Sve što nije gradilište ;)

Started by D2, 15.09.2023, 20:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

02.04.2026, 08:39 #1710 Last Edit: 02.04.2026, 08:46 by Fornax
Malo sam pitao Grok, i moram povući neke svoje izjave, moj mozak je u nekim stvarima još u 2012-oj...

QuoteZAMP je standardna europska kolektivna organizacija za glazbena autorska prava — ništa bitno drugačije od GEMA-e ili SACEM-a po zakonskom okviru.
Razlike su uglavnom ekonomske i praktične: niže tarife za korisnike → manji prihodi za autore u odnosu na bogatije zemlje EU.

EDIT: Sandro, koliko cca godišnje sjedne Mladenu Grdoviću na račun Boema u duši?
#degenerik

P
A vidi, uvijek mozes otvoriti kafanu i ne pustati glazbu pa ne moras platiti nista

Quote from: Petro on 02.04.2026, 09:46A vidi, uvijek mozes otvoriti kafanu i ne pustati glazbu pa ne moras platiti nista

Ako ekipa unutra spontano zapjeva, kome će ZAMP isporučiti račun? Gazdi ili ekipi?
Tamo negdje daleko, a opet blizu...

S
02.04.2026, 12:44 #1713 Last Edit: 02.04.2026, 13:02 by SandroB
Quote from: D2 on 02.04.2026, 00:56Samo mesnu platu možeš pojesti po raznim cijenama u raznim restoranima. Isto tako zašto bi vegetarijanci morali plaćati mesne plate....
Ne želim ulaziti u tu temu jer mnoge stvari u današnjem trenutku nemaju i imaju logike, sve što sam želio reći je da su me učili kako objašnjavanje primjerima nije poželjno. 8)

ZAMP plaćaš paušalno. Mesnu platu ne, to mi je jasno. Ali poanta je u tome što bi neki korisnici određivali cijenu, a ne davatelji usluge.

@oggy kaže:

Da ali je problem u tome sto ja koj imam 300 i vise cd i ploca kazeta,znaci placeno je isto moram placati ako cu pustati u svom kaficu,placam duplo znaci.
Zamp nema nikakve logike,dapace cak i da pustam svoju vlastitu glazbu u kaficu bi morao placati taj kurac ili se natezati po sudovima.

Ja odgovaram:

Griješiš. Ne plaćaš istu stvar duplo, nego plaćaš dvije različite stvari. Kupovina se tretira kao privatno korištenje, a reprodukcija u kafiću javno korištenje. Bez javnog korištenja teoretski mogu svi ugostitelji i biti u tišini. Ima gostiju koji to vole.

Možda nije ista stvar, ali neki dan kažem ženi "kurac me ovaj auto došao x milja eura... svake godine moram davati i za osiguranje i ze tehnički, servis itd". Da sam bez auta, ne bih plaćao ništa.

OK... ne želim te poklapati s tim ZAMP-om, jer mi je u suštini jasno što muči ovaj narod... stalno nešto. Ali svi smo mi u nekom lancu. U ovom lancu sam ja i mogu ti reći da sam imao (npr) prepisku s ministrom Butkovićem kad je, u sklopu jedne predizborne kampanje, zagalamio "ukinut ćemo Josipovićev ZAMP". Poslao sam mu mail, pod br 1 ukazao koliko je glupo nazvati jednu instituciju zaštite intelektualnog vlasništva "Josipovićevom" itd. Da skratim, nakon samo dva moja argumenta odgovorio mi je (na tome mu svaka čast) da nije mislio tako i da su "mediji krivo prenijeli". I pokazao razumijevanje za taj "harač".

