Krepat ma ne molat podcast

Started by Navodni navijač, 02.07.2025, 20:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

M
Pokušajte objasnit pozicioniranje riječkih stopera prilikom drugog gola Vukovara. Ne sjecam se kad sam zadnji put vidio tako loše pozicioniranje. Da li je to izolirani slučaj "lošeg dana" ili to postaje problem zbog novih taktičikh zamisli novog trenera

R
Zanima me kako je moguće da klub dovodi strane igrače upitne kvalitete, poput Yankova (za kojeg je čak plaćena odšteta) i Vignata (koji sigurno nema malu plaću), dok se istovremeno ne produžuju ugovori s igračima poput Djouahra i Selahija – dokazanim u HNL-u, potpuno aklimatiziranima i igračima koji su prošle sezone konkretno donosili bodove.

Zar nije logičnije zadržati provjerene i pouzdane igrače, nego riskirati s nepoznatim imenima kojima će vjerojatno trebati pola godine (ili više) da pokažu što mogu? Kakva je to sportska politika?

Quote from: Brzina92 on 22.09.2025, 22:21Obrana ne postoji otkad  nema Radeljica

100% tocno

A
23.09.2025, 05:56 #183 Last Edit: 23.09.2025, 06:07 by at72
Pozdrav.
Prvo, tenutna situacija u klubu pomalo podsjeća na prošlogodišnji Dinamo. Promjene trenera i proces promjene u upravljačkoj strukturi kluba dovele su do krize rezultata. Da li je Rijeka mogla iz te Dinamove epizode nešto naučiti i bolje napraviti ?
Drugo, da li u klubu postoji profesionalni sportski psiholog ili je sve na treneru?
Hvala

N
Pozdrav ljudi, hvala svima na pitanjima. Podcast je na YouTube, zvuk je kao da nas sponzorira Harman Kardon, pa jedino na što primamo zamjerke su naši manje ili više hrabri "takeovi"  8)

https://youtu.be/cerbZDCDt9I?si=Gr-AWfaCsM6Q-kuJ

K
"ocjena transfera radi se kad je transfer napravljen, sve ono kasnije ne ulazi u to dali je taj transfer bio dobar ili ne"

Ovo mi je možda najgora rečenica koju sam ikad čuo na Vašem podcastu a gledam od početka.

Pohvale za zvuk :)

I meni je to zapelo za uho, ali nisam ništa htio pisati

To kao da je sam Mišković izjavio  :bo:

I
Sve ono kasnije je 'general poslije bitke'. Može imati smisla. Damas ću poslušati ako sam van konteksta.

Ma podcast je super stvar i apsolutno treba decke podrzat jer rade nesto sto je falilo cijelo ovo vrijeme, rade to na jako visokoj razini u svim segmentima na ozbiljan i relativno (koliko je to moguce za klupski podcat) objektivan nacin. Sve pohvale!

Mene zanima konkretno njihovo "nogometno obrazovanje".
Imate li i koju licencu/studij?
Kojim se podacima/aplikacijama sluzite i koje podatke najvise gledate, a sta preskacete?
Koliko bazirate svoje viđenje na statistici, a koliko na eye testu?

Pitam jer se opet vracam na ovu famoznu recenicu oko prelaznog roka i ocjene istog, ali cak i malo dublje.
Rekli ste da ste mislili da je kvaliteta kadra bolja!? Ovo je vrlo zanimljiva recenica.
E, pa sad mene zanima na temelju cega ste to mislili? Da se odmah razumijemo, niste jedini. Zapravo je daleko vecinsko razmisljanje u i oko kluba, ali i u sirem hrvatskom nogometnom prostoru (na kraju krajeva i kod tih famoznih kladionica) bilo takvo da je Rijeka odmah uz Dinamo favorit za prvenstvo. Dakle, aplosutna vecina je imala jedako misljenje.

Vrlo sam jasno napisao puno puta od kraja prosle sezone, mozda i previse, ali pritom iznio i dosta podataka koji su svi upucivali da tome nije tako. Dovraga, ako trazimo eye test, napisao sam, dovoljno je bilo pogledat obje utakmice protiv Sibenika.
Ako trazimo podatke, dovoljno je pogledat prosjecan broj osvojenih bodova na proljece. Pa ako spustimo za 0.2 taj prag odlaskom Naisa i Selahija, mi smo u debeloj borbi za 4 mjesto.
Ako pogledamo dalje statisticke podatke, vrlo je jasno naci razloge za skepsu oko ukupne vrijednosti ovog kadra.

Mene zanima jeste li vi i oni u klubu i sire mislili da je Đalovic toliko los trener? Ili su svi mislili da je DRS takva velicina i da je doista pratio Husica i Sijarica od kadeta? Ili ste mislili da ce Yankov nakon 2 sezone neigranja nogometa bit na razini Pasalica?
Za DVa i njegovo ponavljanje kako su otisla "samo 2 igraca" me cisto zaboli, ali ako je to stav nekog u klubu, onda je to ozbiljan, ozbiljan problem.

