Rijeka iz navijačkog kuta

Started by 🔵 D10S ⚪️, 15.04.2023, 18:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

L
09.01.2026, 22:21 #105 Last Edit: 10.01.2026, 09:31 by LenRi
Uspoređivati devedesete godine sa sadašnjim vremenom i reći da je situacija slična je totalno promašeno. Veliki napredak je evidentan na svim poljima, u devedesetima je bilo praktički nemoguće da će itko biti uhićen radi korupcije, a kamoli osuđen. Ušli smo u EU, shengen, standard građana je brutalno napredovao itd.
Ovu današnju vlast ne možeš uopće uspoređivati da onom, današnji HDZ je praktički čisti centar, te što se tiče ekonomije provode lijeve politike. Većina ministara i premijer su praktički ideološki neobojani, naravno tu ne ubrajam ove iz DPa, kojih se vjerojatno Plenković želi čim prije riješiti. Današnji Ultrasi su isto protiv vlasti, smatraju da vlast nije desno orijentirana, te da vlast ne reagira na pokušaj povratka komunizma i socijalizma itd.
Naravno, ovo je moje osobno mišljenje.

Okej pošteno.

Tu već ulazimo u neku makro sliku društva. I kao što rekoh, nisam pametan, ali ako smo toliko napredovali kao društvo, zašto mentalitetom idemo u nazad? To me j**e.

L
09.01.2026, 22:50 #107 Last Edit: 09.01.2026, 22:54 by LenRi
Zato što mentalitetom ne idemo nazad, to ti i govorim, ne možeš uspoređivati situaciju sada i u devedesetima. Pa na koncertima Thompsona u nultim godinama su ljudi nosili ustaške kape, prodavale su se hosove majice na svakom koraku, urlali smo ZDS praktički na svakoj utakmici reprezentacije, toga više nema (ajde tu i tamo bude koji ZDS na reprezentaciji, ali u puno manjoj mjeri nego nekad). Napredak je itekako vidljiv i na tom polju.

Evo najtoplije se nadam da si u pravu. Nitko sretniji od mene ako sam zabrijao.
Moje viđenje je da u post korona eri sve to dobilo neki dodatni zamah.

L
Quote from: martinkovac on 09.01.2026, 22:56Evo najtoplije se nadam da si u pravu. Nitko sretniji od mene ako sam zabrijao.
Moje viđenje je da u post korona eri sve to dobilo neki dodatni zamah.
Ma malo je situacija trenutno eskalirala zato što je DP u vlasti, ali mislim da će ih se Plenković pokušati riješiti čim prije.
Ja više uspoređujem vrijeme prije dvadeset godina i danas, to su apsolutno neusporediva vremena. Pa sjeti se kad je Žilić došao u Rijeku kakva je frka nastala. Sada više ni ne znamo koliko Srba igra u HNLu.

Njega se sjećam ovako u magli ali se definitvno ne sjećam frke. Budem malo prokopao po internet arhivama sad me baš zanima.

S
Quote from: martinkovac on 09.01.2026, 23:13Njega se sjećam ovako u magli ali se definitvno ne sjećam frke. Budem malo prokopao po internet arhivama sad me baš zanima.

Teško ćeš naći "kompilaciju" problema Žilić, ako kopaš po internetu.

U najkraćim crtama, da ne davim:

Ljeto 2005., igra se superkup, podojimo od Hajduka na Poljudu 1:0. Gol je u sučevoj nadoknadi izdaleka pobrao Velimir Radman... kroz uši. Ježić (gazda) popizdi i kaže "kupujem golmana", dosta mi je ovih kikseva, nije to dostojno jake Rijeke. I doveo Žilića. Armada podivljala, kaže kako ima dokaze (fotke) da je Žilić dizao tri prsta na Bajakovu kad je repka Juge (krnje; Srbije i Crne Gore) išla u Zagreb igrati protiv Hrvatske. Diže se frka, Armada najavljuje bojkot.

