Ostali sportovi

Started by Uzaludni, 20.05.2024, 19:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roglič...

4x Vuelta
1x Giro
1x olimpijsko zlato kronometar

+ hrpa etapnih pobjeda i jednodnevnih utrka.

To je sportaš otprilike klasu do klasu i pol iznad jednog Ivice Kostelića.
#degenerik
"Nismo svi bez pršuta na čelu komunjare."
~TIR, 03/06/2026

I
Quote from: Fornax on 01.08.2025, 16:15Roglič...

4x Vuelta
1x Giro
1x olimpijsko zlato kronometar

+ hrpa etapnih pobjeda i jednodnevnih utrka.

To je sportaš otprilike klasu do klasu i pol iznad jednog Ivice Kostelića.

Dobro.
Sad si ga prećero kako bi rekao Crnogorac 😁.

Ivek ima 4 olimpijska srebra.
1 veliki kristalni Globus
2 mala u slalomu
3 mala u kombinaciji

3 svjetske medalje, masu pobjeda u svjetskom kupu.
Jebenu ozlijedu i povratak.
Ok. Roglic je zanimljiv jer je krenuo sa 23 u biciklizam, do tada je bio skijaš skakač sa zapaženim rezultatima pa je nakon ozlijede promijenio sport.

Ivek možda nije najsimpatičniji, ali familija Kostelić su rijetki sportaši u HR od glave so pete.

Reci da je Roglic klasu do klasu i pol bolji...
 A ne bih bas to tako nazvao 😁

Malo sam zabrijao, u mojoj glavi svaki "grand tour" general classification vrijedi skoro koliko i veliki kristalni globus. Ok, možda ne. Ali više od malog globusa svakako, a kombinacija... Eh, ukinuta je s razlogom.
#degenerik
~TIR, 03/06/2026

Quote from: Fornax on 01.08.2025, 21:23...a kombinacija... Eh, ukinuta je s razlogom.
Da nakon što su je Austrijanci krenuli redovno pušiti.  8)
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

R
Quote from: Fornax on 01.08.2025, 21:23Malo sam zabrijao, u mojoj glavi svaki "grand tour" general classification vrijedi skoro koliko i veliki kristalni globus. Ok, možda ne. Ali više od malog globusa svakako, a kombinacija... Eh, ukinuta je s razlogom.
Uff, prilično podcjenjivanje..... Skijanje koje nije najbrojniji sport na svijetu, ali kao i drugi sportovi ima svoje najveće utrke.... Wengen, Kitzbuhel ... da ne nabrajam, recimo da se to može komparirati s principom u tenisu (Wimbledon, RG...), kao i s principom u biciklizmu (Giro, Tour, Vuelta). Svjetskomprvebstvo u skijanju nema preveliku težinu, ali globusi (mali i veliki) predstavljaju cijelu godinu i izrazito DU cijenjeni... Recimo kao i broj 1 na teniskoj ljestvici.
Osvrnut ću se i na kombinaciju, i opet povuć paralelu s tenisom, bit najbolji u kombinaciji je kao bit ukupno prvi pojedinačno i u parovima. Austrijanci su izlobirali ukidanje kombinacije isključivo da limitiraju skijaše koji su svestrani, najčešće iz manjih zemalja, kao Kostelići. U Austriji je skijanje jako brojan sport, i čisto radi konkurencije, mnogi se skijaši vrlo rano specijaliziraju. U Hrvatskoj gdje se godišnje aktivno takmiči možda 100 natjecatelja, to nije potrebno, ima za svih mjesta da se isprofiliraju.
A nisam ni spomenuo koliko je teže biti skijaš iz Hrvatske, nego biciklist u Sloveniji.

Pitam iz stvarnog interesa, da ne misliš da je kontriranje. Zašto je teže biti skijaš iz Hrvatske, nego biciklist iz Slovenije? Uvjeti, razina sporta, infrastruktura?

R
Quote from: beetlebum on 01.08.2025, 23:08Pitam iz stvarnog interesa, da ne misliš da je kontriranje. Zašto je teže biti skijaš iz Hrvatske, nego biciklist iz Slovenije? Uvjeti, razina sporta, infrastruktura?
Biciklizmu u Sloveniji je (oduvijek) popularan sport, od postojanja utrka u državi, brojnosti timova, čak i profesionalnih. Mogućnosti za trening su prilično dobre, bar za cestovni turizam. Sve to je vrlo bitno u ranoj fazi razvoja sportaša, recimo kao i za veslanje u Hrvatskoj. Kod skijanja u Hrvatskoj realno djeca koja pokažu talent i odluče se na rizik gdje se potpuno posvete skijanju, nemaju mogućnost nakon treninga doći doma, otići u školu, družiti se s prijateljima. U dobi 15-16 godina ta djeca najčešće mijenjaju apartmane sami s trenerom...sigurno je lakše odustati nakon ponekoj  neuspjeha. Nije kao bob na Jamajici, ali u Hrvatskoj je trenutno u funkciji samo Radeševo 1 s FIS homologacijom- dakle može se vozit međunarodna utrka.

01.08.2025, 23:31 #67 Last Edit: 01.08.2025, 23:32 by Fornax
Ne možeš slalom u Wengenu gdje voziš dvije vožnje koje sveukupno traju minutu i pol uspoređivat s grand slamom koji se igra dva tjedna, a mečevi traju po pet sati.

Ne podcjenjujem ni jedan sport, pogotovo ne skijanje jer dolazim iz familije gdje je muška strana zaluđena time, komparacija se bolje ne lovit jer ne vode nikamo (ok, posipam se pepelom, ja sam počeo, ali kako rekoh, zabrijao sam).

BTW, slučajno gledao prvo kolo Umaga, neki Talijan kojem se ne mogu sjetit ni imena u ovom trenutku, ima u karijeri možda tridesetak profesionalnih mečava i negativan skor... I career prize money skoro dva milijuna Eura.  I uvjeren da su krivo napisali idem guglat, i stvarno je točno. Tenis je baš nekako izvan svih komparacija.

#degenerik
~TIR, 03/06/2026

Da, to je zajebano jer je skijanje predodređeno  i s geografskim i klimatskim uvjetima, tako da smo tu u debelom zaostatku. Uz nerazvijenu infrastrukturu. Ali, biciklizam je ajmo reći univerzalniji sport, a tu nas praktički nema na mapi. Kako se pomaknuti na tim razinama sportova ne znam, mi uvjete nećemo napraviti sami od sebe, želja kod djece se neće generirati bez nekog nacionalnog uspjeha kao vodilje. Nije stvar samo biciklizma, ali država/društvo ne vidi smisla ulagati ako nema adekvatnog interesa. Začarani krug.

Drobim malo ovako iz dosade, razmišljam na glas, pa je nepovezano.

R
Quote from: Fornax on 01.08.2025, 23:31Ne možeš slalom u Wengenu gdje voziš dvije vožnje koje sveukupno traju minutu i pol uspoređivat s grand slamom koji se igra dva tjedna, a mečevi traju po pet sati.
....

Ne bi ja ovo gledao tako jednosmjerno.... u tenisu imaš puno prilika za ispravit pogreške.koje napraviš, u skijanju svaka je praktički odlučujući. Jedni sportovi nagrađuju izdržljivost (biciklizam), drugi koncentraciju  i perfekciju (bacačke i sprinterske discipline u atletici). Bacanje kugle je jedva jedna sekunda, 100 m niti 10 sekundi.... Slažem se da sportove ne treba komparirati. Pogotovo ne spuštati jednog sportaša da bi se drugoga uzdiglo.

K
Quote from: Fornax on 01.08.2025, 23:31Ne možeš slalom u Wengenu gdje voziš dvije vožnje koje sveukupno traju minutu i pol uspoređivat s grand slamom koji se igra dva tjedna, a mečevi traju po pet sati.

A pripreme i treninzi da bi se odradilo tih savršenih minutu i pol? Rizik od ozljeda je puno veći u skijanju. pogotovo s sve modernijim i bržim materijalima s kojima se skija ( pance i skije ). Nagradni fond je neusporediv u korist tenisa.
Inače, kod nas u oba ta sporta , ako ti dijete ima želje za tim, treneri skoro pa najprije pitaju čime se djetetovi roditelji bave ( imovinski status ).

P.S.

I bolje da nam je biciklizam nepopularan. Te bicikle mi idu na živce kad ih moram obilazit na cesti.

Quote from: Krkan on 01.08.2025, 23:50I bolje da nam je biciklizam nepopularan. Te bicikle mi idu na živce kad ih moram obilazit na cesti.
Kad bi bio popularniji, možda bi prometna kultura biciklista rekreativaca bila veća?

Nisu problem biciklisti nego stoka na biciklima.
#degenerik
~TIR, 03/06/2026

I
Nije sad ni za usporedbu medju sportovima, svaki ima svoju težinu pogotovo individualni.

Ono sto ću uvijek graknuti u korist Kostelics je to da su oni od glave do pete sportaši.
Oboje.
I sto su sa ludim Gipsom u Lađi Nivi ili čemu već bili pioniri.
Oni su doslovno osnovali hrvatski skijaški savez i sad imamo i kod muške i kod ženske konkurencije po tri četiri skijaša koji mogu odvoziti i ući u drugi lauf.
U zemlji gdje skijališta NEMA.
Tako da, malo je nespretno kolega Fornax uzeo Kostelica vise iz tog razloga nego vrednovanja rezultata Vuelte vs Wengen.
I da Kostelić nikad nije uzeo olimpijsku medalju,
rekao bih za njega da je sportaš zbog uvjeta u kojim su djelovali i stvarani.
Sve je krenulo iz toga da SLO ima sustav, tako da
je po meni taj dio neusporediv.

Sa druge strane shvacam ljude kojima je biciklizam zadnja rupa na svirali.
Ja sam slučajno uletio u to kao pratitelj od malih nogu jer sam imao priliku doživiti Giro i utrke po hr u timskom vozilu pa eto.
Dok su drugi čekali 10ku na Delti za ići na kupanje, ja sam na Eurosportu čekao Pantania da krene u etapu Tour de Francea 🤪

Ma i mi u autima znamo biti stoka. Kulturu treba u oba pravca razviti. A i ne samo tamo nego i kulturu izgradnji biciklističkih staza. Naravno, u Rijeci je to teže jer smo zbrda zdola i prostora nema.

K
02.08.2025, 07:22 #74 Last Edit: 02.08.2025, 07:24 by Krkan
Opet sam trebao staviti smajlić da ljudi kuže da da se zajebavam s biciklama.
Neka se ljudi kreću,bave sportom,zdrav život. Lijepo je to. Sprečava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ali me nerviraju na cesti. Skoro kao romobili. Kažem skoro. Jer njih bi po kratkom postupku.