Kad secirate igru Rijeke, kazete ovo neki igraci ne mogu.  Taj dio je jasan, problem je sto kako god je postavite ima rupa i problema koji se ne mogu rijesiti s ovim kadrom.
Ja mislim da Sanchez ide u pravom smjeru generalno. Prvo i osnovno, Fruka koji (iako je trenutno nominalno u napadu), intencija je da ga se dovodi u najbolje situacije na terenu, dakle lopta u noge na 40 metara od gola. To je valjda prvo i osnovno sto bi svaki normalan trener napravio i to je vec vidljivo. Druga, iskoristavaju se jace strane oba beka na nacin da jedan ide visoko, drugi nisko. To sto je taj drugi i u tom suzenom dijelu uloge uzasan, jbga.
Sto se Husica tice, on je navodno jak s loptom, ali i dalje ostaje moje pitanje s pocetka roka - gdje ti je krilo? Super je dovest zamjenu za Radlejica (koje je btw, miljama daleko od Radlejica), ali ako imas besplatno rjesenje, onda radije daj lovu za krilo.
I onda ono o prelaznom roku koji je dobar u smislu igraca koje se dovelo, a nije u smislu igraca koje se nije dovelo.
Tako gledajuci, svaki prelazni rok u kojem ne dovedes Pedrija i Yamala je los prelazni rok.
Prelazni rok je los. Ako ti imas 2 rupe u kadru i ne dovedes igrace da ti popune te rupe, takav prelazni rok je los i tocka.

I jos jedna stvar. Puno se prica o Rukavini pa i o Buticu. Nisu za Rijeku. I onda eto mora igrat Menalo. Menalo je apsolutno ista prica , on nema apsolutno nista u svojoj igri da se ti mozes oslonit na to. Nula.
Protiv Vukovara 0 centarsuta, 0 promjena strane, 0 kljucnih dodavanja, 0 iznuđenih faula, 0 ciscenja, 0 presjecanja, 0 startova na loptu, 0 dobivenih zracnih duela, 1 od 5 dobivenih dueal na tlu, 1/4 driblinga, to ono kad je nakon toga otisao u golout s loptom, 9 izgubljenih lopti i svega 6 od 11 tocnih dodavanja. Isao je sam na golmana, na kraju pucao u blok, dao losu loptu petom tamo drugu utakmicu zaredom u solidnoj prilici.
U svakom slucaju Jankovic i Ndokit (na stranu promasaj) su jedina logicna rjesenja za te bocne pozicije dok Vignato ne uhvati ritam, a svakako bi mi prije igrao i Rukavina od Menala.

N
Bok, hvala na pohvalama i mnogobrojnim pitanjima.

Zapisat ćemo pa ti odgovorim(o) u sljedećem podcastu :)

Quote from: Navodni navijač on 24.09.2025, 13:11Bok, hvala na pohvalama i mnogobrojnim pitanjima.

Ma dobro, pusti ovo trkeljanje kasnije, ali me stvarno zanima koje aplikacije koristite i sta pratite od statistike, sta mislite da je vazno, sto ne gledate i po cemu ste recimo sad promijenili misljenje o kvaliteti kadra.

N
Quote from: Snjesko on 24.09.2025, 17:36
Quote from: Navodni navijač on 24.09.2025, 13:11Bok, hvala na pohvalama i mnogobrojnim pitanjima.

Ma dobro, pusti ovo trkeljanje kasnije, ali me stvarno zanima koje aplikacije koristite i sta pratite od statistike, sta mislite da je vazno, sto ne gledate i po cemu ste recimo sad promijenili misljenje o kvaliteti kadra.

SofaScore, Opta, WyScout (kad nažicamo), Fbref, zaljubljenici smo u nogometnu analitiku premda ne mislimo da je ona odgovor na sva pitanja i da u potpunosti treba zanemariti "eye test"... mislimo da je, na dovoljno velikom uzorku, statistika itekako indikativna za kvalitetnu procjenu prijašnjeg ili predviđanje budućeg događaja, stavljena u pravi kontekst.

Moje je mišljenje prošle sezone bilo da je ekipa za 4. mjesto, a to mislim i sada. Prošle sezone, u kontekstu kriminalnih poteza vrhuške Dinama koji su se prelili na teren, Gattusove psihodelije i tipičnog Hajdukovog suicida, Rijeka iskoristila situaciju u kojoj nije imala nikakav pritisak i bila najmanje loša - što je naravno problem drugih, ne Rijeke. Jesmo li igrali sjajan nogomet? Uz iznimke derbi utakmica kod kuće, Hajduka u kupu u gostima te posljednjeg kola - nismo. Cijelo vrijeme smo smatrali da ekipa može igrati više napadački nogomet, a ne ovisiti o solo dionicama Pašalić/Janković/Fruk/Djouahra, ali ta individualna kvaliteta u napadu i kamena obrana predvođena bull terijerom Selahijem bili su dovoljni za osvajanje naslova prvaka s najmanjim brojem bodova otkad je Lige 10.

