Chat

Started by Fornax, 20.04.2023, 20:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Z
smiješno mi je sad kako su iz Možemo sad skužili koliko su se zajebali, odnosno koliko su zajebali. Da su išli zajedno s Sdpom pao bi hdz.
Ovako 42+10 , ništa 52 , s tim se možeš jebat. Kad se zbroji zajedno su dobili više glasova nego hdz i po DHondtu bi  bili u egalu s hdz ili više. Primjer Zg. hdz 5 mandata, sdp 4, Možemo 3, Po DHondtu  bi lijevica potaracala hdz, s još većom razlikom od 7 vs 5, a ovako je Hdz pobjednik u Zg.
Sad Benčića hoće neke koalicije i rušenje hdza ;D  :neretljak: , stara poslije jebanja nema kajanja, kasno je sad. S tim si mogu guzicu obrisati.

Z
Quote from: TIR on 18.04.2024, 11:10A također je suludo uz probleme gerrymanderinga i metode prebrojavanja, koje obje idu u korist velikim strankama, tu su i manjine. Ja kao usudim se reći prosječno educirani glasač (ilitiga bar sam otvorio izborne programe pa pokušao logično odabrati), nisam do sinoć znao da smo mi jedinstven slučaj u Europi: https://en.wikipedia.org/wiki/Reserved_political_positions

Od EU: Belgija ima 17 rezerviranih mjesta (za Flamance), Danska ima 4 i Slovenija 2. Dodatno, Kosovo 20, Armenija 4, a Cipar je žnj sam po sebi. I to je to :sta: A mi jebeno 8 manjinaca.

Radin dobije 800 preferencijalnih glasova i završi u Saboru 30 godina zaredom, svi ostali su žetoni koji se priklone većini da bi dobili nešto za svoje. U ovom slučaju mogu i krojiti većinu. :sta: A ostatak glasača tko jebe!? Prema popisu 2021., Hrvatska ima: 124 tisuće Srba (3%), 28 tisuće Bošnjaka (0.7%), 18 tisuća Roma, 14 tisuća Talijana, 14 tisuća Albanaca, a ostali su ispod 10 tisuća. I tu se nasere 8 mandata, uz tri mandata iz inozemstva, to je smijeh.

Ono što je problem jest što nijedna stranka to očito ne želi mijenjati. d'Hondt paše HDZSDP, manjine tko spomene gubi njihov glas, a inozemstvo paše HDZ-u. I nikom ništa.
Quote from: TIR on 18.04.2024, 11:10A također je suludo uz probleme gerrymanderinga i metode prebrojavanja, koje obje idu u korist velikim strankama, tu su i manjine. Ja kao usudim se reći prosječno educirani glasač (ilitiga bar sam otvorio izborne programe pa pokušao logično odabrati), nisam do sinoć znao da smo mi jedinstven slučaj u Europi: https://en.wikipedia.org/wiki/Reserved_political_positions

Od EU: Belgija ima 17 rezerviranih mjesta (za Flamance), Danska ima 4 i Slovenija 2. Dodatno, Kosovo 20, Armenija 4, a Cipar je žnj sam po sebi. I to je to :sta: A mi jebeno 8 manjinaca.

Radin dobije 800 preferencijalnih glasova i završi u Saboru 30 godina zaredom, svi ostali su žetoni koji se priklone većini da bi dobili nešto za svoje. U ovom slučaju mogu i krojiti većinu. :sta: A ostatak glasača tko jebe!? Prema popisu 2021., Hrvatska ima: 124 tisuće Srba (3%), 28 tisuće Bošnjaka (0.7%), 18 tisuća Roma, 14 tisuća Talijana, 14 tisuća Albanaca, a ostali su ispod 10 tisuća. I tu se nasere 8 mandata, uz tri mandata iz inozemstva, to je smijeh.

Ono što je problem jest što nijedna stranka to očito ne želi mijenjati. d'Hondt paše HDZSDP, manjine tko spomene gubi njihov glas, a inozemstvo paše HDZ-u. I nikom ništa.

DHondt radi proriv Sdpa, ako oni misle da im to paše, onda su glupi.Primjer je koliko je lijevica bila na vlasti, a dobijaju uvijek masu glasova. Da su npr 4 izborne jedinice (regije 4 velika grada), ili pak npr da je svaka županija posebna izborna jedinica i onda da se mandati broje sukladno stanoviništu te županije, hdz bi bio u mišjoj rupi.

