Na mladima Rijeka ostaje

Started by moreplovac, 19.04.2023, 08:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

T
02.06.2024, 15:51 #240 Last Edit: 02.06.2024, 15:53 by toñito
Definiraj priliku.

Jer ako je tom malom (Ružiću) netko riječke škole nogometa rekao, da nije dovoljno dobar. To onda zaista je problem, ali ne toliko veliki za Rijeku. Jer ti klinci, to je sve toliko riskantno, tu ima toliko faktora hoce li netko postat igrač ili neće. Doslovce, te klince pubertet i cure iz razreda mogu odvest na neki sedmi put, da loptu više ni ne pogleda. I sada ti kao klub moraš taj rizik i te glupe faktore stavit na sebe. Lokomotivu apsolutno boli kurac, iz lige ispast neće i sve je podređeno klincima. Nebi se čudio da škola nogometa ima veći budget od prve ekipe seniora.

I tu dolazimo do stvarnog i većeg problema:

Dinamo ako uđe u LP, oni neće drastično povecati svoj budžet za plaće prve momčadi, to će i dalje bit oko 20M eventulano 25M (Rijeka je na 5M), ali monopol na te klince, gdje si oni mogu priustit, da tim klincima od 12 godina isplacuju stotine tisuća eura, to je problem iz riječke perspektive. O utjecaju na društvo i moraliziranje oko takvih ugovora, ne treba trošit riječi.

Ali Rijeka nema taj luksuz da preuzima taj rizik tih klinaca sebe, i tu je najveća razlika u budžetu. Također kada prodaš klinca iz svoje škole, to je čista lova (bez plaćene odštete, bez provizija, i ne tako velike plaće kroz ugovor). Mislim da je trenutni riječki stipendijski ugovor izmedu 2.5k i 4k EUR, što je za hrvatske prilike solidno, iako Hajduk i Dinamo daju više.

Mi bez povećanja financijskog budžeta, ne možemo zadržat te klince. Gajzler, Panić i još par njih svi su oni već bili u Dinamu, Dinamo ih je plaćao kada su valjda imali 10 godina, čim su izašli iz pelena. Mi smo se kladili na Libera i Lepog i izgubili, da smo stipendijskim ugovorom pokrili još 200 klinica nešto bi uboli, zakonom velikih brojeva.

Šta su oni (dinamova škola nogometa) mislili da će Modrić bit igrač? Pa slali su ga u mesarsku ligu na kaljenje, da mu noge slome, pa ako nešto bude bit će od njega. Ali su si ga mogli priuštit.

Quote from: toñito on 02.06.2024, 15:51Definiraj priliku.

Jer ako je tom malom (Ružiću) netko riječke škole nogometa rekao, da nije dovoljno dobar. To onda zaista je problem, ali ne toliko veliki za Rijeku. Jer ti klinci, to je sve toliko riskantno, tu ima toliko faktora hoce li netko postat igrač ili neće. Doslovce, te klince pubertet i cure iz razreda mogu odvest na neki sedmi put, da loptu više ni ne pogleda. I sada ti kao klub moraš taj rizik i te glupe faktore stavit na sebe. Lokomotivu apsolutno boli kurac, iz lige ispast neće i sve je podređeno klincima. Nebi se čudio da škola nogometa ima veći budget od prve ekipe seniora.

I tu dolazimo do stvarnog i većeg problema:

Dinamo ako uđe u LP, oni neće drastično povecati svoj budžet za plaće prve momčadi, to će i dalje bit oko 20M eventulano 25M (Rijeka je na 5M), ali monopol na te klince, gdje si oni mogu priustit, da tim klincima od 12 godina isplacuju stotine tisuća eura, to je problem iz riječke perspektive. O utjecaju na društvo i moraliziranje oko takvih ugovora, ne treba trošit riječi.

Ali Rijeka nema taj luksuz da preuzima taj rizik tih klinaca sebe, i tu je najveća razlika u budžetu. Također kada prodaš klinca iz svoje škole, to je čista lova (bez plaćene odštete, bez provizija, i ne tako velike plaće kroz ugovor). Mislim da je trenutni riječki stipendijski ugovor izmedu 2.5k i 4k EUR, što je za hrvatske prilike solidno, iako Hajduk i Dinamo daju više.

