Chat

Started by Fornax, 20.04.2023, 20:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Quote from: Fornax on 23.01.2024, 21:07Nastavljam ovdje da me TIR ne upuca...

Quote from: moreplovac on 23.01.2024, 20:35Nažalost, kad napišeš "svako normalan ne vjeruje mainstream medijima " dobiva zastrašujuće konotacije jer je jako puno onih koji slijepo vjeruju tv-u.
Točno to, odgovornosti više nema, u doba najveće mogućnosti informiranja ljudi su dezinformirani.

Postoje zanimljive statistike o ovome. Čak i na zapadu je povjerenje u masovne medije jako opalo zadnjih godina (mislim da je all time low), ali ljudski kapacitet da povjeruje u kretenizam je i dalje zastrašujuće velik. Ono od čega se meni posebno bljuje je što se pojam "dezinformacija" pretvorio u instrument cenzure, pa se kritika dominantnog narativa odmah na prvu osuđuje bez da se uopće uđe u nekakvu diskusiju. A ako se kasnije pokaže da je ta kritika narativa bila opravdana, sve se pomete pod tepih (tzv. "memory hole"). S druge strane, imamo hrpu primjera gdje su masovni mediji objavljivali totalne fabrikacije pa kasnije samo čekali da se sve zaboravi (a prosječnom konzumentu je danas stalo do neke teme ravno pet minuta, nakon toga prelazi na iduću stvar i tako u nedogled)... Drugim riječima, možeš reć šta hoćeš, ionako dugoročno nikog neće biti briga.

Najbolji primjer za ovo je ona sapunica s famoznim laptopom Bidenovog sina. CNN piše kako su cijelu priču izmislili ruski obavještajci da bi pomogli Trumpu da dobije izbore... Na kraju se ispostavilo da je stvarno postojao nekakav laptop s nekakvim kompromitirajućim materijalima... Ali to je lanjski snijeg.

Pa eto, može Mišković sedamdeset puta javno demantirat izmišljotine o Kramarićevom transferu, sedamdeset i prvi put će se opet pisat kako je Dinamo uzeo 50% i nikom ništa...
Na sve ovo bih se nadovezao sekundu, uletio je jedan idealan povod...

Dakle X (bivši Twitter) je pod vanjskim pritiscima, nakon optužbi da je rasadnik dezinformacija, uveo "community notes" čiji je primarna namjena da se stvari izvađene iz konteksta stave u kontekst, te da se ograniči širenje propagande i laži... Naravno, uvjet je da se citiraju pouzdani izvori i sl.

I onda...

Nezavisni novinar ekspresno biva razapet za širenje laži, par dana kasnije mainstream mediji prenose isto, community note nestaje kao da ga nikad nije ni bilo.
#degenerik

Sam ću se psovat kasnije što spominjem politiku na sportskom forumu, ali nešto sam slučajno gledao oko izlaznosti na izborima i naletio na zanimljiv podatak na kojeg nisam obraćao pažnju dosad.

HDZ ima 213 tisuća registriranih članova
SDP 24 tisuće
HSS 20 tisuća
ovi ostali uglavnom 4 tisuće i manje

Izlaznost na izborima 2020.g. je bila 46.4% odnosno 1,7 milijuna od 3,67 milijuna registriranih birača.
HDZ (koalicija primarno s HSLS-om) je dobio 621 tisuću glasova.
Ako oduzmem broj registriranih članova (čiji su glasovi već unaprijed poznati), posljednjih pet godina RH vlada demokratski izabrana stranka za koju je glas dalo 408 tisuća ljudi.
Od cca 3,37 milijuna registriranih glasača koji nisu dio neke stranke kad se oduzme cca 300 tisuća članova.
Dakle 12 posto "neutralnih" odluči vladu. :sta:

Manje sad bitno tko je tu za koga ili na kojoj razini se gleda (lokalni izbori/parlamentarni/europski/predsjednički).
Ovo mi je odsad go-to odgovor kad netko kaže da "moj glas ne vrijedi". :)
#navodninavijač

I da i ne.
Prva greška ti je što brojeve gledaš u totalu, a druga da su ti brojevi u najmanju ruku upitni.
Po broju glasača svaka izborna jedinica mora biti slična i ne smije odstupati za 5%.
Po popisu stanovništva 5 i 6 se razlikuju za 13%.
Dakle, glas u 'maloj' sredini vrijedi više od glasa u 'velikoj' sredini.
Isto po popisu stanovišta nas ima ukupno 3.8 (jedno 16% maloljetnika) - tako da tu isto nešto ne štima.

