RI Mercato 2024

Started by vMario87, 04.03.2024, 14:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Quote from: Zelko Maler on 20.01.2025, 07:21Mišković da je bio pametan bi prodao Pašalića prije Galešića, puno manje bi se izgubilo, ali to je trebao čekati do današnjeg danas, a tih dva tjedna su mu bili život i smrt.
U trenutku kad nam je igra prema naprijed i napad veći problem ovakav zaključak je vrlo upitan.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Z
Quote from: D2 on 20.01.2025, 08:09
Quote from: Zelko Maler on 20.01.2025, 07:21Mišković da je bio pametan bi prodao Pašalića prije Galešića, puno manje bi se izgubilo, ali to je trebao čekati do današnjeg danas, a tih dva tjedna su mu bili život i smrt.
U trenutku kad nam je igra prema naprijed i napad veći problem ovakav zaključak je vrlo upitan.

obrana je bila zabetonirana i to je vrijedinije držati i očuvati od Pašalića. Na zimu bi kompletan novi napad doveo i špicu i oba krila prije nego dirao obranu.

Quote from: aahzinho on 19.01.2025, 23:10
Quote from: m on 19.01.2025, 19:40Svi dobro znamo što je drukčije, nema više šaptača u slušalice. Moralna nula, ali odličan sportski direktor.
Znam i ja koja je bila razlika. Čekao sam nekog drugog da to potvrdi.
@m i @aahzinho Napisali ste tajnovito, ali ipak na način kao da se radi o nekoj opće poznatoj činjenici.
U duhu rasprave o takvim postovima nekih članova foruma, koji mi se igrom slučaja nalaze u tekici ;), molio bih vas da ili napišete o čemu se točno radi ili ne blatite čovjeka insinuacijama.
Morate razumjeti da na forumu ima dosta ljudi koji se ne druže privatno s ljudima iz kluba ili igračima i onda ovakvi upisi nisu ništa do tračanje, ako se neće napisati sve.
U ime svih zahvalnih članova foruma kojima je ista misao prošla kroz glavu, hvala.
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Quote from: Zelko Maler on 20.01.2025, 08:12
Quote from: D2 on 20.01.2025, 08:09
obrana je bila zabetonirana i to je vrijedinije držati i očuvati od Pašalića. Na zimu bi kompletan novi napad doveo i špicu i oba krila prije nego dirao obranu.
Možda.
Vrijeme će pokazati koliko smo zahvatima u armiranobetonskim elementima temelja narušili cijelu statiku objekta.
Možda su ovi zahvati izvedeni kako bi se mogla napraviti nadogradnja još jedne razine ovisno o dobavljivosti najavljenih elemenata potrebnih za rekonstrukciju viših etaža.
Možda.  8)

Quote from: ispod stijena on 20.01.2025, 01:05Ajmo opet spojiti žice.
Kramaric kada je došao bio je treća opcija, iza Benka i Krstanovica.

On je eksplodirao doslovno u tri mjeseca one jeseni.
Da su Frigan ili Ivanović zabili min 5 komada u nekom euro natjecanju i oni bi otišli za + 7 M.

Ok Perica nije Kramaric.

I Zajec je doveo Galesica kao 7og stopera u rosteru, a napadača nije doveo sa 50 M proračuna.

A isto mu visi napadač.

Ajmo ne iskrivljavati činjenice i omalovažavati Kramarića da bi dokazao neku imaginarnu poantu.

Ako je bio tek treća opcija u napadu, zašto je igrao od prve minute u praktički prvoj slijedećoj utakmici, protiv Slaven Belupa?
Ne sjećam se jedino jel protiv Lokomotive nije igrao, jer ga nisu stigli na vrijeme registrirati ili se ipak morao bar minimalno uigrati s ostatkom momčadi.