Mi bez povećanja financijskog budžeta, ne možemo zadržat te klince. Gajzler, Panić i još par njih svi su oni već bili u Dinamu, Dinamo ih je plaćao kada su valjda imali 10 godina, čim su izašli iz pelena. Mi smo se kladili na Libera i Lepog i izgubili, da smo stipendijskim ugovorom pokrili još 200 klinica nešto bi uboli, zakonom velikih brojeva.

Šta su oni (dinamova škola nogometa) mislili da će Modrić bit igrač? Pa slali su ga u mesarsku ligu na kaljenje, da mu noge slome, pa ako nešto bude bit će od njega. Ali su si ga mogli priuštit.

2500€ - 4000€ mjesečno??

Nisam toliko "in tač" s našim omladinskim pogonom, ali oko 3k mjesečno/36k godišnje su bili prvi profesionalni ugovori ekipi tipa Bušnje, Libera, Smole, Brauta i sl., dakle pred 4-5 godina. Ako su nam sad toliki stipendijski - napredujemo.
Fiumi azzurri e colline e praterie
Dove corrono dolcissime le mie malinconie
L'universo trova spazio dentro me
Ma il coraggio di vivere quello ancora non c'è

Ma stipendije su oko 500 eura, kakvih 4000.

Quote from: Monarh on 02.06.2024, 18:36Ma stipendije su oko 500 eura, kakvih 4000.

I manje od toga, nažalost...

T
Ma krivo sam se izrazio, mislio sam na ugovore juniora koji su presli u profesionalce. To nisu stipendijski ugovori. Ovo kako je @Boy1da napisao, to sam mislio i to je točno.

Quote from: Monarh on 02.06.2024, 18:36Ma stipendije su oko 500 eura, kakvih 4000.

I
Ne znam da li griješim , znat će drugi jer vidim da su duboku "unutra" sto se tiče onaladinaca...
Dok je bio Palikuća, navodno su ta primanja "žestoko" išla gore jer je on smatrao da to treba tako.
I imali amo dosta skupu juniorsku ekipu koja je onomad bila prva na polusezoni...

Ovo ostalo sto se tiče trenera to je cisti sitniš od primanja,
Navodno da neke škole nogometa u Ri puno bolje plaćaju ili su plaćale trenere .

Inače pred par godina preko nekih veza sam čak gurnuo tj. posudio lovu za jednog mladca iz Nk Rijeke pa su me i dalje guraliu taj deal , " imao" sam i još jednog iz lokomotive.
Na kraju svega sam dobio nazad " uloženo" i to je to.
Ali sam za to vrijeme saznao o kakvim je ciframa riječ i kako sve to skupa funkcionira.

Slažem se i poštujem sto kolega TTNY piše, ali juniori/seniori i tko će 100% uspjeti je procijena ravna jackpotu

Rijeka - Velež 2:0

Kup prijateljstva.. naši igraju protiv Borca iz Banja Luke u četvrtfinalu.
U svakoj mojoj pjesmi nalaziš se ti, ne mogu Rijeko tebi prestat pjevati.. 💙🤍

U ŠN je opća mobilizacija za generacije od pionira na dolje. Strah ih je da se ubuduće ne dogodi ovakav rezultat i s tim generacijama pa sada rade doselekciju kategorija. Neke igrače će maknuti, a na probu iz drugih klubova iz regije dolaze igrači.
Roditelji zivkaju i traže vezu da im djeca ostanu u klubu, neki treneri na odlasku, dva voditelja škole koji su na odlasku....sve idila u ŠN na Rujevici.

"Omladinski pogon je duša našeg kluba"

D.M. 20.03.2020.

R
07.06.2024, 11:52 #249 Last Edit: 07.06.2024, 11:53 by Ro-Ro
Quote from: T.T.N.Y. on 07.06.2024, 11:10

U ŠN je opća mobilizacija za generacije od pionira na dolje. Strah ih je da se ubuduće ne dogodi ovakav rezultat i s tim generacijama pa sada rade doselekciju kategorija. Neke igrače će maknuti, a na probu iz drugih klubova iz regije dolaze igrači.
Roditelji zivkaju i traže vezu da im djeca ostanu u klubu, neki treneri na odlasku, dva voditelja škole koji su na odlasku....sve idila u ŠN na Rujevici.