Quote from: Zelko Maler on 18.04.2024, 11:04Oporba ne kuži da kad se sruši banda s vlasti da prvi potez treba biti mijenjanje tog izbornog sustava, izbornog zakoma itd.
2011. je Kukuriku koalicija imala komotnu većinu, mogli su napraviti čuda, a nisu napravili kurca. Baš suprotno, nizom loših poteza omogućili su "kontra-revoluciju" koja je israla razne Željke Markić, a i Miletić je produkt toga.

Generalno, bili su loša vlast.
#degenerik

Z
Damir Vanđelić jedva uđe u sabor, dobije 45 hiljada glasova, Marko Milić, reiner i takvi s 300-800 glasova ulaze.
Manjici ulaze kako hoće. Sve to ukinuti, samo po preferncijalima ideš u sabor. Kakve manjine, izaberi si neku našu stranku , uđi, uključi s se ako glasaju za tebe ulaziš u Sabor.

Z
Quote from: Fornax on 18.04.2024, 11:20
Quote from: Zelko Maler on 18.04.2024, 11:04Oporba ne kuži da kad se sruši banda s vlasti da prvi potez treba biti mijenjanje tog izbornog sustava, izbornog zakoma itd.
2011. je Kukuriku koalicija imala komotnu većinu, mogli su napraviti čuda, a nisu napravili kurca. Baš suprotno, nizom loših poteza omogućili su "kontra-revoluciju" koja je israla razne Željke Markić, a i Miletić je produkt toga.

bingo, na to sam aludirao. Milanović je imao sve, mogao je sve ali baš sve, mogao je mijenjati Ustav , krojiti si sve kako želi, to plenki može samo sanjati.,znači imao je dvotrećinsku većinu u saboru i lignju za predsjednika ( Sdp) sve što ti treba. Da je htio hdz danas ne bi postojao, imao je sve da ih zatre jer je svima bilo pun k, danas bi bili na razini Čačičevih reformista.

Quote from: Zelko Maler on 18.04.2024, 11:25
Quote from: Fornax on 18.04.2024, 11:20

bingo, na to sam aludirao. Milanović je imao sve, mogao je sve ali baš sve, mogao je mijenjati Ustav , krojiti si sve kako želi, to plenki može samo sanjati.,znači imao je dvotrećinsku većinu u saboru i lignju za predsjednika ( Sdp) sve što ti treba. Da je htio hdz danas ne bi postojao, imao je sve da ih zatre jer je svima bilo pun k, danas bi bili na razini Čačičevih reformista.
Vidiš, to je utopija, HDZ je naprosto previše masivan. Stranka sa preko 200K članova može pasti, ali ne prenisko.

Ali po stvarima koje sam čuo, mnogi u SDP-u nisu vjerovali da HDZ, koji je 2012. bio na dnu po popularnosti, može to okrenuti do izbora. A onda im se desio "U ime obitelji" i "šatoraši". A na to su bili totalno nespremni. Ta 2013. je bila prijelomna, tu je SDP pukao.

Milanović se još uvijek nije oglasio. Zanimljivo. Vjerojatno još radi na spinu. On nekako mora ostati predsjednik nakon ovog debakla i očistiti se ljage do predsjedničkih izbora.

#degenerik

Quote from: Snjesko on 18.04.2024, 09:55
Quote from: vMario87 on 18.04.2024, 00:39Jel moguće da retardi iz Možemo mašu LGBT zastavom u stožeru?

Jedna velika sramota da debilčine drže Hrvatsku zastavu pored te sotonističke i mentalno zaostale zastave .. Dal oni misle da su te dvije zastave slične važnosti ili šta?

Nevjerojatno.

Ne treba dalje. Kad procitam ovakve stvari na forumu navijaca Rijeke, uopce se vise ne cudim rezultatima izbora.

1. Objasni šta je krivo napisano.
2. Kakve veze ima šta je napisano na forumu navijača Rijeke u temi predviđenoj za to?
U svakoj mojoj pjesmi nalaziš se ti, ne mogu Rijeko tebi prestat pjevati.. 💙🤍

Možemo i MOST, koji sad prozivaju DP da ne ode u koaliciju sa HDZ-om dok se busaju u prsa kako su anti-HDZ i žele ih srušiti...a znaju da mogu sami uz SDP složit većinu, ili manjinsku vladu za pola sata. Znaju se ciljevi takve manjinske vlade: svjetonazorne razlike za dobrobit stabilnosti u državi i volje naroda se mogu stavit na stranu na pola godine, godinu, dvije godine. A manjinske vlade nismo izmislili mi jučer, postoje i stabilne su odavno, ako su akteri dovoljno ozbiljni i odgovorni. Al vjerojatno neće, jer je lakše samo srat iz fotelje.

