Klub

Started by Fornax, 13.04.2023, 17:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

S
29.07.2026, 20:16 #4065 Last Edit: 29.07.2026, 20:23 by Snowcrash
Quote from: MaČaĆeToMane on 29.07.2026, 19:51Ja brojim 1946, ali ne slažem se s izjavom.

To je isto povijest, šta bi Talijani ili Njemci trebali onda ...  :bo:

Svi današnji klubovi u Bundesligi i Serie A su zadržali ista imena i tradiciju s početka prošlog stoljeća ili ranije, osim Union Berlina (koji je ionako nastao poslije 45' i nema prethodnika).

Jedini poznati slučajevi klubova koji su završili pod upravom druge države su Rijeka i Amatori Ponziana iz Trsta na kratko. Vjerojatno neki nepoznati klubovi iz baltičkih patuljaka i Lechia Gdansk* (prije 45' - Danzig).
Drugdje po evropi se granice nisu mijenjale da bi bilo znanih klubova u prvoj ligi koji su završili u drugoj državi.

*Nisam siguran, mislim da je Lechia Gdansk nastala od Lechie Lavov, iz Ukrajine, jer je velik dio izbjeglica iz Lavova poslije rata završio u Gdansku. Iako su uprava i bivši igrači bili isti, oni su se odlučili za rođendan 1946 (datum osnivanja u Gdansku/Danzigu).

29.07.2026, 20:26 #4066 Last Edit: 29.07.2026, 20:28 by Eskisehirspor
Već se pisalo o tome i vodile su se rasprave. Ja sam osobno bio na proslavi 60 godina kluba u HKD na Sušaku. Tadašnji ljudi koji su vodili klub, smatrali su da je klub osnovan 1946... Bila je proslava, pjevalo se, sviralo, bili su gradski oci... (jest da je popis uzvanika i govornika iz sadašnjeg kuta užasan). Ova priča o 100+ godina i nasljedstvu Fiumane je krenula kada je Miško odlučio mjeriti miša sa varima i ostalima koji se busaju da slave 158 godina.

https://stari.sport-pgz.hr/60-godina-hnk-rijeke/

Meni kao navijaču Rijeke to na kraju krajeva nije ni bitno, a zaista volim da su te stvari legitimne, to je ono što bi nas trebalo razlikovati od mitomanije južnjačkih hordi.

Ja se slažem da nekih poveznica ima između ugašenih klubova i novoosnovanog Kvarnera, međutim, osnovan je klub nakon godinu dana. Prešlo je nekoliko igrača igrati za Kvarner, međutim došli su igrali i iz drugih klubova. Novi grb, nova uprava, novo ime, novi pravni datum osnivanja udruge. Jbg, meni je to nova priča. Jer sukladno tome, onda je i NK Rikard Benčić nasljednik svih tih prijašljih klubova.

Razumijem da se baštini tradicija nogometa u Rijeci, međutim te stvari nisu iste. Da je kojim slučajem 1946. osnovan NK Dalmacija u Rijeci, da li bi to bio nasljednik Fiumane i ostalih klubova??

Moja Rijeka koju poznajem, živi od 1946. godine svoj život. Ostalo je više manje nebitno.

...dal si mi dušu moj rodni kraju...

29.07.2026, 21:14 #4067 Last Edit: 29.07.2026, 21:16 by TIR
Rijeka koju poznajem živi otkad sam ja rođen. Kao dijete devedesetih, iz tadašnje, ali i današnje perspektive, meni apsolutno nikakvu razliku ne predstavlja da li je godina osnutka 1976., 1946. ili 1906.

Baš zato što je grad proživio mnoge turbulentne faze, a nogomet se manje-više igrao neprekidano (pa i u tom Fiumana -> Kvarner prelasku) je jedan primjer te irelevantnosti. Oduvijek je Rijeka imala jedan glavni gradski klub.
#navodninavijač

S
29.07.2026, 21:23 #4068 Last Edit: 29.07.2026, 21:47 by Snowcrash
Quote from: Eskisehirspor on 29.07.2026, 20:26Već se pisalo o tome i vodile su se rasprave. Ja sam osobno bio na proslavi 60 godina kluba u HKD na Sušaku. Tadašnji ljudi koji su vodili klub, smatrali su da je klub osnovan 1946... Bila je proslava, pjevalo se, sviralo, bili su gradski oci... (jest da je popis uzvanika i govornika iz sadašnjeg kuta užasan). Ova priča o 100+ godina i nasljedstvu Fiumane je krenula kada je Miško odlučio mjeriti miša sa varima i ostalima koji se busaju da slave 158 godina.

https://stari.sport-pgz.hr/60-godina-hnk-rijeke/

Meni kao navijaču Rijeke to na kraju krajeva nije ni bitno, a zaista volim da su te stvari legitimne, to je ono što bi nas trebalo razlikovati od mitomanije južnjačkih hordi.

