Bivši, budući i nesuđeni igrači

Started by Vado Magnar, 27.03.2023, 18:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Z
Smola dva je meni puno bolji igrač. On je igrač za Como koji je na 10.-15. mjesto na tablici, ali ovaj Como očito ide na vrh talijanske lige ( po transferima)  i tu on ispada.

Quote from: Krkan on 18.07.2025, 10:17Smoje 1997. u Milan za 800 000 €.
Šarić 1993. u Gijon . nema podatak na TM.
Brajković 1995. u 1860 Munchen za 400 000 €.

Jesmo li sigurni da je Smoje otišao za 1.5m njemačkih maraka. Podatak s TM mi se čini pogrešan. Koliko pamtim dugo je Ban bio najveći naš izlazni trnasfer za nekih 1m DM. Čini mi se kao da je TM samo DM pretvorio u €, bez da pazi na tečaj.

K
18.07.2025, 14:51 #2912 Last Edit: 18.07.2025, 14:55 by Krkan
Quote from: Vado Magnar on 18.07.2025, 14:28

Jesmo li sigurni da je Smoje otišao za 1.5m njemačkih maraka. Podatak s TM mi se čini pogrešan. Koliko pamtim dugo je Ban bio najveći naš izlazni trnasfer za nekih 1m DM. Čini mi se kao da je TM samo DM pretvorio u €, bez da pazi na tečaj.

Tada još nije bilo €. Pa su se neki transferi radili u markama , neki u dolarima itd. Mislim da je Smoje tada srušio rekord ( nisam siguran). Ali znam da se to godinama ( donedavno ) vuklo po sudu jer je netko zamračio lovu. 

https://lokalpatrioti-rijeka.com/vijesti/top-izlazni-transferi-hnk-rijeke-svih-vremena-2025/

Rijeka je tada ostvarila rekord u prodaji igrača. Transfer mladog 19-godišnjeg Darija Smoje u svibnju 1997. u "Milan" za 1.7 milijuna njemačkih maraka. Temeljem ugovora 800.000 DEM pripalo je »Rijeci«, a 900.000 DEM Smoji. »Milan« je odmah »Rijeci« isplatio 1,2 milijuna DEM (a kasnije nakon 3 utakmice i ostatak) od čega je riječki klub 400.000 isplatio Smoji a ovaj ostatak je nestao, te se to još vuče po sudu. Nekadašnji direktor HNK »Rijeke« Nikola Tomac je ostatak novca uzeo.
100 njemačkih maraka (DEM) vrijedilo je oko 350 kn 1999 godine, prema kojoj se suci ravnaju.
Točnije 1 DEM = 0,51 EUR,
Sud je donio presudu da »Rijeka« mora Smoji isplatiti 255.645,94 eura što odgovara našoj računici.

EDIT: ovi ne spominju Bana, tako da je upitna ova lista

Evo i tu se spominje ukupna cifra od 1,7 mil. maraka

https://www.vecernji.hr/vijesti/nas-slavni-nogometas-izgubio-na-sudu-milan-za-njega-dao-milijune-a-sada-placa-troskove-nk-rijeci-1588269

Super. Hvala što si sve iskopao!  :svakacast:
Meni je u sjećanju bilo da je išao za puno manje. Eto ne da nije, nego su i trakavice uslijedile.

R
"Dinamo ga je platio 3 milijuna eura i dočekao kao spasitelja. Sad ispada iz momčadi?"

Nagradno pitanje. O kojem glupanu se radi?

18.07.2025, 17:58 #2915 Last Edit: 18.07.2025, 18:03 by Vado Magnar
Quote from: robil on 18.07.2025, 17:50"Dinamo ga je platio 3 milijuna eura i dočekao kao spasitelja. Sad ispada iz momčadi?"

Nagradno pitanje. O kojem glupanu se radi?

Galešić ili Nevistić. Nema trećeg (ako je od nas došao). Rekao bih Galešić s obzirom na njihov calcio-mercato.