Tako da držim njih oboje odgovornima ako 4 godine bude HDZ+DP komedije, a držat će ih i ostatak ljevice.
#navodninavijač

Quote from: TIR on 18.04.2024, 12:01Al vjerojatno neće, jer je lakše samo srat iz fotelje.
Dobro jutro. Da je postojala neka ozbiljnija volja da se sruši HDZ-a, situacija ne bila ovakva kakva je.

Možemo, Most i SDP su mogli ući u "neprirodnu" koaliciju kao 2000. Račan i Budiša i pomesti HDZ. Slično kao što je apsurdna koalicija u Izraelu srušila Netanyahua (dakle Palestinci i Cionisti zajedno...)...

Opće dobro je priča za ljude koji žive u oblacima.
#degenerik

Quote from: Zelko Maler on 18.04.2024, 11:15smiješno mi je sad kako su iz Možemo sad skužili koliko su se zajebali, odnosno koliko su zajebali. Da su išli zajedno s Sdpom pao bi hdz.
Ovako 42+10 , ništa 52 , s tim se možeš jebat. Kad se zbroji zajedno su dobili više glasova nego hdz i po DHondtu bi  bili u egalu s hdz ili više. Primjer Zg. hdz 5 mandata, sdp 4, Možemo 3, Po DHondtu  bi lijevica potaracala hdz, s još većom razlikom od 7 vs 5, a ovako je Hdz pobjednik u Zg.
Sad Benčića hoće neke koalicije i rušenje hdza ;D  :neretljak: , stara poslije jebanja nema kajanja, kasno je sad. S tim si mogu guzicu obrisati.

Ovo ne stoji. Iz dva razloga:
1. Provedene su predizborne ankete kojima se utvrdilo da postoji čitav niz glasača koji ne bi glasali za takvu koaliciju jer ili ne žele glasati za SDP ili ne žele glasati za Možemo. Dio galasčkog tijela Možemo je protivno koaliciji s SDPom i ne bi ni išli na izbore da je tako bilo. Dakle, zbroj glasova bi bio manji od sadašnjeg da su išli skupa.
2. SDP i Možemo su si konkurencija. Ciljaju na slična glasačka tijela. Ako Možemo želi preživjeti kao stranka mora se distancirati (u nekoj mjeri) od SDPa. Ako ne će bii apsorbirano od SDP i nestati će s političke scene. To se redovito događa u duopolnim sistemima. To se deslio s HSS, HSLS, HSP (u kolaciji s HDZ) itd itd. Jednostavno Možemo mora graditi samostalnu priču. Što dovodi da si između malja i nakovnja: ili možda rušiš HDZ i vjerojatno ne preživljavaš ili možda nerušiš HDZ ali vjerojatno preživljavaš. Oni su se odlučili za drugu opciju. Po meni sasvim legitimno jer vidimo da od SDPa nije bilo  puno koristi, a izgleda neće ga ni biti.

Quote from: Vado Magnar on 18.04.2024, 12:57
Quote from: Zelko Maler on 18.04.2024, 11:15smiješno mi je sad kako su iz Možemo sad skužili koliko su se zajebali, odnosno koliko su zajebali. Da su išli zajedno s Sdpom pao bi hdz.

1. Provedene su predizborne ankete kojima se utvrdilo da postoji čitav niz glasača koji ne bi glasali za takvu koaliciju jer ili ne žele glasati za SDP ili ne žele glasati za Možemo. Dio galasčkog tijela Možemo je protivno koaliciji s SDPom i ne bi ni išli na izbore da je tako bilo. Dakle, zbroj glasova bi bio manji od sadašnjeg da su išli skupa.
2. SDP i Možemo su si konkurencija. Ciljaju na slična glasačka tijela. Ako Možemo želi preživjeti kao stranka mora se distancirati (u nekoj mjeri) od SDPa. Ako ne će bii apsorbirano od SDP i nestati će s političke scene. To se redovito događa u duopolnim sistemima. To se deslio s HSS, HSLS, HSP (u kolaciji s HDZ) itd itd. Jednostavno Možemo mora graditi samostalnu priču. Što dovodi da si između malja i nakovnja: ili možda rušiš HDZ i vjerojatno ne preživljavaš ili možda nerušiš HDZ ali vjerojatno preživljavaš. Oni su se odlučili za drugu opciju. Po meni sasvim legitimno jer vidimo da od SDPa nije bilo  puno koristi, a izgleda neće ga ni biti.
Ček, kako sad to? TI se odjednom slažeš sa mnom da čitavo vrijeme lažu da im je rušenje HDZ-a glavni cilj?
#degenerik