Kramarić je od početka gledan kao pojačanje i kao veliki ulazni transfer. I u dinamu prije toga, i u Lokomotivi na posudbi je imao više nego pristojnu statistiku. Nije mu trebalo oživljavanje karijere, samo sigurna luka da pobjegne od Mamićevog iživljavanja na njemu. Gazda je tu prepoznao priliku, uskočio i prilično profitirao.

Ne mora svako pojačanje biti Kramarić. Takvog kapitalca smo uboli jedanput, jer smo bili u pravo vrijeme na pravom mjestu, i vjerojatno više nećemo nikad.
S ovom upravom sigurno nećemo, jer volja i kapacitet više ne postoje.

Ono što tupim je da igrač kojeg žele dovesti na ovaj način će prije biti promašaj, nego pojačanje, jer se neće stići uigrati s momčadi. I takva politika dovođenja igrača se treba promijeniti, ali isto uprava očito nema volje i kapaciteta.

Galešić u dinamo sigurno nije doveden kao 7mi stoper. Opet iskrivljavaš činjenice kako ti paše. Za 5 dana igraju utakmicu protiv Istre koju će on sigurno početi u prvih 11, a ne kao rezerva koja će skupiti 30 minuta u slijedećih mjesec dana.

Znači, ako dinamo ima nesposobnog SD, koji nije u stanju naći napadača, onda i mi možemo imati jednog?
Tamo negdje daleko, a opet blizu...

Quote from: D2 on 20.01.2025, 08:17@m i @aahzinho Napisali ste tajnovito, ali ipak na način kao da se radi o nekoj opće poznatoj činjenici.
U duhu rasprave o takvim postovima nekih članova foruma, koji mi se igrom slučaja nalaze u tekici ;), molio bih vas da ili napišete o čemu se točno radi ili ne blatite čovjeka insinuacijama.
Morate razumjeti da na forumu ima dosta ljudi koji se ne druže privatno s ljudima iz kluba ili igračima i onda ovakvi upisi nisu ništa do tračanje, ako se neće napisati sve.
U ime svih zahvalnih članova foruma kojima je ista misao prošla kroz glavu, hvala.

Ma nije to tajna. Već je dovoljno puta spomenuto na forumu da je Jakirović bio prilično aktivan oko dahtanja u slušalicu i dovođenja igrača, umjesto DRSa kojem je to posao.
Ali bolje zvuči ovako kad je @Snowcrash to sam napisao u svojoj obrani DRSa i sportske politike, nego ja kao forumsko gunđalo.  :neretljak:

Quote from: Snowcrash on 19.01.2025, 22:07
Quote from: ri je najbolje od svega on 19.01.2025, 20:10Taj transfer rok zamisljam na nacin da je drs birao brojeve i dao jakiru da prica s njima.
Naravno i sam broj je nabavio jakir.
Drs je posudio mob samo.
Realno vidi se po njemu da nije neki govornik i nema neku šprehu tako da sve situacije gdje je 50:50 sansa da igrac dodje bude ishod da se igrac odluci za drugi klub.

Ne bi trebali ljude sudit po vanjskom izgledu i slabijim komunikacijskim sposobnostima, sudimo njihovo odrađivanje posla unutar organizacije.

Ne znam tko je i gdje spomenuo neciji izgled,jedino ti ovdje.
A ako sd ne treba imati komunikacijske vještine onda ne znam sta treba?
To branjenje svih ljudi u klubu po svaku cijenu je postalo ravno bolesti.

nananana... rijeka je najbolje od svega...

S
20.01.2025, 11:30 #7642 Last Edit: 20.01.2025, 11:30 by Snowcrash
Quote from: ri je najbolje od svega on 20.01.2025, 10:48Ne znam tko je i gdje spomenuo neciji izgled,jedino ti ovdje.
A ako sd ne treba imati komunikacijske vještine onda ne znam sta treba?
To branjenje svih ljudi u klubu po svaku cijenu je postalo ravno bolesti.