Sama činjenica da postoje dva takva je komična po njih.
#navodninavijač

Gledao sam u onoj prvoj Smolčićevoj sezoni više od par utakmica za Eintracht. Ne znam što reći. Ni u jednom segmentu nisam vidio ikakav bitan defekt niti nešto što ga ističe, stavlja u fokus ili čini bilo kakvim remetilačkim faktorom. Dapače. U formaciji koju su igrali, 352, on na poziciji lijevog stopera odradio je više manje sve što mu je u opisu posla. Bez ikakvog stresa, nervoze i nesigurnosti. Siguran, stamen, uspravan, fokusiran. Ozljede i problemi s hvatanjem forme nakon istih, nikako mu nisu išli u prilog.
Puno je tu u doživljaju igrača. Hrvoje je došao iz male Rijeke, iz neke tamo Hrvatske. U jedan od najbogatijih europskih gradova, Frankfurt. A znate onu o pokondirenoj tikvi? E takav vam je i taj falši i licemjerni zapad. Oni će u korist svoje štete glumiti glumu i brijati neke svoje filmove. U kojima jasno da nema mjesta. Ma šta nema mjesta, prvi koji će ispasti, prvi kojeg će baciti niz stepenice je neki "Hrvoje Smolčić". Tako im je lakše broditi svojim bijednim životima.
Ne kažem da je svjetski igrač. Čitam tu brzina, ovo ono, ama de mi reci koliko je defanzivaca svjetskog ranga nešto specijalno brzo? I kojem to brzina nije krimen? Pa gledate vi nogomet? Manchester, Juventus, Lyon, Dortmund, hrpa svjetskih klubova otraga, u zadnjem redu svaki ima jednog barem do dvojicu koji su spori.  Jebiga. Takva mu je konstrukcija. Ili ćeš mi reći da je Duje Ćaleta Car brzanac? Niklas Sule? Mattijs de Ligt?
Spor spor, šta ćeš, to mu je opisu posla. Da nije spor, bio bi bek barem. Vrlo prosto.

Meni su oba, ma fantastični igrači. Hrvoje je odigrao više manje dobru sezonu u Lasku, opet se isticao svako toliko. U klubu jebiga, koji je tu di je. Ali kad je Marin Ljubičić npr. trpao u tom istom Lasku prošle sezone, iz medijskih pera nitko nije dvojio u jačinu tog Laska ili austrijske lige uopće. I čovjek završi isto u Bundesligi. I opet eno u podrumu, u Unionu, kao i Hrvoje. Bez nekog jasnog učinka i budućnosti

Dakle. Manite se života u oblacima i fantazijama. Postoji. To sam već jednom rekao i vi opet jebete zid. Postoji 100. Ajde neka je navučeno i 500 možda vrhunskih svjetskih igrača. Onda ide rupa. Pa jedno 10 hiljada dobrih, vrlo dobrih, vrlo korektnih igračla. Među kojima su i Smolčići. Oba. Svaki sa svojim prednostima i manama. Kojima u vlat trave, kojima u gram slučajnosti na vagi pretegne na koju će stranu otići. U dobro, manje dobro ili zlo. Sitnice su to. Nešto je i do karaktera, spremnosti na borbu, na gaženje preko leševa i preko svojih principa. Prvi sam takav koji se nisam znao za sebe uvijek zauzeti, iako znam da sam Messi i u ljudskom i u svakom drugom aspektu za većinu njih. Ali oni pobraše vrhnje.

Meni su Smolčići vrh. I nemaju mane. Unatoč i Rakowu. Uzgred, pa taj Rakow je bio prvakom Poljske prije godinu, dvije, zar ne? Šta je to sad neka katastrofa, debakl, podbačaj? Dajte, najte...

M
Osim bravo, nemam bolji komentar na post iznad.

M
Quote from: Krkan on 18.07.2025, 14:51
Quote from: Vado Magnar on 18.07.2025, 14:28

Tada još nije bilo €. Pa su se neki transferi radili u markama , neki u dolarima itd. Mislim da je Smoje tada srušio rekord ( nisam siguran). Ali znam da se to godinama ( donedavno ) vuklo po sudu jer je netko zamračio lovu. 

https://lokalpatrioti-rijeka.com/vijesti/top-izlazni-transferi-hnk-rijeke-svih-vremena-2025/

Rijeka je tada ostvarila rekord u prodaji igrača. Transfer mladog 19-godišnjeg Darija Smoje u svibnju 1997. u "Milan" za 1.7 milijuna njemačkih maraka. Temeljem ugovora 800.000 DEM pripalo je »Rijeci«, a 900.000 DEM Smoji. »Milan« je odmah »Rijeci« isplatio 1,2 milijuna DEM (a kasnije nakon 3 utakmice i ostatak) od čega je riječki klub 400.000 isplatio Smoji a ovaj ostatak je nestao, te se to još vuče po sudu. Nekadašnji direktor HNK »Rijeke« Nikola Tomac je ostatak novca uzeo.
100 njemačkih maraka (DEM) vrijedilo je oko 350 kn 1999 godine, prema kojoj se suci ravnaju.
Točnije 1 DEM = 0,51 EUR,
Sud je donio presudu da »Rijeka« mora Smoji isplatiti 255.645,94 eura što odgovara našoj računici.