Quote from: Vado Magnar on 18.04.2024, 12:57

1. Ne postoji, barem ne u vecoj mjeri. To je mit opet onih kojima to odgovara. Jasno je receno da ce ici u koaliciju sa SDPom nakon izbora. Prije ili poslije nema neke razlike.
Ukoliko postoji, takvi glasaci bi onda bili iznimno glupi i u ovom trenu zadovoljniji time sto ce nam vlast biti HDZ-DP umjesto Mozemo-SDP.
2. Sad malo na zajebanciju, ali SDP nikome nije konkurencija. Bilo bi najbolje da nestanu. Mozemo da uzme lijevi pol, a Centar/Fokus liberalni dio. To bi bilo puno zdravije.

Možemo je htio na izbore izaći samostalno kako bi procijenio svoju snagu i u budućnosti se pojavio kao legitimna lijeva opcija. Predizbornim koaliranjem sa SDPom i određivanjem izbornih listi, bili bi junior partner i manje bi mogli diktirati uvjete. Do idućih izbora bi postali minorna stranka koja bi u Sabor uspjela ući jedino kao koalicijski priljepak (čitaj HSS, HNS, HSLS).

Njihov dugoročni cilj je zamijeniti SDP kao glavnu "lijevu" opciju za sve birače, a to mogu odraditi jedino samostalnim nastupima.

SDP iliti lijevo jaje Partije, treba jedanput zauvijek otići u ropotarnicu povijesti i nestati, jer samo na račun njihove nesposobnosti se HDZ iliti desno jaje Partije dvaput vratilo na vlast. Pogotovo kukuku**c koalicija koja je u 4 godine jedino uspjela produljiti gospodarsku krizu za još 2 godine.
Niti su napravili reformu lokalne samouprave, niti su napravili reformu izbornih jedinica i izbornog zakona. Jednostavno su nesposobni i korumpirani (ne na razini desnog jajeta). Kad oni konačno nestanu, možda se i stvori neka opcija koja će onda ukloniti i hdz.

Sa ovom listom i njenim nevidljivim "predvodnikom" ne vidim zašto bi sdp zaslužio još jednu priliku voditi državu. A ako nam je to najbolja šansa protiv hdza, onda gasi državu i motaj kablove. Možda će za 10-15 godina nepalci i filipinci formirati stranku koja će nešto napraviti od nas. Očito je da mi nakon ovih 30 i više godina to nismo sposobni napraviti.
Tamo negdje daleko, a opet blizu...

Quote from: aahzinho on 18.04.2024, 18:22Njihov dugoročni cilj je zamijeniti SDP kao glavnu "lijevu" opciju za sve birače, a to mogu odraditi jedino samostalnim nastupima.
Mislim da će sve to pasti u vodu kad im HDZ na predstojećim lokalnim izborima otme Zagreb.

Oni su svoj uspon izgradili na rušenju Bandića. Njihova progresivna ideologija među Hrvatima nikad neće naići na plodno tlo, pogotovo ne u istočnim i južnim krajevima.

#degenerik

18.04.2024, 20:05 #314 Last Edit: 18.04.2024, 20:06 by aahzinho
Quote from: Fornax on 18.04.2024, 19:07Mislim da će sve to pasti u vodu kad im HDZ na predstojećim lokalnim izborima otme Zagreb.

Oni su svoj uspon izgradili na rušenju Bandića. Njihova progresivna ideologija među Hrvatima nikad neće naići na plodno tlo, pogotovo ne u istočnim i južnim krajevima.

Ne znam na temelju čega misliš da će ih srušiti u Zg?
Na temelju negativne medijske kampanje koja se vodi?
Hdz se u Zg godinama šlepao na Bandiću i cijela gradska organizacija im je gora od sdpove. Čak ni u ove 2 i pol godine Senfove vlasti, nisu iznjedrili polusposobnu kreaturu koja bi kako spada kritizirala vlast.
A činjenica je da se grad financijski i organizacijski polako čupa iz pustoši koju im je ostavio Bandić.

Daleko je to od savršenog, ali ne vidim bolju, a realnu alternativu.
Kamo sreće da u Zg šanse ima neki moderni ekonomski liberal tipa Zurovca, ali mi nikad nismo izašli iz socijalizma i takav političar nema šanse na većoj razini od nekog malog grada.

Za lgbt rodnu ideologiju i te stvari me živo zaboli. Nek guraju to ako ih volja, dok god imaju prihvatljive gospodarske politike.
Tamo negdje daleko, a opet blizu...