Žilić se brani avionskom kartom; tvrdi da su u Zagreb išli avionom i da je "Bajakovo - tri prsta" laž i podmetanje.

Armada i dalje tvrdi da ima dokaze, ali vrijeme ide, Riječani sve manje vjeruju Armadi. Nisu servirali dokaze. Kažu da su ta tri prsta farsa, da njih smeta samo to što je Srbin. Armada dosljedno pjeva "Žiliću, Žiliću...". Nastavak znate. Kao i za Balabana prije toga. Ostatak stadiona (na Kantridi) počinje zviždat Armadi. Napeto je. Na zapadu Kantride jedan je jadnik dobio po glavi jer je navijao "Rijeka, Rijeka", a ne "Žiiću, Žiliću".

Scoria poziva navijače da podrže "sve igrače Rijeke".

I tako ti to traje. Traje i traje. Sve do kraja prvenstva i završne faze kupa. Na prvoj utakmici finala kupa u Rijeci (Rijeka - Varteks 4:0) Žilić brani Benku penal. Bacio sam pogled na sve tribine, onako u "zoom-u". Cijeli stadion skače od veselja, Armada stoji kao ukopana, ne slavi potez Žilića koji nam je donio kup. U Varaždinu smo podojili 5:1 i ipak podigli Rabuzinovo sunce (gol u gostima).

U međuvremenu se Armada dogovorila (navodno tijesno izglasala) da neće minirat utakmice, da će i dalje navijati za naš klub, ali da Žilića neće slaviti. Navodno je pobrao nešto sitno aplauza kad mo dobili (godinu kasnije) Dinama na Maksimiru 2:1. Izluđivao je Bošnjaka (Dinamo), skinuo mu nekoliko zicera. Najzaslužniji za tu, jednu od rijetkih pobjeda na Maksimiru. Kažem "navodno pobrao aplauze", nisam bio na toj utakmici. Neki iz Armade demantiraju.

To nategnuto primirje trajalo je neko vrijeme; Žilić se čak relativno dugo zadržao. Dao je i jedan gol glavom, kad je trebalo spašavati obraz u Konavlima, u kup utakmici. Spasio nas blamaže u 90. minuti. Armada je najprije luđački slavila gol, ali kad je Žilić došao do njih proslaviti, opet su se ukopali i odjebali ga.

Otišao je relativno neslavno, jer nije imao sreću razići se s klubom u šampionskom elementu. Nakon ta dva kupa (2005., 2006.) došlo je do tri godine čemera. U čemernoj atmosferi napustio je klub.

Nadam se da sam ti malo približio ovim slikama koje nećeš pronaći na internetu.

Quote from: SandroB on 10.01.2026, 00:09Na zapadu Kantride jedan je jadnik dobio po glavi jer je navijao "Rijeka, Rijeka", a ne "Žiiću, Žiliću".
Da se nadovežem na tu priču (koja je po meni mrlja za Armadu, but that's just me).
Ispravi me ako griješim, ali mislim da se radilo o utakmici Rijeka-Cibalija i završila je 2:2.
Na utakmicu je Armada došla, ajmo to tako nazvati, u hrvatskim obilježjima, a ne u riječkim. Nisu se pjevale pjesme Rijeci, niti se navijalo u smislu guranja vlastitog tima. Lik je ispred mene rekao "ajmo navijati za Rijeku". Zaokružili su ga i njih desetak ga gadno prebilo.
Ja sam se pokupio s utakmice i od tada na zapad više nisam išao. Jednostavno je to meni bilo previše. To prebijanje lika koji je, ni kriv, ni dužan, pozvao na navijanje za svoj klub. Jbg, možda je trebao biti oprezniji i tako što ne reći usred to nacionalističkog derneka. Ali eto, imao hrabrosti reći pravu stvar: "Ajmo navijati za Rijeku." Žao mi je što je nagrabusio.
Da znam, neki će reći, pa to su ultrasi što očekuješ, to je takav kod. I ok. Da, to je njihov kod. Ali taj kod nije kod svih navijača Rijeke. Moj nije. 
Jbg. Grda i tužna epizoda. :bo:

