to bude četvrtoplasirana Adana, definitivno spada u teške odabire. Ukoliko pak Rijeci poznati İstanbul Başakşehir osvoji Kup, ići će u Europu kao nositelji iz drugog pretkola pa s ovog popisa otpada jedno teško potencijalno ime. Na popisu je i susjedna Vojvodina, Gorgonov Pogon, ali i egzotični Aktobe iz Kazahstana, za kojeg igra bivši junior Andrija Filipović.

Među osrednjim klubovima su bliža gostovanja, sličnije nogometne filozofije, klubovi iz slabijih liga od HNL-a, ali i dalje imena sa kvalitetom. Nekoliko je bliskih gostovanja: Domžale, Borac, Partizani, Debreceni. Dublje na Balkanu čekaju i rumunjski Sepsi te bugarski Levski iz Sofije.

Među lakšim klubovima su uglavnom momčad iz poluprofesionalnih liga. Iako se svake sezone dogodi nekoliko iznenađenja, uglavnom su navedene momčadi one koje ispadaju na prvoj prepreci. Torshavn smo posjetili 2014. godine (nije u pitanju isti klub), od Differdangea imamo poraz iz 2009. godine, a malteške vanzemaljce ne treba posebno predstavljati.

Atraktivno vs. prolazno

Ne želimo olako preskakati preko faktora udaljenosti između dvaju gradova. Morali smo otići relativno daleko u povijest kako bi pronašli Rijekino posljednje atraktivno europsko gostovanje. Djurgårdens svakako spada u atraktivne, ali već je u prvoj utakmici na Rujevici bio poznat konačan ishod; putovanje je bilo turističko. Cijene standarda u Švedskoj također su iznad prosjeka Hrvatske kao dodatan palac dolje.

Kada se igralo protiv pravih europskih imena sezone 20/21 (Kopenhagen, AZ, Napoli, Real Sociedad), koronasezona je značila prazne tribine.

U sezoni 21/22 protiv PAOK-a, u srcu vatrenog Soluna nije bilo gostujućih navijača (osim najhrabrijih). Pretkolo ranije, škotski Hibernians iz Edinburga bio je udaljen čak 2500 kilometara – nije baš svakodnevnica.

Tek u sezoni 19/20 gostovanje belgijskom Gentu gledamo kao posljednje atraktivno, a dostupno širem spektru navijačkog puka. Godinu ranije bio je hladni i skupi norveški Sarpsborg, a u sezoni 17/18 smo imali rekordno puno prilika za hodočašćenje: Milan, Salzburg i Beč dogodili su se unutar samo par mjeseci.

Šest godina čekanja je predugo! Mnogima fali povezati Sloveniju, Austriju, Švicarsku ili Češku u pretkolima; umjesto hladnog sjevera ili neatraktivnog i stranog istoka. Kakvog vi protivnika priželjkujete, imate li ime sa liste koje Vam je “sjelo”? Javite nam na forumu, ali i u anketi ispod!

Kakvog protivnika priželjkujete u 2. pretkolu, na otvaranju europske sezone?

Preporučamo

Lindon Selahi pred odlaskom u Tursku?

Utrka za se vodi između Trabzonspora, Konyaspora i Gaziantepa, a Rijeka bi mogla biti bogatija za 2 milijuna eura.

Nova šestica Rijeke: Dejan Petrovič stiže kao zamjena za Selahija?

Slovenski veznjak Dejan Petrovič trebao bi postati novi član Rijeke kao zamjena za Selahija.

Ukradeno prvenstvo: Riječki dan žalosti

Prošle su dvadeset i četiri godine od najveće krađe u povijesti hrvatskog nogometa.

Gorki oproštaj od rekordno popunjene Rujevice

Osigurana Europa uz dozu gorčine nakon (pre)prijateljskog derbija.