02.04.2026, 13:08 #1714 Last Edit: 02.04.2026, 13:09 by ri5gile
A ima duplog plaćanja...
Imas moderni radio uredaj, streamer i staviš ga u birc, puštaš Spotify...
Plaćaš spotify, onda ti dođe inkasator od HRTa i platiš mu pretplatu i onda ti dođe inkasator od ZMPA i platis mu ZAMP, probaj im objasniti da ti plaćaš Spotify...
Ti u ovom slučaju plaćaš minimalno 2 puta istu stvar a možda i 3 puta
Rijesili su duplo oporezivanje pa da se malo potrude mogli bi i ovo

S
02.04.2026, 13:14 #1715 Last Edit: 02.04.2026, 13:15 by SandroB
Quote from: ri5gile on 02.04.2026, 13:08A ima duplog plaćanja...
Imas moderni radio uredaj, streamer i staviš ga u birc, puštaš Spotify...
Plaćaš spotify, onda ti dođe inkasator od HRTa i platiš mu pretplatu i onda ti dođe inkasator od Josipovića i platis mu ZAMP, probaj im objasniti da ti plaćaš Spotify...
Ti u ovom slučaju plaćaš minimalno 2 puta istu stvar a možda i 3 puta
Rijesili su duplo oporezivanje pa da se malo potrude mogli bi i ovo

Ma kužim, ali kupovina i eksploatacija pojedinih proizvoda ili usluga nije isto. I nije ZAMP presedan da se "dvaput plaća".

@Fornax ; koliko je dobio Grdović za "Boem u duši"?

Preptostavljam da misliš na Zečića, nisam nigdje naletio na podatak da je Grdović autor. Ne bih smio to znati. Tu i tamo ZAMP na godišnjoj razini objavi popis najuspješnijih autora po zaradi, ali u pravilu je to diskreciono pravo i ja ne bih smio znati koliko on zarađuje.

Ako ti je poanta u - "ima li on nešto od toga što Armada svaki put pjeva?" - nema. Kao što je nemam ni kune od toga što BBB od 2007. pjevaju moju pjesmu na tribinama. Netko je gore i pitao; ta spontana okupljanja i pjevanja ZAMP ne odere. To je ono... "pjevanje iz duše", u našem narodu prozvano. Nije to javna i planirana eksploatacija nečijeg djela u originalnom obliku.

02.04.2026, 14:02 #1716 Last Edit: 02.04.2026, 14:11 by Starless
Riga mi se od te Zekanove pjesme kad je zarevu.Staroj Armadi ne bi pali napamet obraditi ovaj pjesmuljak i još iz dalmejše. Toliko dobrih pop/rock pjesama imamo s dobrim refrenom riječkih grupa a ovi nađu Zekana.

Volim grad koji teče

O
Quote from: SandroB on 02.04.2026, 12:44
Quote from: D2 on 02.04.2026, 00:56Samo mesnu platu možeš pojesti po raznim cijenama u raznim restoranima. Isto tako zašto bi vegetarijanci morali plaćati mesne plate....
Ne želim ulaziti u tu temu jer mnoge stvari u današnjem trenutku nemaju i imaju logike, sve što sam želio reći je da su me učili kako objašnjavanje primjerima nije poželjno. 8)

ZAMP plaćaš paušalno. Mesnu platu ne, to mi je jasno. Ali poanta je u tome što bi neki korisnici određivali cijenu, a ne davatelji usluge.

@oggy kaže:

Da ali je problem u tome sto ja koj imam 300 i vise cd i ploca kazeta,znaci placeno je isto moram placati ako cu pustati u svom kaficu,placam duplo znaci.
Zamp nema nikakve logike,dapace cak i da pustam svoju vlastitu glazbu u kaficu bi morao placati taj kurac ili se natezati po sudovima.

Ja odgovaram:

Griješiš. Ne plaćaš istu stvar duplo, nego plaćaš dvije različite stvari. Kupovina se tretira kao privatno korištenje, a reprodukcija u kafiću javno korištenje. Bez javnog korištenja teoretski mogu svi ugostitelji i biti u tišini. Ima gostiju koji to vole.

Možda nije ista stvar, ali neki dan kažem ženi "kurac me ovaj auto došao x milja eura... svake godine moram davati i za osiguranje i ze tehnički, servis itd". Da sam bez auta, ne bih plaćao ništa.