Ja se slažem da nekih poveznica ima između ugašenih klubova i novoosnovanog Kvarnera, međutim, osnovan je klub nakon godinu dana. Prešlo je nekoliko igrača igrati za Kvarner, međutim došli su igrali i iz drugih klubova. Novi grb, nova uprava, novo ime, novi pravni datum osnivanja udruge. Jbg, meni je to nova priča. Jer sukladno tome, onda je i NK Rikard Benčić nasljednik svih tih prijašljih klubova.

Razumijem da se baštini tradicija nogometa u Rijeci, međutim te stvari nisu iste. Da je kojim slučajem 1946. osnovan NK Dalmacija u Rijeci, da li bi to bio nasljednik Fiumane i ostalih klubova??

Moja Rijeka koju poznajem, živi od 1946. godine svoj život. Ostalo je više manje nebitno.

Tako je - obitelji koje su došle u Rijeku poslije 46' iimaju drukčiji pogled na povijest i nogometnu tradiciju, nego obitelji koje u Rijeci žive od ranije.

Činjenica je da je US Fiumana ugašena ideološko političkim dekretom komesara partije iz Beograda, u potpuno totalitarističkim uvjetima, a Kvarner/Rijeka zamišljena i osnovana od potpuno istih ljudi koji nisu uopće živjeli u Rijeci. Nisu napravili novi klub, jer su iskoristili dio igrača (koji nije prebjegao u Italiju) i dio stare uprave i zadržali iste prostore i stadion za djelovanje.

Isti politički komesari su napravili isto s klubom Amatori Ponziana u Trstu.

EDIT: Poanta je da u takvim, političko-ideološkim, nedemokratskim uvjetima, teško možemo govorit o nekakvom pravu i pravnoj osnovi za gašenja i osnivanja nogometnih klubova.

Quote from: Snowcrash on 29.07.2026, 21:23EDIT: Poanta je da u takvim, političko-ideološkim, nedemokratskim uvjetima, teško možemo govorit o nekakvom pravu i pravnoj osnovi za gašenja i osnivanja nogometnih klubova.
I opet ću ponoviti, je li ijedan pravni stručnjak rekao što pravo o tome kaže? Sviđalo se nama političko ustrojstvo onog vremena ili ne.

Povijest i baštinu nam nitko obrisat i zatrat ne može, ali treba li Rijeka kopirati npr. Dinamo koji prisvaja ne jednu nego povijest i pravnu slijednost više klubova, a u stvari je pravno gledajući klub od pred sad nekih dvadesetak godina.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

S
Quote from: Snowcrash on 29.07.2026, 21:23...
Tako je - obitelji koje su došle u Rijeku poslije 46' iimaju drukčiji pogled na povijest i nogometnu tradiciju, nego obitelji koje u Rijeci žive od ranije.

Činjenica je da je US Fiumana ugašena ideološko političkim dekretom komesara partije iz Beograda, u potpuno totalitarističkim uvjetima, a Kvarner/Rijeka zamišljena i osnovana od potpuno istih ljudi koji nisu uopće živjeli u Rijeci. Nisu napravili novi klub, jer su iskoristili dio igrača (koji nije prebjegao u Italiju) i dio stare uprave i zadržali iste prostore i stadion za djelovanje.
...

Po meni, napisao si sve više nego korektno, ali ne kapiram da li te ekipa ne shvaća ili ne želi shvatiti.

Moj je nonić, kao i njegov brat (stric mog starog) gledao uživo "film" o D'Annunzijevom maršu na Rijeku. Rođeni su početkom 20. stoljeća u Rijeci. Pričali su mi o Fiumani kao svom klubu, Rijeku su voljeli kao svoj klub. Nikad se nisu zamarali pitanjem je li Kvarner / Rijeka pravni sljednik Fiumane.

Meni je žao što dio ljudi na forumu misli da je Fiumana fašistička tvorevina koju treba ignorirati il zatrti. Kao da ne shvaćaju da je i taj klub izazivao ljubav i strast onih prije nas. U mom slučaju, najdirektnijih prethodnika i ne mogu cijelu priču ignorirati. Ali da se neću tući zbog pitanja je li 1906. ili 1946., stoji.

