Klub

Started by Fornax, 13.04.2023, 17:30

Previous topic - Next topic

Kifamenn, Infopoint, BoroZvijer and 8 Guests are viewing this topic.

A
03.10.2025, 13:32 #3270 Last Edit: 03.10.2025, 13:33 by ArmadaZg
To da Miskovic ne govori potpunu istinu vidi pod Abu Adjai

Pitanje je samo jel pregovori idu dalje ili su propali

K
Mislim da privatni sportski klub ne smije isplačivati dividende.

Da li netko može uopče reći šta je D. Mišković pravno u HNK Rijeci? Dakle vlasnik 70% istog kluba je Teanna ltd. a vlasnici iste su kćeri od DM. Firma je iz Engleske. Šta je onda Miško Rijeci? Prokurista, šef, direktor, predsjednik, predsjednik NO? Jeli on na plaći u klubu kao i čistačica u vešeraju ili je vanjski suradnik? Ima li menagerski ugovor o djelu ili volontira? Kužim ja daje on "vlasnik", ali danas sutra kad voda dođe do grla, čovjek će dati ili dobiti otkaz, Teanna će u stečaj, a Rijeka u 4. ligu.

Žao mi je šta nismo prodani, s Miškovićem smo dobri, ali stagniramo i uvijek ćemo biti tu negdje, da se ne uvrijedi netko malo bolji Slaven Belupo s navijačima. Uvijek tu negdje, nekakva Europica, pa kupi prodaj, zatvori bađet, i tako u krug

P
"Malo bolji" Slaven Belupo koji je osvojio 2 prvenstva, 5 kupova, superkup i 5 puta izborio europsko natjecanje. Jeben je onda taj Slaven, bome.

I sam smatram da ima prostora za kritike, ali ovakve su pretjerane.

I
Neki kupic, kakovo prvenstvo...
Šteta da tako malo jači Belupo sa pokojim navijačem vise ima vise trofeja od onih dole prijatelja koji uz 2 M navijača imaju potomke koji idu na Fax, a nisu dozivili naslov.

K
Bournemouth prekorenuo na 2:1 u 78' i 84'

Trenutno su 2. :sta:

Ne znam di napisat  :bo:  @TIR Ako je krivo premjesti ili brisi sorryyy

Quote from: KadOkrenemSe on 03.10.2025, 22:47Bournemouth prekorenuo na 2:1 u 78' i 84'

Trenutno su 2. :sta:

Ne znam di napisat  :bo:  @TIR Ako je krivo premjesti ili brisi sorryyy

I to kakva dva gola su dali, bas gledam...

F
Prestao sam pratit Burnemouth ; nadao sam se da postajemo dio grupacije, ali...niš od toga.
 :bo:
Presidente je umoran od svega i želi se riješit kluba, ali....kad dođe ponuda, ne prihvaća je.

Tko kaze da je on odbio?
Fiumi azzurri e colline e praterie
Dove corrono dolcissime le mie malinconie
L'universo trova spazio dentro me
Ma il coraggio di vivere quello ancora non c'è

Kaže DRS na pitanje o prodaji kluba da ne smije ništa govorit jer se zadnji put krivo protumačilo. Možda pregovori i dalje traju a ono u SN su napisali samo da se smire nagađanja a da oni u miru pregovaraju. Al se tješim...

Po meni i dalje traje, i logično je da traje. Ali se napokon smirilo javnost i očekivanja. Sad mogu dalje na miru pregovarati, kako i treba.

Ili je propalo. 🤣🤣

B
A mozda DRS ni nezna..kao sto nije ni znao da ce Galesic sutra u dinamo jer ga je danas popodne vidio na treningu...

On ovako ujutro pogleda preko stola, vidi Misko je jos uvijek tu, znaci klub nije prodan

F
Quote from: Bobic on 06.10.2025, 11:26A mozda DRS ni nezna..kao sto nije ni znao da ce Galesic sutra u dinamo jer ga je danas popodne vidio na treningu...

