Sve što nije gradilište ;)

Started by D2, 15.09.2023, 20:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Quote from: Silvio Dante on 17.09.2024, 17:45A ono, uz svu dobru volju i ja vječni zaljubljenik u nj ne iznalazim nikakvog razloga za optimizam.
Nema ga. Svaki dan kroz prozor gledam prazno dječje igralište. Nekad se tu čekalo u redu za ljuljačku, a znalo se i potuć oko klackalice. Pijesak je bio išaran tragovima guma od bicikala, a nema dana da neka lopta ne bi lupila u nečiju roletu, praćeno obaveznim psovanjem majke.

Pardon, nije prazno, upravo prošla susjeda sa psićem.

#degenerik
"Nismo svi bez pršuta na čelu komunjare."
~TIR, 03/06/2026

17.09.2024, 18:38 #391 Last Edit: 17.09.2024, 18:39 by Silvio Dante
Quote from: Fornax on 17.09.2024, 17:54Nema ga. Svaki dan kroz prozor gledam prazno dječje igralište. Nekad se tu čekalo u redu za ljuljačku, a znalo se i potuć oko klackalice. Pijesak je bio išaran tragovima guma od bicikala, a nema dana da neka lopta ne bi lupila u nečiju roletu, praćeno obaveznim psovanjem majke.

Pardon, nije prazno, upravo prošla susjeda sa psićem.
Iz iste perspektive i ja promatram svijet. Odnosno igralište i parkić kojeg ja vidim s prozora. U opasnoj sam sumnji da će vrlo brzo doći trenutak kad će nekom pripametnom sinuti ideja da ga trajno pretvori u parking. Jer auta je ko za kurac sve više. Ako dođem doma iza 8 ili 9 navečer znam da neću parkirati blizu zgrade. Ali djece, klinca kornično nema, barem onih koje provode vrijeme na igralištu. A živim u kvartu koji se i dalje diči s tim da su najveća odnosno osnovna škola u Rijeci s najvećim brojem učenika. Kako je tek u drugima, u ovima malo "starijima" i bliže centru ne želim ni znati.
Nema ih puno, a i ovo malo što ih ima, ne vidiš ih.

Iskreno, umoran sam od čitanja katastrofičnih upisa u kojima nikad ništa ne valja. Nemojmo se žaliti da nije dobro, ako sami nismo spremni učiniti da bude bolje.

Da, smanjuje se broj stanovnika u našem gradu (kao i u cijeloj zemlji) i da, to je vrlo ozbiljan problem. Dva najveća uzroka su iseljavanje i komoditet zbog kojeg mnogi ne žele imati djecu. Iseljavanje se izgleda konačno preokreće u pozitivnom smjeru (da, Nepalci), ali komoditet ne vidim da će se tako skoro mijenjati. Koliko od vas koji ovdje katastrofiziraju je spreman u 2 u noći mijenjati pelene? Ujutro prije posla odvesti u vrtić, trčati s posla kad teta nazove da je temperatura skočila? E, to su sve naši roditelji prošli da bi mi - što, kenjali tu po forumima da ništa ne valja. Na posao i bit će djece u ovom gradu.
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Rijeko moja najljepša si znaj

Smanjuje se broj rođenih u cijelom svijetu, to nije specifično ni za Rijeku ni za RH. Mlađi ljudi jednostavno više nemaju po dvoje, troje kao prije nego prosječno jedno ili nijedno zbog hrpe razloga, a sva povećanja populacije u razvijenim zemljama su posljedica imigracije i njihove kulture rađanja više djece, koja je povijesno jedini izlaz iz siromaštva.

Problem s Rijekom je što uz to, i uz hrpu drugih problema koji također nisu samo riječki, viđamo i hrpu problema koji jesu. Pa te onda povuče i sve drugo, prirodno je stavljat problem na problem na problem...
#navodninavijač

Quote from: m on 21.09.2024, 10:00Iskreno, umoran sam od čitanja katastrofičnih upisa u kojima nikad ništa ne valja. Nemojmo se žaliti da nije dobro, ako sami nismo spremni učiniti da bude bolje.
Samo ću reći da se smatram izuzetim iz ovih kvalifikacija.

Tvojom logikom imam veća prava nego drugi da serem.

Jedna rečenica iz jednog članka koja me baš ovako malo bocnula nedavno...

"način na koji grad komunicira, odnosno ne komunicira, sa svojim građanima: nonšalancija s kojom je obznanjeno da se radovi produžuju u nedogled, tišina umjesto javnih, pravodobnih informacija o novom rasporedu radova – prema opisu radova i posljedica kašnjenja, jasno je da će se neke ceste morati opet raskopavati u sljedećih nekoliko godina, ali to nije jasno iskomunicirano..."

Prosječan Riječanin je manje više potpuno isključen jer je previše indolentan da bi se uključio. A mnogi se pak ne uključuju iz straha od ovih čija je replika u startu "kme kme". Imamo tu neku čudnu tendenciju osuđivati svakoga tko se drzne nešto pitati, ne dao bog prozvati.