U osnovi, to lovljenje za mali dio komentara i pljuvanje po svakom detalju u klubu je postalo bolest.
Inače - osnova mog osvrta na konstantno pljuvanje DRS-a je ta da nije on jedini odgovoran za dovođenje igrača.
Prije godinu dana je to bio Jakir, po ljeti je to bio Sopić, a sada je Đalović.

Ako se ne slažeš - daj argumente.

S
Quote from: aahzinho on 19.01.2025, 23:52Sve što si napisao potvrđuje da je struka, gore na brdu, posložena i postavljena krivo.
SD treba biti kreator sportske politike kluba, što uključuje stil igre prve momčadi i profil pozicija koje će tu igru omogućavati. Kroz te profile ima posložene i liste karakteristika, koje igrači moraju zadovoljavati, a da bi bili smatrani potencijalnim pojačanjem.
Kroz suradnju s trenerom i njegovim stožerom, dobije feedback o pozicijama koje se trebaju pojačati i tu kreće potraga. Kroz potragu suzi listu na manji broj i u tom koraku se konzultira s trenerom oko prioritizacije liste. Tek tu trener može amenovati kojeg igrača s te liste bi najradije vidio kao pojačanje.

Iz ovog što si gore naveo, ispada da DRS ne radi ništa, osim dogovara plaću s igračima koje mu treneri izaberu.

-----
Ne sudim po vanjskom izgledu, ali slabije komunikacijske sposobnosti su veeeliki nedostatak osobi koja treba obavljati posao SD.

U kojem klubu na svijetu je SD kreator stila igre prve momčadi i profila pozicija koje će tu igru omogućavati?
U svim normalnim klubovima je trener odgovoran za stil igre, a u mnogima je i direktno odgovoran za dodijeljeni budget koji mu omogućuje potpunu neovisnost u izboru igrača.

SD je izvorno zamišljen kao spona između predsjednika i trenera. Zbog toga je prirodno očekivati da će prosječni SD nadživiti vijek trajanja prosječnog trenera, i kao takav bi trebao biti ogledalo klupske politike bez obzira da li trener preferira 352 sa niskim agilnim igračima ili ili 451 sa visokom špicom. Trebao bi imati širu sliku u glavi i razumjeti višegodišnje ciljeve kluba. Primjeri su Romin Monchi, Napolijev Giuntoli, nekad Monacov i Lilleov Luis Campos, bivši glavni operativac Nordsjaellanda, Jan Laursen, a kod nas naravno Srećko.

Zadaća prosječnog SD-a ne bi trebala biti taktika. Ali SD je taj koji bi trebao birati trenera, i imati u glavi roster kad se mijenja trener (vidi slučaj Cosmi), samim time imati i ideju kako bi klub trebao rasti u njegovom mandatu, dakle i stil igre je uključen. Glavna zadaća su kontakti, češljanje tržišta, komunikativnost i menadžerska osobina pregovaranja. Taj kadar treba popuniti osoba koja se dugoročno vidi u klubu, jer će SD preživjeti dva, tri, pet trenera.

Realnost je dakako suprotna i sva ova imena poviše su imala različite uloge u klubovima, nekad zbog kvalitete, nekad vlasnika, nekad budžeta za prateće osoblje. Gorica ima Brkljaču koji je nebitan jer Črnko radi sve bitnije stvari, nekad u dogovoru sa litavskim agentima, sad valjda sa trenerima. Treneri poput Bjelice i Jakirovića imaju kontakte i znanje da sami odrade dio posla pa naravno klubovi to dopuste.