On ovako ujutro pogleda preko stola, vidi Misko je jos uvijek tu, znaci klub nije prodan

kazao je da zna neke stvari ali da ne smije govorit....po tome, prodaja je još uvijek aktualna....

Preuzimanje/kupovinaje je dosta kompliciran proces koji se mora proć da bi strane koje sudjeluju bile zaštićene. Evo u kratko postupak međunarodnog preuzimanja/kupovine poduzeća vrijednog oko 50 mil. €:
    1.    Strategija i cilj – kupac definira zašto želi akviziciju (širenje tržišta, tehnologija, sinergije).
    2.    Identifikacija mete – pronalazak poduzeća za kupnju (uz pomoć investicijskih banaka, konzultanata).
    3.    Početni kontakt i NDA – sklapa se non-disclosure agreement radi zaštite informacija.
    4.    Letter of Intent (LOI) – neobvezujuća ponuda s okvirnim uvjetima (cijena, struktura).
    5.    Due diligence – detaljna analiza poslovanja: financije, pravni status, porezi, ugovori, dugovi, radnici, okoliš, tehnologija.
    6.    Financiranje – osigurava se kapital (vlastiti, banke, fondovi, kombinacija).
    7.    Pregovori i ugovor (SPA) – potpisuje se Sale and Purchase Agreement, uz definirane garancije i klauzule.
    8.    Regulatorna odobrenja – antimonopolske agencije, regulatorna tijela (ovisno o sektoru i državama).
    9.    Zatvaranje transakcije (Closing) – prijenos vlasništva, isplata kupoprodajne cijene.
    10.    Integracija – spajanje poslovanja, kulture, sustava i zaposlenika.

Proces traje obično 6–12 mjeseci, a ključni troškovi su: savjetnici (pravni, financijski), porezi, regulatorne pristojbe.

Ako je deal manji regulatorno zahtjevima i strane se brzo dogovore, proces se može stisnuti na 6 mjeseci – no to je rjeđe kod 50 mil. € transakcija.

Također zanmljivo je znati i koja je zadnja točka u postupku kada više nema odustajanja.

u procesu međunarodne akvizicije postoji nekoliko "kritičnih točaka", ali pravi "point of no return" (trenutak nakon kojeg se praktično više ne može povući bez ozbiljnih posljedica) je potpisivanje ugovora o kupoprodaji – SPA (Sale & Purchase Agreement).

Evo kako to izgleda po fazama:

Prije SPA-a – još uvijek se može odustati
    •    Nakon LOI-a (Letter of Intent):
    •    Dokument je neobvezujući, osim klauzula o povjerljivosti i ekskluzivnosti.
    •    Odustajanje je moguće bez značajnih posljedica (osim reputacijskih).
    •    Tijekom due diligencea:
    •    Ako se otkriju rizici, kupac može smanjiti ponudu ili odustati.
    •    Trošak su izgubljeni honorari savjetnika (deseci do stotine tisuća €), ali pravno još nije vezan.

Potpisivanje SPA-a – točka bez povratka
    •    Kad je SPA potpisan, transakcija je pravno obvezujuća.
    •    Ugovor propisuje:
    •    cijenu i uvjete plaćanja,
    •    obveze svake strane,
    •    conditions precedent (uvjeti koje treba ispuniti prije zatvaranja, npr. regulatorna odobrenja).

Odustajanje nakon toga znači ugovornu povredu i potencijalne penale, naknade štete i tužbe.
Ako se ne ispune uvjeti (npr. regulator zabrani transakciju), to nije povreda – ali voljno povlačenje kupca bez opravdanog razloga = vrlo skupo.

Closing – izvršenje transakcije
    •    Nakon "closinga" nema povratka ni tehnički:
    •    vlasništvo se prenosi,
    •    novac isplaćuje,
    •    kontrola prelazi na kupca.
    •    Sve eventualne naknadne promjene idu kroz nove pravne postupke (npr. raskid ugovora ili sud).

Nadam se da vas ovo nije ubilo od dosade...
🤡🤡🤡

Nekako mi po stilu baca na AI pa bih molio cjenjene kolege forumaše da takve objave na kraju i označe kao takve, hvala.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo