Matjaž Kek

Started by Fornax, 23.05.2024, 18:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sta ga nije sam Kek spedio tj. rekao da mu nije nuzan?
Fiumi azzurri e colline e praterie
Dove corrono dolcissime le mie malinconie
L'universo trova spazio dentro me
Ma il coraggio di vivere quello ancora non c'è

S
Dvojba je između Uga i Naglića.  :neretljak:
Srećom, Naglić je zauzet i Miško nikad neće dat kondicionom takvu plaću.

Dvije stvari

1. šta fali aktualnom kondicijskom treneru pod kojim nas nijedna europska momčad nije nadtrčala ili fizički ubila, čak ni mularija Strasbourga?
2. Naglić Vedran pod kojim je kod Bišćana bilo 150 ozlijeda u godinu dana, ili Aris koji je otišao s Rožmanom, pa se vratio u onom debaklu s Budicin-Cosmi jeseni?
#navodninavijač

Quote from: Snjesko on 20.05.2026, 16:07
Quote from: Kostrena on 20.05.2026, 15:29Ugo se vraća?
Pitas ili si cuo?
Pitanje na kraju ima upitnik, tvrdnja točku, a može i uskličnik.
 8)
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

S
20.05.2026, 16:18 #185 Last Edit: 20.05.2026, 16:31 by Snowcrash
Quote from: TIR on 20.05.2026, 15:59Dvije stvari

1. šta fali aktualnom kondicijskom treneru pod kojim nas nijedna europska momčad nije nadtrčala ili fizički ubila, čak ni mularija Strasbourga?

Ne znamo koliko je to njegova zasluga, a koliko Victorova metodologija testiranja, zahtjevi i ekstremno raspoređivanje opterećenja igrača.
Ne možemo ni ocijenit zimske pripreme, jer je 16 dana više pauza nego pripreme, a to je rezultiralo da smo poslije Strasbourga bili svaku drugu utakmicu energetski nespremni, a one koje možemo nazvat spremnim, nismo bili ni blizu izdanjima kao protiv Celju, Hadjuku ili Strasbourgu.
EDIT: Dinamo je prema nama, drugi dio sezone odvozio 30% bolje kondicijski pripremljen. Kulminacija razlike - finale Kupa.

Quote from: Snowcrash on 20.05.2026, 16:18Ne znamo koliko je to njegova zasluga, a koliko Victorova metodologija testiranja, zahtjevi i ekstremno raspoređivanje opterećenja igrača.

Tu bi dodao koliko je zasluga fizičkih sposobnosti samih igrača. To što imaš vrhunskog kondicijskog u ekipi ne znači ništa ako ti je u rosteru Mehmed Alispahić koji ne može trčati dovoljno, ili neki koje je Kek brzo špedio ća iz ovih ili onih razloga a la Ermin Zec.

Plus bez da umanjujem ičiji trud i rad, mislim da je, unatoč enormnom broju utakmica, bilo lakše aktualnom stožeru držati igrače fizički moćnima kad su igrači Oreč, Fruk, Dantas, DAA, Janković, Lasickas i slični.

Ne kažem da je situacija savršena, ali u pravilu ako sam imao jednu stvar na koju se ove sezone nisam požalio gotovo nijednom, to je onda trka momčadi. Nezalaganje i manjak motivacije u otvaranju utakmica, neznanje itd. je nešto drugo.
#navodninavijač

S
Da se vratimo na Matjaža, ja mislim da se griješilo u prošlosti u prvom mandatu, jer se nije dalo otvorene ruke da on izabere svoj stožer i kondicionog. Zbog štednje.
U jednom trenutku, Miško je izjavio kako nema veze tko je kondicioni jer je za spremu igrača uvijek glavni trener odgovoran (iako kondicioni nije odgovarao treneru, nego sportskom direktoru!).
Pritom treba upozoriti kako je jedino Sanchez (od svih trenera po Keku) jedini sustavno zna radit na kondiciji i energetskoj spremi igrača i poklanja puno pažnje u preventivi ozljeda.
Kek se nikad nije bavio opterećenjima igrača zbog preventive ozljeda. Njegov odnos do ozljeda bila je stalna borba s liječničkom službom koja previše drži igrače izvan trenažnog procesa.

S
20.05.2026, 19:22 #188 Last Edit: 20.05.2026, 19:24 by SandroB
Cijela kondicijska priprema je ujedno i prevencija ozljeda. Istina, to je na sportskim fakultetima zasebni predmet koji se izučava kao i svaki drugi i u pravilu ga predaje netko liječničke struke, ali prevencija je nešto bez čega nema kondicijske pripreme.

Jedna od najvećih tajni kondicijskog treninga je - doziranje opterećenja; a ako ne znamo dozirati, imat ćemo ozljeđenog sportaša. To vrijedi i za amatere, laike, rekreativce. Kamoli za profesionalne sportaše...

Na ovom forumu je sigurno svima jasno kako je razina fizičkih sposobnosti u totalno suprotnoj korelaciji s rizikom od ozljeda.

Ako smo full spremni - minimum ozljeda.

Nespremni - veliki rizik od ozljeda.

Trener koji o tome nema pojma za mene nije dobar trener. Kako god se zvao.

+ ako želite otkrivati neke tipične vježbe za prevenciju ozljeda, vidjet ćete vrlo brzo da su vam poznate kao vježbe snage. Ukratko - jačamo mišiće da bismo čuvali cijeli LMS (lokomotorni sustav; mišići, kosti, vezivna tkiva).

S
Da... @Snowcrash ; liječnici su u pravilu "neprijatelji" trenera. Zbog vjere u potpunu sanaciju problema / ozljede, doktori jako često odrede i strogo mirovanje. Profesionalni sportaš koji tjednima strogo miruje te je sezone de facto izgubljen. I onda je trener lud i psuje doktora, jako često (uvjerio se sto puta) prebacuju "najlakše je reći - miruj!".

Ima onih lukavih sportaša koji se unutar četiri zida snalaze, improviziraju, rade neke vježbice, stišću šake, kontrahiraju mišiće bez prevelikih kretnji... tek toliko da ne dođe do atrofije mišića, ali to nema veze s potrebama vrhunskog sportaša i pravim situacijskim treningom itd.

D
20.05.2026, 19:55 #190 Last Edit: 20.05.2026, 19:56 by deo123
Ovaj kondicioni iz Sanchezovog tima ocito radi dobar posao (u suradnji sa ostatkom stožera pretpostavljam). Mi od Maranze nismo bili ovako jaki trkački. Ne znam jel on dio stožera inače Sancheza ili moze ostati ako ovaj odlazi? Sto se Uga tiče ja nekako sumnjam da bi se on sad u 60 i nekoj lovio tog posla van svoje zemlje. Trener od 64 i kondicioni tu negdje, ne znam, mislim da je bolje da je kondicioni blize generaciji sa kojom radi. Mozda je to neka moja fiks slika u glavi, potpuno kriva ali..
Onaj koji je bio u Rozmanovom stožeru i onda u onoj Buda Cosmi sezoni (mislim da je isti..nisam 100% je meni ostao u sjećanju kao katastrofa)

I
Fedor je bio dosta "popljuvan" kada je izabran za kondicionog, tako da je teško očekivati sada aplauz...

A zar nije sa Kekom završio onaj Brkljača u SLO na kraju?

Inače. TIR je pobrkao dva Naglića. Jedan je Aris, sin od Aramisa, a drugi Naglić je kojeg je Bišćan sa sobom dovukao. Nemam pojma o kojem se imenu radi...

S
Quote from: deo123 on 20.05.2026, 19:55Ovaj kondicioni iz Sanchezovog tima ocito radi dobar posao (u suradnji sa ostatkom stožera pretpostavljam). Mi od Maranze nismo bili ovako jaki trkački. Ne znam jel on dio stožera inače Sancheza ili moze ostati ako ovaj odlazi? Sto se Uga tiče ja nekako sumnjam da bi se on sad u 60 i nekoj lovio tog posla van svoje zemlje. Trener od 64 i kondicioni tu negdje, ne znam, mislim da je bolje da je kondicioni blize generaciji sa kojom radi. Mozda je to neka moja fiks slika u glavi, potpuno kriva ali..
Onaj koji je bio u Rozmanovom stožeru i onda u onoj Buda Cosmi sezoni (mislim da je isti..nisam 100% je meni ostao u sjećanju kao katastrofa)

Ugo se danas penje na jebenu vrtoglavu stijenu. Nabroji mi 20-godišnjake koji to mogu. Najmanji problem mu je trening nogometaša.

S
Oftopičarimo na temi Matjaža, ali ako nekog zanima: Ugo Maranza je jedan od prvih trenera iz svoje generacije koji je primjenjivao ključnu metodu Pietra Enrica di Prampera.
Pa ako nekog zanima, guglajte profesora, povezao je fiziku i biomehaniku te napisao matematičke formule za izračun metaboličke snage (W/kg), odnosno utroška energije.
Zbog njega su danas svi GPS prsluci (Catapult, STATSports, GPexe...) opremljeni senzorima ubrzanja (akcelometrima preciznosti 0.1 sec), i jedan od najbitnijih podataka koji dobiješ je utrošak energije, per trening/utakmica.

Brkljača ce biti taj.