Varira, ali nigdje ozbiljan SD ne smije biti na pola radnog vremena :sta:
#navodninavijač

J
Rijeka je uvijek imala para u bađetu za 5-6 kvalitetnih igrača. Jakir je došao u trenutku kad ih je u ekipi falilo i praktički je mogao dovest koga je tražio. Trenutno je zbog angažmana skupih Andrića i Perice teško opet izdvojit pare za klasnog golgetera. I jednog i drugog je amenovao Sopić, a realizirao DRS-Čulina. Imam neki osjećaj da Jakir ne bi napravio istu grešku, a za Keka da ne govorim.
Škorić je Đaletova odgovornost i vrijeme će pokazat je li bio u pravu. Na tom tragu je i njegova izjava da bi najrađe da se zadrži postojeći roster. Jednostavno nije Đale tip trenera koji dila s igračima (Bjelkan, Jakir...).
Za razliku od današnjeg sustava gdje je trenerova zadnja, imali smo period kad je SD bio alfa i omega transfera. Cosmi je okončao tu epizodu i mislim da tog filma u Rijeci više nećemo gledat. DRS je samo činovnik, a njegovi proseri o 11 igrača na speed dialu neka priča svojoj babi. Za vrijeme pr roka on ima listu od 20-tak igrača koja je identična listama drugih SD-ova u HNL-u. Kojega će trener i predsjednik amenovat njega nitko ne pita.

Quote from: Snowcrash on 20.01.2025, 11:46U kojem klubu na svijetu je SD kreator stila igre prve momčadi i profila pozicija koje će tu igru omogućavati?
U svim normalnim klubovima je trener odgovoran za stil igre, a u mnogima je i direktno odgovoran za dodijeljeni budget koji mu omogućuje potpunu neovisnost u izboru igrača.

I mislio sam si da ćeš se uloviti na to. @TIR je već dolje niže objasnio, pa se mogu i ja na njega nadovezati. Neće SD mikromenadžirati taktiku pa određivati jel momčad igra 4-1-4-1 ili 4-2-3-1 i jel igra s invertiranim krilima. To je u domeni trenera i njegovog stožera.

Ali SD je taj koji određuje u dogovoru s upravom kluba, dugoročne momčadske ciljeve. Jel to borba za ostanak u lizi, tavorenje u sredini kao stabilnost poslovanja, ili je to borba za vrh. Iz tih ciljeva se dalje gleda hoće li momčad igrati dominantno napadački ili reaktivno obrambeno. Jasno da će stanje financija utjecati koji stil se bira. Nakon što se odabere stil, kreće koordiniranje svih segmenata u klubu koji tu politiku ostvaruju. Dakle uređuješ nogometnu akademiju (postavljaš ljude koji će to implementirati) koja će ti izbacivati igrače za odabrani stil igre. Nalaziš trenera čija taktika i poimanje nogometa se uklapa u tu strategiju.

Banalan primjer, ali Barcelona ili Bayern ne bi nikad doveli Mourinha u njegovom zenitu karijere, jer se ne uklapa u tu njihovu strategiju koju su imali.
Kontra primjer ti je s druge strane dvojac Beguiristan-Guardiola. Dok je raniji bio SD u Barceloni, prepoznao je Guardiolinu filozofiju igre i vidio da se uklapa u strategiju kluba. Rezultat je bila ona Barcelona iz 2000-ih. I zato je City svojevremeno dovukao njega kao SD, jer je znao da će na taj način dovući Guardiolu. I ti rezultati su vidljivi.

Nakon što je našao trenera, SD je taj koji kreće u slaganje igračkog kadra. Upravo iz razloga što SD traje dulje od trenera, ima ključnu ulogu u selekciji igrača, kako bi se smjenom trenera minimiziralo preslagivanje kadra. Lakše je smijeniti trenera i njegov stožer, nego napraviti čistku 10-15 igrača. Ne znam jesmo li ove godine rasčistili do kraja Palikuća-Cosmi cirkus.
Dakle SD je odgovoran za dio kluba koji skautira i prati potencijalne igrače. U suradnji s trenerom se identificiraju pozicije koje treba pojačati.
On je taj koji sastavlja shortlistu igrača za te pozicije i prezentira je treneru. Naravno da je odlika dobre suradnje kad i trener može sugerirati par svojih imena, ali SD je taj koji to treba potvrditi.
Em trener nije taj, koji se treba baviti skautiranjem pojačanja, dahtanjem u slušalicu, jer to nije njegov posao (njegov posao je taktika i igra 1. momčadi) i jer je veći rizik da odlaskom trenera imaš dio momčadi koji je "neupotrebljiv" za slijedećeg trenera.
Ono što si ti naveo, je da su svi bivši treneri imali daleko preveliki upliv u skauting, selekciju i dovođenje igrača.

Klub nije postavljen u skladu s premier ligaškim sistemom managera, gdje je isti odgovoran za selekciju igrača, generalnu taktiku i man management, a da ispod sebe ima stručni stožer koji je odgovoran za trening i taktičke detalje. A da mu je Director of Football, operativac koji koordinira skautsku službu i finalizira pregovore s igračima.

Protupitanje za tebe. U kojem normalnom klubu na svijetu je SD zaposlen na pola radnog vremena?

A iz svega što ti ovdje navodiš u obranu DRSa, samo dodatno potvrđuješ tezu da on nema vremena/kapaciteta ozbiljno se baviti svojim poslom. I zbog toga je transfer politika i shortlista drukčija svaki prijelazni rok, jer svaki prijelazni rok drugi trener utječe na nju. Jel to znači da nema kontinuiranog praćenja igrača koji su potencijalna pojačanja i zamjene za izlazne transfere?
Jesu li npr. Andrić, Dogan i Perica praćeni kroz razdoblje od godine dana, kako bi se zaključilo da su potencijal? Ili su osvanuli u tekici u lipnju/srpnju ove godine dok je Sopa imao brainstorming seansu sa svojim stožerom oko pojačanja?

Što u ovom trenutku sprečava DRSa da radi svoj posao na sličan način kao SD Olimpije?

R
Jakir je prosjecan trener a sjajan SD.

A kod dovodjenja igraca, Rijeka je savrsena sredina za njegovu: " ne zanima me igracev CV, nego da je mlad, potentan i gladan" mantru.

S obzirom na modus operandi kluba, to je ono čega bi se striktno trebali drzati kod dovodjenja igraca.
Šteta sto se klub vraca tim svojim...."oživljavanjima karijera" pizdarijama.
Primjer Perica....pa uzmi besplatnog klinca iz juniora i imas minimalno isti ucinak(nula) kao skupi "oživljavač karijere"

J
Upalilo s drmicem, pjacom, mitrom...

S
20.01.2025, 14:01 #7649 Last Edit: 20.01.2025, 14:02 by Snowcrash
Quote from: aahzinho on 20.01.2025, 13:12I mislio sam si da ćeš se uloviti na to. @TIR je već dolje niže objasnio, pa se mogu i ja na njega nadovezati. Neće SD mikromenadžirati taktiku pa određivati jel momčad igra 4-1-4-1 ili 4-2-3-1 i jel igra s invertiranim krilima. To je u domeni trenera i njegovog stožera.

Ali SD je taj koji određuje u dogovoru s upravom kluba, dugoročne momčadske ciljeve. Jel to borba za ostanak u lizi, tavorenje u sredini kao stabilnost poslovanja, ili je to borba za vrh. Iz tih ciljeva se dalje gleda hoće li momčad igrati dominantno napadački ili reaktivno obrambeno. Jasno da će stanje financija utjecati koji stil se bira. Nakon što se odabere stil, kreće koordiniranje svih segmenata u klubu koji tu politiku ostvaruju. Dakle uređuješ nogometnu akademiju (postavljaš ljude koji će to implementirati) koja će ti izbacivati igrače za odabrani stil igre. Nalaziš trenera čija taktika i poimanje nogometa se uklapa u tu strategiju.