E sad, kažu da je jedino teže od dolaska na vrh - ostati na njemu. I to se Đaloviću i ekipi dogodilo. Sigurno da su priče o prodaji kluba i određena neizvjesnost koju klub ne da nije eksterno, već niti interno komunicirao (prema mojim saznanjima), utjecale na raspoloženje svih svakodnevnih aktera. Smatrao sam da je prošle sezone Rijeci nedostajao trener s više iskustva jer prvenstvo je osvojeno na motivaciju, a ona ima svoj rok trajanja.

Prošle je sezone prvenstvo osvojeno s 12-13 igrača (kao i Kek 2017. uostalom, samo što je tada individualna kvaliteta bila još i veća) i logično da igrači koji nisu navikli voziti na visokim okretajima jednostavno dožive određeni zamor. Otišli su "samo" Djouahra i Selahi, ali kad ti je osovina igre individualna kvaliteta, onda se i ta 2 odlaska jako osjete, posebno ako ih pokušaš nadomjestiti s igračima potpuno drukčijih profila.

Ne branim sportskog/e direktora/e, ali rade u ograničenim uvjetima, kao i svi na HR tržištu koji nisu Dinamo. Jesu li umjesto 1m € na Yankova i Husića mogli dovesti dva krila? Iz ove perspektive jesu, ali pitanje kakva? U današnjem nogometu, ako si brzo krilo koje može proći nekoga 1 na 1, već te odavno netko primjetio i cijena ti je sigurno veća od 1m € taman i da igraš u 3. njemačkoj ligi. S tim u vidu, mislim da je količina igrača koja je stigla donijela širinu, ne i veću kvalitetu (osim Dantasa).

E sad, ako nemaš novaca, ne znači da ne možeš i nekog tko inače ne bi došao preoteti. Tu dolazi do izražaja nešto neopipljivo, na čemu je Rijeka, a posebno u doba Mancea, super kotirala. Grad je super za život i obitelj, dovoljno velik, a dovoljno malen, puno ti je toga blizu, nema nekog posebnog pritiska, ako pobjeđuješ svi te obožavaju, a ako gubiš ništa ti se posebno neće dogoditi. Klub je ustrojen kao mala obitelj, uvjeti za rad su super, plaća je korektna i znaš da je prije tebe 30+ igrača ili stvorilo karijeru ili se revitaliziralo i krenulo dalje.

Za mene je velika enigma da klub koji osvoji dvostruku krunu i igrat će kvalifikacije za Ligu prvaka nije poželjnija udavača i da ti se top igrači sami ne nude, ali možda sam samo naivan kad mislim da menadžerski kartel ne slaže tu priču na nešto drukčiji način od one koja se čini zdravorazumskom.

Summa summarum, Rijeka je dovoljno kvalitetna i do 36. kola će u najlošijem slučaju biti 3./4. kao i Osijek, zato što ima veću kvalitetu od ostatka lige, a u prvih nekoliko kola em je imala izrazito zgusnut raspored (na što ni stožer niti igrači niti klub nisu bili dovoljno pripremljeni, nisu imali to iskustvo) em je imala dosta unutarnjih turbulencija (trener, prodaja), em je imala i ponešto nesreće (trebala je postići 4-5 pogodaka više od ovog što trenutno imamo na kontu).

Bravo i hvala na odgovoru.
Slazem se u svemu, jedino se u jednom ne slazem (a to je realno i krucijalna stvari) da je ova momcad jednako kao i prosle sezone u borbi za 4 poziciju.
Po mom sudu, ona proslogodisnja je mogla osvojit i vise bodova da se nije rasprodala na zimu, ovako je ostvarila bodovni rezultat u skladu sa ocekivanjima. Bila je tu negdje kvalitetom kao Hajduk i realna je bila pozicija 2/3, da se Dinamo nije samoubio.
Ali te prosle sezone Rijeka je u sezonu krenula u obrani sa Smolcicem, Galesicem i Godom, u vezi sa Selahijem, na krilima sa Naisom i Pasalicem i u napadu sa Andricem i Pericom. Dodaj tu Zlomislica, Majstorovica, Radeljica, Petrovica, Gojaka, Jankovica i Fruka koji su i dalje tu, ne vidim po kojem to krizeriju je to ekipa za 4 mjesto?
Realno, jedino je Dantas ovogodisnji dodatak toj momcadi, a izgubio si 5 prvotimaca. To je meni definicija uzastopno losih prelaznih rokova.
Tako da, da, ova momcad je realno u teskoj borbi za to 4 mjesto.
Srecom pa nam je novi vlasnik na kraju doveo 2 igraca i novog trenera koji ce se vjerujem ipak pokazat kljucni u toj borbi, ali i u konferencijskoj ligi.

M
Snimanje danas, teme Istra, Noah i Damirov intervju.

Pitanja su kao i uvijek dobrodošla, a famoznu rečenicu od iznad mogu pojasnit i argumentirat dodatno jer sam je ja izrekao.

K
Dali DRS i Čulina rade dobar posao, s obzirom na to da ste vi više puta ponovili da je prijelazni rok bio dobro obavljen?
U kome je problem onda?