Rabuzinovo sunce 2023/24

Started by TIR, 26.09.2023, 13:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Koliko smo sansi mi imali u 2 utakmice kupa, a koliko Dinamo? Jel to onda znaci da imamo bolje automatizme od Dinama?
Ako je Dinamo u utakmici svih utakmica prvi put zaprijetio u 75 minuti iz slobodnjaka Petkovica jel to onda bio automatizam? Ili se kao automatizam uzima samo gol Hoxe iz kontre u 90'?

Ako odigramo neku akciju po nekom automatizmom, jel se to onda zbraja kao gol, bez obzira sto Obregon, Maric i Ivanovic pogode stativu ili mozda rjetko doduse, te prilike fale?

Shvacam potrebu da se sve nekako pojednostavi i svede na to kako smo nesto krivo napravili, ali objasnjenje je vrlo plasticno - ne pita se samo nas. I u trenutku kad smo imali +4 kladionice su nam davale manje sanse nego Hajduku i Dinamu. Svi relevantni strucnjaci su davali prednost Dinamu.
Na lijepe oci pretpostavljam jer zna se da smo mi Real koji mijenja trenera ako ne osvoji trofej.

Mozes ti uigravat svasta, ali ako ti iza leđa dodju Smolcic i Goda i onda trebaju dat zavrsni pas, jebiga, nije isto kao da dodje RPG. Moras se prilagodit kvaliteti igraca. Meni je Smolcic strasno drag, ali on je jucer imao puno puta otvoren prostor kojeg nije znao iskoristit. Jebiga, imas igrace karakteristika koje imas. Smolcic i Goda to ne mogu, kao sto nije mogao ni Zuta u sampionskoj sezoni. Zato i nije imao tu ulogu.
Mozes ti uigravat svasta, ali Pasalic i Jankovic kad dodju na 25 metara oni pucaju. Jucer je cak Pasalic ono dobro opalio, ali islo se 4 na 3, moglo se i drugacije to rijesit.

Glupo je to rec i vadit se na to, ali u ovoj sezoni je stvarno falilo i malo srece. Osim sto smo zabili najvise golova, pogodili smo 18 stativa i precki, sto je daleko najvise u ligi. Po Sofascoru stvorili smo najvise prilika, i uz Hajduk najvise ih promasili.
A recimo 3 smo po broju dobivenih zutih kartona, taj podatak je isto prilicno bitan.

Sve u svemu brzo krece nova sezona, sad je prilika kao nikad, u 2 pretkolu smo Europa lige gdje smo osim ako izvucemo Grke veliki favorit. Nakon toga uz malo srece mozemo i do playoffa, ako ne imamo opciju konferencijske lige. Ako se sad krene pretumbabat ekipa i strucno stozer to nece zavrsit dobro. Ako sad ne udjemo u neke grupe, pitanje je kad cemo.

T
@Boy1da izvrsno napisano, po meni - odlično. Izvrstan sumarum, u potpunosti se slažem. :svakacast:
(inače naletio sam na  bosansku izdajicu danas na radiju, i potvrdio je tvoj komentar, njihova ideja je bila dodatni igrač u vezi na desnoj strani i onda kontra paralela pa izolacija Hodze protiv Smolcica).

Na ovu tvoju analizu bi dodao još svoj komentar na 41 stranici, gdje stvarno mislim da ako misliš biti ozbiljan i konkurentan razvojni klub, bez sportske psihologije koja će ti pomoć izgradit te mladiće u odlične i karakterne osobe i koje su spremne svaki vikend ić na nož zbog kluba i navijača - nećeš uspjeti. Sopić je radio sve što je mogao da makne pritisak sa ekipe, ali u suštini to nije njegov posao.

Fun fact: inače naš klub je bio prvi u HNLu koji je uveo psihološki razvoj igrača još u prvom mandatu Elvisa Scorie, inače vrhunski stručnjak koji je kasnije radio i u Juventusu i ligama petice. Naravno da je bio zadnji na platnoj listi kluba, i klub mu je tada ostao dužan pare i nikad se više nije pojavio.

Quote from: Boy1da on 23.05.2024, 17:53
Quote from: ispod stijena on 23.05.2024, 16:46
Quote from: Boy1da on 23.05.2024, 16:03
Quote from: ispod stijena on 23.05.2024, 15:34Zašto to Pjaca ne napravi.

Zato jer se Hoxhi stvori pozicija da je sam s 1 ili 2 branica i kad prodje jednog suigrac mu se otvara u prostor za pas i izlazak 1 na 1.

Pjaci igraci stoje blize i ne dobija loptu u tranziciji, a ako i na postavljenu obranu prodje branica, nije mu toliko otvoren pas (jer su ovi zgusnuti) i/ili mu se ne otvara igrac di treba.

Da se razumijemo, ne oslobadjam Pjacu krivnje, i po meni je relativni duznik, ali nije ni nogomet PES da s jednim igracem koljes dok drugi statiraju i neovisno o tome protiv koga i kako igras.

Tko kaže sa je Pjaca kriv?
Ima samo ime koje mu je teret ocekivanja.

Očito je da si u košarci "in", ali u nogometu nisi vjerovatno toliko.
Jer kako mi primamo gol , treći sa 8 igrača u i na tubu 16 metara?
Hoxhi se stvara pozicija na način da svi stoje u niskom bloku i onda dijagonala lansira Hoxhu na krilo, na 1 na 2. Nije to neki wow izum, ali on nakon sto je primi se oslobodi tih igrača.
Sad... prica se puno o mehanizmima u zadnjoj trećini, a nitko nije u obzir uzeo branjenje prostora.
Možda jednostavno Dinamovi obranbeni igrači bolje zatvaraju ili nude manje prostora suparnicima?

Uglavnom. Sve je to sad i manje bitno.
Možemo o kopama i spadama, samo taj izraz "mehanizmi u zadnjoj trećini" je pogrešan jer na kraju krajeva, da nema prve i druge ta zadnja trećina ne bi ni postojala.
A u njoj caruju kvalitetna i individualnost pa tko sto mislio o tome

Zapravo sam više i duže u nogometu, nego u košarci. Paralele povlačim jer mi je tako najlakše nešto objasniti.

Treći gol ne bih komentirao jer ga nisam baš doživio, a nemam namjeru ni naviku ponovno gledati utakmice, posebno ovako mučne.

Najviše sam se referirao na njihov prvi gol, a podredno i na našu generalnu igru cijele sezone. Hoxha je ostao u situaciji di može oba čuvara hvatati na krivoj nozi i napadati driblingom baš jer su nas "polukontrirali". Mi isto znamo izbacivati Pjacu u izolaciju dugim dijagonalama, ali to je sve na postavljenu obranu. Oni su se postavili tako da kontrolirano igraju tj. brane se, a kad se ukaže prilika da uzmu loptu blizu ili oko centra, odmah su u povoljnijem položaju, jer smo mi dosta visoko igrali presing, stoperi su nam se u izgradnji dizali do centra, i onda kad bi izgubili loptu bi iza bio relativan kuršlus. Što su oni iskoristili jako dobro. Što kvalitetom, što planski jer su znali "gdje ići" kad im se ukaže takva prilika.

Opet paralela s košarkom - igra se 5 na 5, ključ je najčešće igra 2 na 2 gdje probavaš izbaciti jednog njihovog igrača da imaš situacije 4 na 3 ili 3 na 2. Još bitnije, pokušavaš na taj način napraviti "scramble" u obrani di onda svi jurcaju pokrpati rupe. To su oni nama radili - osvajali su loptu kad smo mi bili u posjedu i pritisku i onda bi naši zujali nazad, Mitar pokazivao Smoli di da ide na Hoxhu da on može pratiti Baturinu da se ne zavuče itd. Popularna "obrana tranzicije". Jbg, naša uža obrana je dobra, a timski smo se branili time da odmah idemo u pressing i reposjed. I to je sjajno palilo protiv svih osim protiv Dinama koji ima klasu da potezom (pasom ili češće driblingom) probije taj pressing i iskoristi mrvice koje im se daju iza. Drugi to nemaju. Zato nam je, osim Dinama, ove sezone najveće probleme stvarala Loksa, koja bi nam složila jebačku tranziciju, ali nisu bili toliko kvalitetni da ih naša uža obrana ne bi mogla zaustaviti, i Istra pod Tramom koja je pak još manje kvalitetna, ali je imala baš tih par naučenih kretnji po kojima je diplila u kontri i onda ih izvodila ekstremno brzo (jer nije trebala razmišljati). Jbg, takva je bila kocka s postavljanjem naše igre ove sezone (solidna kocka), a za nadograditi to (i u napadu i u branjenju tranzicije) treba još vremena i kontinuiteta, ne kolodvor i trener s novim pogledom na stvari. Zato je, među ostalim, i smradina uspjela u GNK, jer to zna postaviti, kao i Bjelica - čvrst blok, dobru fiziku, pametnu pozicijsku obranu (bili oni ovakvi, onakvi, ali brane se sjajno, ne samo da drže linije, nego znaju tko gdje pada kad netko iskoči iz linije, Mišić se uvijek vraća na 10-12m čuvati povratne itd.), brzu tranziciju i onda naprijed što bog da i sreća junačka. Kod nas je to izgledalo sve na ho ruk jer je mogao samo mlatiti iz svih smjerova po golu, dok tu (ili u Bosni sa Zrinjom) ima 2 do 3 klase i onda je "samo" potrebno dovesti njih u dobre pozicije + se ostatak momčadi ne mora previše izlagati kontrama tako što bi ih dolazilo 5-6 u završnicu. Zato i nije uspio tu i u Mariboru gdje je morao graditi igru.

Što se, pak, napada tiče, tu smo na još viši level digli govnetovu ideju da igramo i stišćemo visoko, jer onda oni ne mogu igrati i disati, a ti stvaraš šanse en iz svoje igre nego iz njihovih grešaka. Tu si u pravu - kad tako igraš, onda ti treba individualna kvaliteta i rješenje, jer svaki put se nađeš u malo drugačijoj situaciji. Mi tu kvalitetu nemamo u potpunosti, a smradina je to probao riješiti tako da je igrao "na brojke" - uvijek nas je puno oko 25m. overload i mlaćenje izvana dok ne uđe. To je dobra ideja za brzinski nešto posložiti, ali dugoročno se lako brani i čita. Naravno, uvijek ti netko može zviznut eurogol koliko se god ti sjajno branio, ali dugoročno ne možeš očekivati da Pašalić ili Janković 36 kola zabijaju golove za eurovizijsku razmjenu.

Nakon zime, Soppenheimer je to još nadogradio s par ideja u smislu koga da se cilja ovisno u kojoj zoni oduzmeš loptu i di se nađeš. I tu si opet u pravu - to je koncept u kojem je individualna kvaliteta opet ključ. Ponavljam - koncept. Sad je baš u NBA nakon prolaska Indiane u ECF njihov trener rekao da su oni "a concept team, not a play team". Znaju što načelno žele, ali puštaju igračima da vide u danoj situaciji kako do toga dođi, nemaju "nacrtane" akcije za svaku situaciju. Jbg, mi smo dosta dugo i plovili na taj način, ali kad naletimo na protivnika koji se dovoljno dobro brani, uvijek je stani pani, nemaš filing da ćeš ga moći dati i slomiti protivnika, nego držiš fige za nečiju inspiraciju. Da se razumijemo, ta inspiracija, individualna kvaliteta, klasa, kako god hoćeš nazvati - je strašno bitna i na puno većem levelu i često odluči 50:50 utakmice, ali jbg, postoje načini da se što manje oslanjaš na takve nepouzdane varijable kao sreća i klasa, a više na to "da se staviš u poziciju da je iskoristiš", ilitiga mehanizmi, kretnje, automatizmi.

Oću reć, nije da se ja ne slažem s tobom, ali ako hoćeš biti konkurentan na duge staze, protiv jakih ekipa ili u utakmicama di si podređen - ne možeš se oslanjati na lucky punch (jer će doći ponekad, ne uvijek) i jer nemaš taj kalibar igrača (ako gledamo Din/Haj i Europu). Ako imaš uigran stroj i mehanizme, onda si daješ više šansi kontra velikih i u Europi + lakše uvodiš i dovodiš nove igrače, ne moraš raditi ogromne preinake sustava da ih ukalupiš, već biraš po potrebi kakav ti igrač treba ili samo malo korigiraš svoj sustav da ti legne netko koga si doveo jer je bila prilika.

Doduše, ne slažem se oko "individualnosti" nogometa, tu je košarka puno "individualnija" u smislu da jedan igrač čini puno veću razliku u odnosu na nogomet. Ako ništa drugo, brojčano : ) tu ih je 11, tamo 5. Neće neka NBA zvijezda s još 4 igrača Avtodor Saratova osvojiti NBA, kao što ne bi ni Messi s 10 igrača Alavesa osvojio LP, ali zato 2 NBA zvijezde s 3 popratne drtine imaju nekakvu šansicu doć do kraja, dok recimo Messi i De Bruyne s 9 ojebina i dalje nemaju nikakve šanse za ništa.

Quote from: toñito on 23.05.2024, 21:10Sopić je radio sve što je mogao da makne pritisak sa ekipe, ali u suštini to nije njegov posao.

Možda je naš trener cirkusant koji uživa privlačiti pozornost. Da smo zadržali koheziju sa onog leda u Gorici protutnjali bi prvenstvom. Ta kohezija je nestala a upravo je kohezija trenerov posao. Naš trener umjesto da podiže atmosferu u momčadi s igračima razgovara 10x gore nego s novinarima. Pjaci svaka čast što je rekao istinu i ne igra igre našeg trenera pa mu je opalio kontru pred cijelom hrvatskom javnosti. Trener koji izgubi svlačionicu izgubio je posao. Kao naš trener.

Quote from: 18orvat on 23.05.2024, 21:19Naš trener umjesto da podiže atmosferu u momčadi s igračima razgovara 10x gore nego s novinarima.
Otkud ti ovo?
#degenerik

Quote from: Fornax on 23.05.2024, 21:22
Quote from: 18orvat on 23.05.2024, 21:19Naš trener umjesto da podiže atmosferu u momčadi s igračima razgovara 10x gore nego s novinarima.
Otkud ti ovo?

Ehh, te pričice su bile još kad je tek došao i žugalo se da je kompletni dibidus, da će smradina svih povuć u maxić, da svi žele ić i da im Sop samo jebe matere po cijeli trening.
Fiumi azzurri e colline e praterie
Dove corrono dolcissime le mie malinconie
L'universo trova spazio dentro me
Ma il coraggio di vivere quello ancora non c'è

Z
Quote from: Fornax on 23.05.2024, 21:22
Otkud ti ovo?
mislim ono sa Smolom i stranim sucima na pressici je bila zajebancija, ako je takav stalno s igračima trebao bi potražiti pomoć.

Z
problem ove utakmice je bio to da čak i ako zabiješ za 1:0 to ti kurca ne znači jer ako dinamo izjednači ti gubiš umjesto da nerješeno, znači nerješen rezultat nije postojao ili vodiš ili gubiš.
Sopić je dobro rekao, išli smo u Maksimir zabiti gol i tu priča staje.

Ali kažem, ja na ovakve uvjete ne bih ni pristao igrati, ali to je do presidentea.

Quote from: toñito on 23.05.2024, 21:10@Boy1da izvrsno napisano, po meni - odlično. Izvrstan sumarum, u potpunosti se slažem. :svakacast:
(inače naletio sam na  bosansku izdajicu danas na radiju, i potvrdio je tvoj komentar, njihova ideja je bila dodatni igrač u vezi na desnoj strani i onda kontra paralela pa izolacija Hodze protiv Smolcica).

Ovo su radili i na prvoj utakmici kupa u Zagrebu. Početkom prvog poluvremena su par puta tako došli u zanimljive pozicije. To im je bilo uigrano ali su naši uspjeli spriječiti išta konkretnog iz toga.

Quote from: Snjesko on 23.05.2024, 20:46Mozes ti uigravat svasta, ali ako ti iza leđa dodju Smolcic i Goda i onda trebaju dat zavrsni pas, jebiga, nije isto kao da dodje RPG. Moras se prilagodit kvaliteti igraca. Meni je Smolcic strasno drag, ali on je jucer imao puno puta otvoren prostor kojeg nije znao iskoristit. Jebiga, imas igrace karakteristika koje imas. Smolcic i Goda to ne mogu, kao sto nije mogao ni Zuta u sampionskoj sezoni. Zato i nije imao tu ulogu.
Mozes ti uigravat svasta, ali Pasalic i Jankovic kad dodju na 25 metara oni pucaju. Jucer je cak Pasalic ono dobro opalio, ali islo se 4 na 3, moglo se i drugacije to rijesit.

Za ovakav profil tehnički "limitiranih" igrača zato i kreiraš neke jednostavne akcije koje ćeš onda ponavljati do besvijesti. Ponavljanjem do besvijesti se te akcije ubrzaju, jer igrač neće provesti cijelu vječnost "čitajući" igru prije nego doda, nego će imati slijed jednostavnih aktivnosti koje će raditi svaki put.
I onda na treningu to igrač ponovi 500 puta dok ne savlada.

Može biti banalan primjer.
Ekipa je prenijela loptu na 40m od njihovog gola. Lopta se prenosi se desne strane da tamo bude fokus obrane. Za to vrijeme ti lijevo krilo širi igru i pozicionira se na 30m. To je okidač da kroz 1-2 dodavanja dođe lopta do njega. Kad dođe lopta do njega on kreće prema sredini, to je okidač lijevom beku da krene utrčavati na lijevo krilo u prostor. Paralelno s njim špica koja je bila na 20tak metara od gola kreće na drugu stativu i otvara prostor lijevo. Taj prostor može koristiti lijevo krilo za utrčati na povratni pas, ako ga igrač ne isprati ili stoper preuzme. Taj isti prostor može koristiti i 8ica koja utrčava iz drugog plana. Svi točno znaju koji dio prostora napadaju. Krilo predaju loptu beku i bek nakon 3 dodatna koraka cilja jedan od tih prostora s dodavanjem/centaršutom. S dovoljnom količinom ponavljanja, i najveći tupson od beka će znati pogoditi isti komad trave dovoljno puta da kreira opasnu situaciju.

Ovo je banalan, možda i glup primjer, ali dodaš par varijacija, alternativa ovisno koliko kvalitetno obrana pokriva kretanja i imaš obrazac za napadanje. Napraviš par takvih akcija da nisi baš skroz jednoličan i predvidljiv i kroz brzinu odrađivanja akcije i volumen ponavljanja, kad tad ćeš izazvati kiks obrane.

Možemo to zvati kako hoćemo, ali to nije samo "daj loptu igraču i čekaj što će on sam smisliti", jer od toga nema kruha. Na ovoj razini kvalitete igrača, tako ćeš gol zabiti samo slučajno.
Tamo negdje daleko, a opet blizu...

I
Vama očito još nije jasno da je Rijeka u HNLu imala "najsmišljenije" akcije   :vijesti:

Veći problem Rijeke je bio defenziva nego ofenziva u svibnju.

Quote from: ispod stijena on 24.05.2024, 08:36Vama očito još nije jasno da je Rijeka u HNLu imala "najsmišljenije" akcije   :vijesti:

Svakako, ali...
Lok 1-3,
din 1-2
Vž 1-3
Din 0-0
Os 0-2
Din 1-3

GR 4-13 iz šest utakmica je poražavajuće za sve segmente igre, ne samo obranu. Neko tobožnje čuvanje za kup ne da nije opravdanje, nego je neozbiljno uopće pričati o tome.
#degenerik

Z
Quote from: Fornax on 24.05.2024, 08:47
Quote from: ispod stijena on 24.05.2024, 08:36Vama očito još nije jasno da je Rijeka u HNLu imala "najsmišljenije" akcije   :vijesti:

Svakako, ali...
Lok 1-3,
din 1-2
Vž 1-3
Din 0-0
Os 0-2
Din 1-3

GR 4-13 iz šest utakmica je poražavajuće za sve segmente igre, ne samo obranu. Neko tobožnje čuvanje za kup ne da nije opravdanje, nego je neozbiljno uopće pričati o tome.

utakmica prije Lokse je bila kad smo Goricu dobili 3-0, statistika na našoj strani debelo, dominacija, pregazili ih. Želimo titulu. I onda iduća proriv Lokse sramotan pristup. Zadnja pobjeda 21.4. Od onda propast. Što se nakon toga dogodilo? Razumijem poraz od Lokse ali zašto nije bilo želje, pristup je bio sramotan. Zašto?

Kad je sudac poništio gol Mudražije pol ekipe je stislo šake kao da smo poveli. Tu želja nije bila problem, barem na početku.
#degenerik

Quote from: Fornax on 24.05.2024, 08:47
Quote from: ispod stijena on 24.05.2024, 08:36Vama očito još nije jasno da je Rijeka u HNLu imala "najsmišljenije" akcije  :vijesti:

Svakako, ali...
Lok 1-3,
din 1-2
Vž 1-3
Din 0-0
Os 0-2
Din 1-3

Evo da opalim jedan generalski post poslije svih bitaka.
Sad nakon svega može se potvrditi kako je ta odluka bila promašena. Gledajući samo užu obranu u svim ovim utakmicama zadnja četvorka nije ni jednom bila ista. Dogodilo se par kikseva koji su doveli do slučajnih golova i cijela ekipa je započela pad.
Zapravo Sopić je napravio kardinalnu grešku kad je ekipi koju je ganjao stalno na "visokim okretajima" pred kraj spustio te "okretaje" i krenuo u kalkulacije. Dokle god se igralo na način da je prva slijedeća jedina bitna, dokle god se "nije znalo" u koliko sati se igra ona iza, ekipa je bila fokusirana samo na sebe i sigurna u sebe.

Ovo klubu treba biti škola kako treba stalno i uvijek gristi i gurati sve jače. Kek je činio upravo to želio je sve više i jače pa čak je i Gračan to želio napraviti nakon one godine (ali su ga primadone koje su se počele žaliti na jače treninge smijenile), to je ono što Dinamo čini nonstop kad su na vrhu oni stisnu još jače (OK oni ne biraju sredstva, ali princip je taj), nema popuštanja.

Mislim da će nam utakmica protiv Slavena puno toga reći.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

I
Lokomotivu je podbacio Sopić i Labrović.

Prvi svojom ne prirodnom mirnoćom, drugi nesigurnošću, velikom.

Onda je protiv dinama još to bilo "nabrijano", pa rekao bih čak na 1:1 da Sopić povlači potez punih cojones, išao je na sve ili ništa, nešto što cijelo vrijeme lajemo da želimo od ekipe i trenera, nažalost je dobio drugi gol.

Tu je još stav svih bio ajmo reći ok.

Ali onda nakon utakmice, ona izjava i ta 2 poraza Varaždin i Osijek i u kojem je momentumu tamo bila ekipa...Nije to bila kao neka jedna utakmica prije kupa pa kao, ajde...ušli smo u seriju i destabilizirali se.

Kako očekivati da će se upaliti klik odjednom. Teško.

Po meni je najveći problem to neposredno nakon utakmice sa dinamom