Banalan primjer, ali Barcelona ili Bayern ne bi nikad doveli Mourinha u njegovom zenitu karijere, jer se ne uklapa u tu njihovu strategiju koju su imali.
Kontra primjer ti je s druge strane dvojac Beguiristan-Guardiola. Dok je raniji bio SD u Barceloni, prepoznao je Guardiolinu filozofiju igre i vidio da se uklapa u strategiju kluba. Rezultat je bila ona Barcelona iz 2000-ih. I zato je City svojevremeno dovukao njega kao SD, jer je znao da će na taj način dovući Guardiolu. I ti rezultati su vidljivi.

Nakon što je našao trenera, SD je taj koji kreće u slaganje igračkog kadra. Upravo iz razloga što SD traje dulje od trenera, ima ključnu ulogu u selekciji igrača, kako bi se smjenom trenera minimiziralo preslagivanje kadra. Lakše je smijeniti trenera i njegov stožer, nego napraviti čistku 10-15 igrača. Ne znam jesmo li ove godine rasčistili do kraja Palikuća-Cosmi cirkus.
Dakle SD je odgovoran za dio kluba koji skautira i prati potencijalne igrače. U suradnji s trenerom se identificiraju pozicije koje treba pojačati.
On je taj koji sastavlja shortlistu igrača za te pozicije i prezentira je treneru. Naravno da je odlika dobre suradnje kad i trener može sugerirati par svojih imena, ali SD je taj koji to treba potvrditi.
Em trener nije taj, koji se treba baviti skautiranjem pojačanja, dahtanjem u slušalicu, jer to nije njegov posao (njegov posao je taktika i igra 1. momčadi) i jer je veći rizik da odlaskom trenera imaš dio momčadi koji je "neupotrebljiv" za slijedećeg trenera.
Ono što si ti naveo, je da su svi bivši treneri imali daleko preveliki upliv u skauting, selekciju i dovođenje igrača.

Klub nije postavljen u skladu s premier ligaškim sistemom managera, gdje je isti odgovoran za selekciju igrača, generalnu taktiku i man management, a da ispod sebe ima stručni stožer koji je odgovoran za trening i taktičke detalje. A da mu je Director of Football, operativac koji koordinira skautsku službu i finalizira pregovore s igračima.

Protupitanje za tebe. U kojem normalnom klubu na svijetu je SD zaposlen na pola radnog vremena?

A iz svega što ti ovdje navodiš u obranu DRSa, samo dodatno potvrđuješ tezu da on nema vremena/kapaciteta ozbiljno se baviti svojim poslom. I zbog toga je transfer politika i shortlista drukčija svaki prijelazni rok, jer svaki prijelazni rok drugi trener utječe na nju. Jel to znači da nema kontinuiranog praćenja igrača koji su potencijalna pojačanja i zamjene za izlazne transfere?
Jesu li npr. Andrić, Dogan i Perica praćeni kroz razdoblje od godine dana, kako bi se zaključilo da su potencijal? Ili su osvanuli u tekici u lipnju/srpnju ove godine dok je Sopa imao brainstorming seansu sa svojim stožerom oko pojačanja?

Što u ovom trenutku sprečava DRSa da radi svoj posao na sličan način kao SD Olimpije?

Pa majku mu - sve igrače u trenutnom roosteru Olimpije je izabrao i doveo - njihov trener Sanchez.
Kod nas imaš primjer da su Miškoviću na početku,  nekoliko sezona, bila puna usta kako će Keku dat ovlasti "menađera engleskog tipa", da bi to završilo tako da mu je poslije dvostruke krune - oduzeo bilo kakav utjecaj na selekciju i dovođenje igrača!
Svi treneri poslije Keka i do Jakira nisu imali nikakav utjecaj na dovođenje igrača, da bi to kulminiralo s Palikućom koji je određivao Tomiću - koji igrač mora igrat u ekipi i sa kakvom minutažom.
Zbog toga je Tomić i otišao, a kako je završilo s Palikućom - znamo.