Najljepše hvala @SandroB  :svakacast:

Idući put molim samo u što duljim crtama. :)

Ne znam je li isti lik i ista utakmica ili je bilo više tako razbijenih noseva, ali ...
Na jednoj utakmici je jedan malo "veseliji" mladac krenuo s D2 prema D4 da ide objasniti da se ne viče Žiliću. Dečko se nažalost vratio krvav.
Ta sezona kad je Žilić došao je bila mučna na tribinama. Mogao bih je donekle usporediti s "podrškom" Bišćanu, ali na n. Uglavnom kako je Sandro rekao digla se frka, samo jer je Žilić bio Srbin.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

10.01.2026, 09:11 #115 Last Edit: 10.01.2026, 09:25 by TIR Reason: Off-topic pobrisan

A šta se Armade tiče, otkad ja znam za sebe, grupa je poticala ustaštvo i nerijetko se to pjevalo što na zapadu što na gostovanjima.
Nijedan ekstremizam nije OK pa tako ni taj šta je mnoge maknulo s navijačke tribine.
Europa je jedino mjerilo!

Istu scenu o kojoj prethodnici govore i ja i dan danas i nakon toliko godina imam u glavu. Nisam bio niti 5m udaljen od tog događaja. Sjećam se vrlo živo i tog lika. Bradica, proćelav, meni je tad izgledao star jer sam ja imao samo 20 i koju, ali bio je tu negdje možda oko 35., 40.
Baš to. Karikiram: "jebo vas Žilić, ajmo navijati za Rijeku". K se spušta sa šipke i ide tarapana.

Meni je tad otvorilo oči, opomenulo me, opametilo. Navijamo mi za isti klub. I to je možda jedina točka spajanja koju mi možemo imati. Jer je to subkultura i tkivo koje ne dozvoljava samoisticanje, pravo na vlastiti stav i drukčiji pogled od dominantnog. Legitimno. Barem se zna na čemu smo svi skupa.
Armadi apsolutni naklon za mnoge stvari iz spektra vjernosti, popularizacije kluba i grada, žrtve koju su podnijeli da bi mi danas u gradu imali ovako posloženu situaciju. Ali tu i u tim strukturama mjesta za mene nema. Nažalost. Niti bih ikad volio da moje dijete dublje uđe u tu priču. Najiskrenije govorim.

Kompleksno pitanje i tema. Ne volim o tome ni pričati ni misliti. I drago mi je možda što te dvije nazovi priče idu odvojeno, i svaka u svojim smjerovima. Ultras grupa neka ide di i kako želi, njihov izbor koji se samo njih direktno uključenih ima ticati.  A mi indijanci ćemo o svom poslu. Nervirati se, gubiti kosu, dobivati čireve i nastaviti gorljivo pratiti svaki segment Rijeke. Mislim da smo dovoljno veliki i široki da ima prostora za svih. I da te dvije stvarnosti i ne moraju nužno biti tako usko vezane. 

Pobrisano malo političkog offtopica kod nekih, da se držimo ipak teme, a ne EU i Šengena ;)
#navodninavijač

Quote from: Silvio Dante on 10.01.2026, 09:16Sve
Da. To je taj lik. Bit će da smo i ti i ja bili u krugu od nekoliko metara od njega.

Uglavnom, moj naklon za post. To je to. :svakacast:

B
Sječam se neznam koja tekma je bila da je Armada bojkotirala Žilića dok su ostali navijači glasno negodovali. Odjednom su tražila da svi napuste zapad i njih pedesetak napušta zapad uz fučkanje njima, a oni jebu mater svima jer ih nisu poslušali nego su ostali. Osječaji su mi bili podjeljeni. Muka jer je došlo do podjele i ponos jer je večina ostala.