Uzmi ekstremni primjer.
Svi punoljetni građani Zagreba i okolice odluče izaći na izbore i glasati za stranku 'A'. Recimo 1 milion njih.
Maksimalno što mogu dobiti je 28 mjesta (nategnuto 42) pošto se to stanovništvo prostire na tri izborne jedinice.
Svi glasači u ostalim izbornim jedinicama glasaju za stranku 'B'. I recimo da ih ukupno isto ima milion.
Dakle imaš veliku izlaznost od oko 50% tijela, koje je po glasovima podijeljeno pola-pola, ali stranka 'B' ima 109 zastupničkih mjesta, a stranka 'A' 42.
Tako da u teoriji stranka 'B' može dvo-trećinskom većinom promijeniti Ustav i proglasiti stranku 'A' nelegalnom.

since 01.05.1982. RIJEKA - TETEKS 2:2

Primjeren odgovor u 23:40 8)

Sutra pročitam za ozbiljno. :nisamja:
#navodninavijač

LOL, wtf,  ;D

Al kad smo načeli temu, ja na cestu ne bih pustio ni jedno prometalo koje nije osigurano. Bilo je već nekoliko slučajeva gdje su romobili skrivili udes. Štetu je pokrio duh sveti.
#degenerik

Ako je možda samo i igrokaz, barem nešto.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sef-visokog-kaznenog-suda-prijavili-smo-suca-turudica-15428298

"Predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je jučer uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike.

Naime, prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike, priopćeno je s Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

U priopćenju se napominje i da je proces izbora Glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

- Međutim, sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće), ističe se u priopćenju.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Quote from: D2 on 15.02.2024, 12:11Ako je možda samo i igrokaz, barem nešto.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sef-visokog-kaznenog-suda-prijavili-smo-suca-turudica-15428298

"Predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je jučer uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike.

Naime, prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike, priopćeno je s Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

U priopćenju se napominje i da je proces izbora Glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

- Međutim, sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće), ističe se u priopćenju.

A izjava Jandrokovica: To se suci medjusobno kajlaju... 😳

Kakvu karikaturu od države je složio taj HDZ... 🥺

Ja sam mislio da će se većina toga posložiti jednom kad uđemo u EU, kad ono, 11 godina nakon ulaska mi smo gora banana država od one kojom je koncem devedesetih iz sjene (right) upravljao Ivić Pašalić...

Mislim da se i Njofra vrti u grobu zbog Plenkovićevih sranja.
#degenerik

Kakvo sudstvo, takva država i/ili obrnuto.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Quote from: Zaf on 15.02.2024, 16:22Kakvu karikaturu od države je složio taj HDZ...

HDZ samo iskorištava što mu je ponuđeno.

Pričaj sa svojim prijateljima i kolegama, poznanicima, koliko bi ih sutra ne zaokružilo Plenkija, nego postalo član stranke do kraja života samo da poguraju nešto njihovo, osiguraju neku poziciju, neki posao dovrše, prenamijene neku zemlju, poguraju nešto, bla bla. Da si nešto "srede" time.

To sve počinje od najniže razine, gdje individue odrastaju u društvu koje ih iz ne znam točno kojeg razloga uči da rade stvari kako ne bi trebali. Sve je to od najbanalnijih primjera, mehaničara, zidara, vrtlara koji će ti odradit posao bez računa, pozivanje na prezime nekog dalekog rođaka kad ti nešto zagusti, APN-a kojeg digneš da bi kupio nekretninu od rođaka ili iznajmljivao drugi dan nakon "useljavanja", mogao bi do sutra.

Puno je to dublji problem kojeg pojma nemam kako će se ikada riješiti. To "snalaženje" koje je u većini slučajeva kodna riječ za nešto napravit na crno, ispod stola, manje-više sve rubno ili potpuno ilegalno. I prirodna je stvar da se ljudi na nekim pozicijama samo nastave ponašati kakvi su bili kao "mali čovjek", samo sad više ne riješiš mali servis bez računa il kucaš svaku drugu bocu, nego svaki drugi auto, svaki drugi lokal... I onda se odjednom probudiš kao Turudić. Ponekad se divim ljudima koji odu u politiku, a imaju moral uz naravno veliko znanje. Jer takvi ljudi se konstantno moraju borit protiv puno većeg problema - društva.

A društvo retardirano... Ono, klasični primjer Armadinog prcanja na Poljudu pred 20ak godina "ŽK čovik od naroda, a narod glup ko kurac". To je stanje uma čitave države, vidi se na apsolutno svim razinama, zahvaljujući društvenim mrežama više nego ikad.
#navodninavijač

15.02.2024, 21:34 #160 Last Edit: 15.02.2024, 21:44 by Fornax
Prije nekih 15-ak godina mi je jedan frend rekao kako se učlanio u HDZ zbog uhljebljenja... Nepovratno mi je pao u očima, a s obzirom na to koliko dugo se nismo čuli, slobodno izrazu "frend" dodajem prefiks "bivši".

Znam i ljude sa suprotne strane spektra, koji nisu pokleknuli pod ultimatumima, ali im je zato karijera otišla u nekom drugom smjeru.

Da se razumijemo, poznajem hrpu HDZ-ovaca, s kojima sam u korektnim odnosima, ali od kojih ni jednoga ne smatram prijateljem.

Quote from: TIR on 15.02.2024, 21:22Puno je to dublji problem kojeg pojma nemam kako će se ikada riješiti.
Neće.
#degenerik

Ja još dobro pamtim vremena u kojima su tajne službe namještale nogometna prvenstva... Ono je bilo kurac za ovo sada.
#degenerik

Tablice Delnice, ali naša zastavica na ogledalu :)

#navodninavijač

Hehe, Jura you sly dog.  ;D

#degenerik

Rijeka je takva, što ju više gaze, to je jača 🔵⚪️
Osjećam puno negativne energije, a nijedna utakmica nije prijelomna 🤡