Eto, i neke forumaše smo izgubili zbog sjevernokorejskog kulta ličnosti kojeg nisu pušili.

#degenerik
~TIR, 03/06/2026

Određeni postotak stanovništva Rijeka je izgubila zbog iseljavanja u susjedne "gradove" i općine, ništa čudno s obzirom da je naš grad sveden na mizernih 44km2.
Rijeka je takva, što ju više gaze, to je jača 🔵⚪️
Osjećam puno negativne energije, a nijedna utakmica nije prijelomna 🤡

Quote from: 🔵 D10S ⚪️ on 21.09.2024, 15:15Određeni postotak stanovništva Rijeka je izgubila zbog iseljavanja u susjedne "gradove" i općine, ništa čudno s obzirom da je naš grad sveden na mizernih 44km2.
To je bilo izraženo početkom 2010-ih. Nakon ulaska u EU ipak dominira bežanija u inozemstvo i ZG.

A i dosta mladih parova nema djece. Ja ih nažalost znam jako puno.
#degenerik
~TIR, 03/06/2026

Quote from: Fornax on 21.09.2024, 16:53
Quote from: 🔵 D10S ⚪️ on 21.09.2024, 15:15Određeni postotak stanovništva Rijeka je izgubila zbog iseljavanja u susjedne "gradove" i općine, ništa čudno s obzirom da je naš grad sveden na mizernih 44km2.
To je bilo izraženo početkom 2010-ih. Nakon ulaska u EU ipak dominira bežanija u inozemstvo i ZG.

A i dosta mladih parova nema djece. Ja ih nažalost znam jako puno.

Dosta njih koji žive u Zg imaju i dalje prebivalište u RI tako da treba dodatno smanjiti brojku  ;D.
Rijeka je takva, što ju više gaze, to je jača 🔵⚪️
Osjećam puno negativne energije, a nijedna utakmica nije prijelomna 🤡

Ima i obratnih slučajeva dosta, žive i rade u Rijeci a prijavljeni drugdje zbog prijevoza, poreza na apartmane i sl.

Ali ključ je, osim migracija, ovo što smo spomenuli @Fornax i ja - ima jako puno mladih parova bez djece, kao i samaca kojima je dobro tako kako je i ne bi se odrekli malo komoda radi osnivanja obitelji. Samo kad prođe vrijeme izlazaka i ostalog, obično ljudima bude žao što nisu imali (više) djece. Da, zahtjevno je biti roditelj, ali u isto vrijeme i najljepše.
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Rijeko moja najljepša si znaj

I
Ono što imamo danas je produkt iz nekog drugog vremena. Dugo vremena se upiralo prstom i uvijek je netko drugi bio kriv, a nije se ništa pokretalo pod krinkom... ne smije se.

Sad bi trebalo malo vidjeti i sastav stanovništa. Koliko je tu realno ovih "produktivnih" što se potomaka tiče.

Je da je danas na snazi neka komocija, ali ima tu i više razloga zašto je to tako.

Čak ovi prazni parkovi nisu produkt toga da je djece manje nego su se promijenile navike kod djece.

Quote from: ispod stijena on 24.09.2024, 16:24Čak ovi prazni parkovi nisu produkt toga da je djece manje nego su se promijenile navike kod djece.
Nekad su roditelji skidali djecu s dnevnog reda tako da bi ih slali van da se igraju, danas im guraju mobitele u ruke. Daleko od toga da su samo roditelji krivi.

Ne znam da li ste znali, ali na idućim olimpijskim igrama vrlo vjerojatno u program ulazi "e-sport". Mnogi su zgroženi time, ali je industrija postala toliko moćna da ozbiljnijeg otpora vjerojatno neće biti. Kultura šutiranja lopte nema šanse protiv kulture sjedenja pred ekranom.

Netko je ovdje spominjao kako djeca dolaze trenirat nogomet, a ne znaju napravit kolut... Koiko djece školske dobi (uključujući vašu) znate da su u stanju napraviti deset pravih sklekova?

#degenerik
~TIR, 03/06/2026

Quote from: Fornax on 24.09.2024, 17:23Netko je ovdje spominjao kako djeca dolaze trenirat nogomet, a ne znaju napravit kolut... Koiko djece školske dobi (uključujući vašu) znate da su u stanju napraviti deset pravih sklekova?
33?
Jesam li pogodio? 8)
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

I
Quote from: Fornax on 24.09.2024, 17:23Netko je ovdje spominjao kako djeca dolaze trenirat nogomet, a ne znaju napravit kolut... Koiko djece školske dobi (uključujući vašu) znate da su u stanju napraviti deset pravih sklekova?

Još je zanimljivije da se djeca sa Tzv švedskih ljestvi  se ne znaju spustiti korak po korak natrag.
To je u prvim razredima osnovne valjda 10% djece sposobno.

I
Nikad nisu pomislili da je problem cijene i da ...ljudima se jednostavno ne da hodati 500 m više, to ide u kompletu sa onim dječjim parkićima ;)