OK... ne želim te poklapati s tim ZAMP-om, jer mi je u suštini jasno što muči ovaj narod... stalno nešto. Ali svi smo mi u nekom lancu. U ovom lancu sam ja i mogu ti reći da sam imao (npr) prepisku s ministrom Butkovićem kad je, u sklopu jedne predizborne kampanje, zagalamio "ukinut ćemo Josipovićev ZAMP". Poslao sam mu mail, pod br 1 ukazao koliko je glupo nazvati jednu instituciju zaštite intelektualnog vlasništva "Josipovićevom" itd. Da skratim, nakon samo dva moja argumenta odgovorio mi je (na tome mu svaka čast) da nije mislio tako i da su "mediji krivo prenijeli". I pokazao razumijevanje za taj "harač".
onda sam ja idiot sta placam cd ,skinem mp3 i platim zamp,opet ono sto mi je glupo sto ja ako imam dj-a ili glazbu u zivo opet moram placati zamp  iako sam platio njih isto recimo ja moram placati zamp za pustati svoju vlastitu glazbu znaci nesto cega sam ja autor

S
Pokušat ću objasnit na pravni način kinesku muziku i ZAMP:

Europska unija i Kina su obje stranke međunarodnih ugovora poput Bernske konvencije (za književna i umjetnička djela) te Rimske konvencije / WPPT-a (za izvedbe i fonograme). Ovi ugovori osiguravaju uzajamno priznavanje autorskih prava.

Europska društva za kolektivno ostvarivanje prava (collecting societies) imaju recipročne sporazume s kineskim Music Copyright Society of China (MCSC) i drugim relevantnim organizacijama. To znači da je kineski repertoar uključen u blanket licence koje izdaju europske PRO organizacije.
Kada plaćate svojem lokalnom društvu (npr. GEMA, SACEM ili ZAMP), naknade za puštane kineske pjesme se prikupljaju i mogu se vraćati kineskim nositeljima prava preko ovih međunarodnih veza.

02.04.2026, 16:08 #1719 Last Edit: 02.04.2026, 16:09 by D2
Na stranu ovakvi ili onakvi sustavi naplate korištenja nečijeg intelektualno vlasništva. Mislim da nitko ne spori potrebu za postojanjem toga i da se intelektualno vlasništvo treba i mora poštivati, samim time i platiti pravednu naknadu, ako se isto koristi. Svi smo privatno platili nosač zvuka i time to platili, isto kao što se za javnu korištenje takva naknada plaća u ovom slučaju ZAMPu.

No.
Mislim da se ljudi najviše "zgražaju" nad nametom koji je uveden "pred sto godina" na sve medije za pohranu podataka jer isti se mogu (ne moraju, ali...) iskoristiti za pohranu nečijeg tuđeg intelektualnog vlasništva, u ovom slučaju ZAMPA se misli na glazbu. Kupiš HDD, USB, bilo što dio ide ZAMPu.
To se poteglo kad je TIR naveo da je sud ukinuo presumciju nevinosti jer je sud u obrazloženju presude odlučio da se okrivljenik mora dokazati da je nevin.

Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Danas sam naučio da su Grdović i Zečić dvije različite osobe.  ;D

Šalim se, respektiram Grdovićeve Duo Pegla godine. I slupani vozni park.

#rekonvalescent

#degenerik

S
Quote from: Snowcrash on 02.04.2026, 15:50Pokušat ću objasnit na pravni način kinesku muziku i ZAMP:

Europska unija i Kina su obje stranke međunarodnih ugovora poput Bernske konvencije (za književna i umjetnička djela) te Rimske konvencije / WPPT-a (za izvedbe i fonograme). Ovi ugovori osiguravaju uzajamno priznavanje autorskih prava.

Europska društva za kolektivno ostvarivanje prava (collecting societies) imaju recipročne sporazume s kineskim Music Copyright Society of China (MCSC) i drugim relevantnim organizacijama. To znači da je kineski repertoar uključen u blanket licence koje izdaju europske PRO organizacije.
Kada plaćate svojem lokalnom društvu (npr. GEMA, SACEM ili ZAMP), naknade za puštane kineske pjesme se prikupljaju i mogu se vraćati kineskim nositeljima prava preko ovih međunarodnih veza.