D.M. 20.03.2020.

meni je drago da ti tako temeljito pratis ali nekako imas gorak okus u ustima,, u svakom postu o toj SN  se vidi doza gustiranja ....netko ti se dobro tamo zamjerio ....nista zlonamjerno ali tako citam izmedu redova

V
Ma dobro skola je cirkus poprilicni dugi niz godina uz par nedavnih bljeskova za koje sam se nadao da mogu značiti nesto bolje u buducnosti,ali nisam bas siguran.
Sve sta malo kvalitetnije bljesne u pionirima/kadetima ode van prvom prilikom i od igraca i od trenera.

Quote from: Vavik vjerna Kirija on 07.06.2024, 12:35Ma dobro skola je cirkus poprilicni dugi niz godina uz par nedavnih bljeskova za koje sam se nadao da mogu značiti nesto bolje u buducnosti,ali nisam bas siguran.
Sve sta malo kvalitetnije bljesne u pionirima/kadetima ode van prvom prilikom i od igraca i od trenera.

Je li to pitanje novaca?
Iskreno ne pratim mlađe uzraste niti shvaćam kako čitav sustav funkcionira, no čitao sam/pričali su mi da Istra dovodi relativno velik broj djece u klub. Stipendije ili nešto slično. Radimo li i mi tako, u tom obimu, s visokim stipendijama ili?

Quote from: Ro-Ro on 07.06.2024, 11:52
Quote from: T.T.N.Y. on 07.06.2024, 11:10

D.M. 20.03.2020.

meni je drago da ti tako temeljito pratis ali nekako imas gorak okus u ustima,, u svakom postu o toj SN  se vidi doza gustiranja ....netko ti se dobro tamo zamjerio ....nista zlonamjerno ali tako citam izmedu redova

Ništa takvo. Jednostavno mi je ko roditelju i nekome ko je unutar sustava nogometa, jako teško shvatiti nebrigu za jedan dio kluba koji ti, kvalitetno postavljenim sustavom, radom unutar njega i organizacijom potencijalno može donijeti novaca bez da sponzore vučeš za rukav ili da strepiš hoćeš li namaknuti bađet za iduću sezonu.
Sarkastičan sam u svojim postovima jer ne postoji drugi način da objasnim kakva nebriga je na djelu u ŠN.

Razumijem i ljude koji kažu da ih nije briga za ŠN dok klub dobro stoji i kotira rezultatski.

A sta treba vise, pa pisao je Sandro o tome kako Miskovic vidi skolu nogometa u principu samo kao trosak.
To je dovoljno za zakljucke.

Quote from: Vado Magnar on 07.06.2024, 12:47
Quote from: Vavik vjerna Kirija on 07.06.2024, 12:35Ma dobro skola je cirkus poprilicni dugi niz godina uz par nedavnih bljeskova za koje sam se nadao da mogu značiti nesto bolje u buducnosti,ali nisam bas siguran.

Je li to pitanje novaca?
Iskreno ne pratim mlađe uzraste niti shvaćam kako čitav sustav funkcionira, no čitao sam/pričali su mi da Istra dovodi relativno velik broj djece u klub. Stipendije ili nešto slično. Radimo li i mi tako, u tom obimu, s visokim stipendijama ili?

Kod nas stipendije ovise o tome o kojem igraču se radi. Time sam sve rekao....

Stipendije su puno manje nego u Istri. U Istri se u zadnjih godinu - dvije ŠN posložila jako dobro. Igrače za koje smatraju da su projekt kluba dosta se promovira i daje na važnosti. Recimo Raul Kumar (2007.) je potpisao profesionalni ugovor do 2027. i vjerojatno će ga se gurati u seniore. Realnost je da ga prodaju za godinu-dvije kao što je bio slučaj s Maurom Perkovićem.

https://nkistra.com/raul-kumar-potpisao-profesionalni-ugovor-do-2027-godine/