EDIT: ovi ne spominju Bana, tako da je upitna ova lista

Evo i tu se spominje ukupna cifra od 1,7 mil. maraka

https://www.vecernji.hr/vijesti/nas-slavni-nogometas-izgubio-na-sudu-milan-za-njega-dao-milijune-a-sada-placa-troskove-nk-rijeci-1588269

sal san iskat anasovu partencu - 2m...ca je danas vise manje 3m...anas ko i galesic :)))

K
Pošto se na par mjesta pita o Kreilachu i njegovoj ulozi u našem klubu u kritičnim vremenima, mali podsjetnik na dvojicu bivših igrača, od kojih je jedan zaposlen na visokoj poziciji danas...

https://www.novilist.hr/sport/nogomet/sandi-krizman-i-antonini-culina-zatrazili-arbitrazu/

Siguran sam da većina kolega forumaša zna za ovo, ali možda nekim mlađima bude uvid u kakvoj kanalizaciji je preživljala naša Rijeka tih godina

Quote from: Vado Magnar on 18.07.2025, 15:50Super. Hvala što si sve iskopao!  :svakacast:
Meni je u sjećanju bilo da je išao za puno manje. Eto ne da nije, nego su i trakavice uslijedile.
Ban je ìšao puno raniije i njegov je transfer u ono vrijeme bio rekordan. Hoću reći oboje se dobro sjećate i oboje ste u pravu.  8)
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

19.07.2025, 10:49 #2922 Last Edit: 19.07.2025, 10:50 by D2
Quote from: kauzalni neksus on 19.07.2025, 10:38Pošto se na par mjesta pita o Kreilachu i njegovoj ulozi u našem klubu u kritičnim vremenima, mali podsjetnik na dvojicu bivših igrača, od kojih je jedan zaposlen na visokoj poziciji danas...

https://www.novilist.hr/sport/nogomet/sandi-krizman-i-antonini-culina-zatrazili-arbitrazu/

Siguran sam da većina kolega forumaša zna za ovo, ali možda nekim mlađima bude uvid u kakvoj kanalizaciji je preživljala naša Rijeka tih godina
I opet se vadi nešto što se i povŕšnim guglanjem pokaže netočnim.
Čulina nikad nije bio na arbitraži s Rijekom. Dečko je ostau klubu nakon toga. Na njemu je Rijeka kasnije i zaradila neku lovu.
Križman je druga priča.
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

K
Quote from: D2 on 19.07.2025, 10:49
Quote from: kauzalni neksus on 19.07.2025, 10:38Pošto se na par mjesta pita o Kreilachu i njegovoj ulozi u našem klubu u kritičnim vremenima, mali podsjetnik na dvojicu bivših igrača, od kojih je jedan zaposlen na visokoj poziciji danas...

Čulina nikad nije bio na arbitraži s Rijekom. Dečko je ostau klubu nakon toga. Na njemu je Rijeka kasnije i zaradila neku lovu.
Križman je druga priča.

Pa ne kaže članak da se završilo na arbitraži, zahtjev je kasnije povučen

Križman je završio na arbitraži i raskinuo, što ne znači da Čulina nije koristio taj način kao prijetnju da mu se ispune zahtjevi

Ako znaš nešto više i nije točno to što pišem, ide isprika i Čulini i tebi

19.07.2025, 13:01 #2924 Last Edit: 19.07.2025, 13:03 by D2
Quote from: kauzalni neksus on 19.07.2025, 11:13
Quote from: D2 on 19.07.2025, 10:49

Križman je druga priča.

Pa ne kaže članak da se završilo na arbitraži, zahtjev je kasnije povučen

Križman je završio na arbitraži i raskinuo, što ne znači da Čulina nije koristio taj način kao prijetnju da mu se ispune zahtjevi

Ako znaš nešto više i nije točno to što pišem, ide isprika i Čulini i tebi
Meni se ne moraš ispričavati, ali se oko slučaja "Čuline" stvorio urbani mit koji se svako malo podgrijava.
Tu ti piše da je isti ured podnio arbitraži Križmana i Čulinu. Jedan je nakon toga digao sidro i bez odštete prešao u Istru koja je tada izgledalo kao da se oparila u mislim prvoj prodaji. Drugi je ostao u Rijeci i nakon dolaska Miškovića koji ga je čak povukao u Speziu. Pa sad neka svako donese sboj slobodan zaključak. bi li igrač kojem se stalno amputira da se prema Rijeci ponio ružno tako završio svoju avanturu u klubu.