Jušto tako... ne bi bilo baš praktično da Kinezi dolaze u ZAMP po neku siću eura koju su zaradili jednim emitiranjem. Ili da im mi šaljemo novac avionom u Kinu. Mora biti sve uređeno, povezano i opravdano konvencijama. Kako si lijepo primijetio, Bernska konvencija regulira zaštitu autorskih prava u međunarodnim odnosima.

Sve to što ti i Sandro pričate je lijepo i krasno. Ja se slažem i naravno da je pošteno da ako ću na svadbi puštat En Face da kolega forumaš dobije nešto od toga.

Ali jasno je valjda je ovaj slučaj isključivo posljedica što Taiyo nije počastio nekog bitnog. Čuj ZAMP tj HDS će prikupljat nečiju naknadu jer ovi u azijskom restoranu puštaju neku youtube/spotify asian ambiance glazbu, ma o čemu mi pričamo? Hoće li ta naknada biti proslijeđena izvornom autoru? Kome, kako će ga identificirati, magijom? Što ako puštam AI generiranu glazbu na svadbi, moram li onda plaćati naknadu? Znam da moram, zašto je točno plaćam? Kome idu ti novci? Smiješno.
#navodninavijač

Quote from: SandroB on 02.04.2026, 13:14Ako ti je poanta u - "ima li on nešto od toga što Armada svaki put pjeva?" - nema.
Puštaju na razglasu, pobogu.
#degenerik

S
Quote from: Fornax on 02.04.2026, 16:11Danas sam naučio da su Grdović i Zečić dvije različite osobe.  ;D

Šalim se, respektiram Grdovićeve Duo Pegla godine. I slupani vozni park.

#rekonvalescent

Grdovića sam obožavao jedan dan u životu mom. 23.05.1999., na Poljudu Hajduk - Rijeka.

Kao uvod u utakmicu nisu bili Perišić i Brekalo, bio je Grdović, uživo (OK, nejvjerojatnije na matricu) pjevao "Dalmatinac sam", došao ispred Torcide i bacio se na koljena. Ne samo Torcida, nego i ostatak stadiona, osim juga, u totalnoj ekstazi i kad je finila kancona, svi skandirali k'o jedan "Mladene, Mladene".

Ovaj izlazi s terena i probajte zamisliti što je bilo u njegovoj glavi. Žao mi je što se organizator nije sjetio jednog bijelog konja dofurati, da Grdović zasjedne i izađe s igrališta kako i priliči jednom caru. A probajte zamisliti koja je u Grdovićevoj glavi bila prognoza utakmice... 5:0 za Ajduka, barem. Barem tri trebao je dati Baturina ćale.

Mi na jugu zviždimo, ali ovi uspaljeni nas poklopili, priznajem. Ja pičkarao koliko sam stigao i znao, a Mladena upoznao te godine na Dori u Zagrebu. Nastupili i mi i on, on kao veliki favorit, mi kao autsajderi.

Ishod utakmice znate. Mene je od tog trenutka izluđivalo, još onako vrućeg na tribinama, u sebi sam stalno ponavljao "da mi je vidjet njegovu facu". I nikad nisam vidio njegovu facu nakon utakmice.

Ali sam vidio, kad sam došao doma i odgledao VHS sa snimljenom utakmicom (ili polsatnom snimkom, nisam siguran) trenutak kad je Hajduk izjednačio na 1:1. Kamera u njihovoj loži uhvatila Grdovića i Tončija Gabrića, jedan pored drugog, ustali se, ruke im u zraku. I Grdović krene prema Gabriću, zamahne "high five", a Gabrić se okrene onome s druge strane i Grdović fula zicer. Skroz, cijeli put cijele ruke u cijelom zamahu otišao je u prazno.

Kad sam to vidio, nije mi trebala njegova faca s kraja utakmice.

A šećer na kraju... Radio Rijeka uhvatila Gabrića za izjavu, jer je on i naša legenda. I Tonči kaže "...moja Rijeka...". I nakon toga više nisam imao potrebe vidjeti Grdovićevu facu.

Uživao sam... do 26.05.1999.