30.07.2026, 00:45 #4071 Last Edit: 30.07.2026, 00:47 by D2
Quote from: SandroB on 29.07.2026, 23:17.
Po meni, napisao si sve više nego korektno, ali ne kapiram da li te ekipa ne shvaća ili ne želi shvatiti.
....
Meni je žao što dio ljudi na forumu misli da je Fiumana fašistička tvorevina koju treba ignorirati il zatrti. Kao da ne shvaćaju da je i taj klub izazivao ljubav i strast onih prije nas. U mom slučaju, najdirektnijih prethodnika i ne mogu cijelu priču ignorirati. Ali da se neću tući zbog pitanja je li 1906. ili 1946., stoji.
Sandro mogu primjetiti da si ti prvi ubacio taj element i postavio tezu da ima onih koji tu propovijedaju da treba ignorirati i zatrti. Nisam prije pročitao ni jedan post koji je tako nešto tvrdio. Pročitaj malo bolje što sam primjerice ja napisao i potpuno je suprotno od takvog tvog zaključka. Time što raspravljamo o ispravnost odluke o 1906 kao novoj godini osnutka Kvarnera/Rijeke ničim ne umanjujem pravo na baštinjenje povijesti bivših klubova, dapače.
Jednostavno pričamo o potpuno različitom aspektu.
Što se tiče godine i je li 1906 ili 1946 kao nebitno, da meni, tebi, nama svima je totalno nebitno koja je godina, volimo sada ovu Rijeku i godina u toj ljubavi ne znači ništa, ali... ali odnositi se u ozbiljnim razgovorima i nekim povijesnim podacima kao da godine osnutka nečega ništa ne znače ipak ne stoji i to ima neku težinu.
Gasim, već je pre kasno, a i vrtim se u krug, ali nisam želio biti dio kako Sandro kaže "ekipe" pa sam zavrtio još jednu rundu u nadi da će se bolje razumjeti. 8)
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

I
Nemam ništa protiv ničijih osobnih uvjerenja. Dapače.

Smatram da čovjek bez nekih uvjerenja je kao kakav mekušac, hebeš čovjeka bez stava.

ALi ovo konstantno, sugestivno nametanje svojih političkih uvjerenja, aktivizma do granice fanatizma je ono...možda pomalo neprihvatljivo. Možda...

B
Mislim da nitko nije ni zatirao cinjenicu da je Fiumana na neki nacin preteca danasnje Rijeke. I u vremenima prije Miska i prije nego se pocela koristiti ova prapovijesna godina osnutka, Fiumana se spominjala na brojnim obljetnicama, i Lazzarich u prvoj monografiji prije Miskovica spominje Fiumanu kao pretecu danasnjeg kluba, no godina osnutka se uvijek navodi kao 1946..

No cak i da ima neke vece poveznice koju je 100 il 80 godina kasnije tesko i dokazati, pogotovo u drzavi u kojoj se povijest svakog dana mijenja i pise kako kome pase i nema se pametnijeg posla pa se kopaju kosti od pred 80 godina- cemu to uopce? Mogli su nas pustiti da za nasih zivota proslavimo 100 godina kluba, sjetiti se naravno i Fiumane- no nasa NK Rijeka/Kvarner je osnovana na jucerasnji dan. ovako je 100godisnjica nestala i necemo je imati.

A sto se tice politicke situacije tog turbulentog vremena- jasno je zasto je hajduk zazivio pod istim imenom nakon rata 45 u Jugoslaviji, zasto Fiumana i hask/gradanski nisu.

S
30.07.2026, 09:13 #4074 Last Edit: 30.07.2026, 09:20 by SandroB
Koliko god se vi češali po glavi ili odbacivali ono što sam napisao (apsolutno bez ikakve želje za nekom polemikom, ne daj Bože svađom ili ideološkim prepucavanjem), činjenica je da ovaj val pisanja na forumu nije svjetska premijera na temu Fiumana. Pisalo se davno o tome; periodično, u više navrata.

Logično je da je meni sad puno teže naći "dokaze" i gurnuti vam pod nos tekstove od prije x godina, ali to nit' želim, nit' mi se da kopati. Ako ste toliko sumnjičavi i ne možete vjerovati da ima takvih (koji Fiumanu vide kao klub fašističke Italije), ili ćete mi vjerovati na riječ, ili ćete zaključiti kako serem. I jedno i drugo je vaše pravo.

Ja se osjećam "čist". Rekao sam da mi je u principu svejedno koja će se godina voditi kao godina osnutka; ne pamtim ni Kvarner, a kamo li Fiumanu. Netko je lijepo napisao, u mom životu postoji samo Rijeka, a sve ostalo je pogled unazad i komentari iz raznih diskursa. I nije mi jasno što je tu predmet prijepora.

Ne slažem se s većinom reakcija koja počinje s "nitko nije nikad...", jer ja pamtim drukčije. Ali OK...

Over and out. Stvarno nema smisla iz ničega otvarati nekakav front.

Quote from: SandroB on 30.07.2026, 09:13Koliko god se vi češali po glavi ili odbacivali ono što sam napisao
Evo njega opet. Nit je ovdje itko pisao o nekim fašističkim tvorevinama, nit itko odbacuje išta šta si napisao na ovu temu.

Ja stojim pri stavu da preteču treba uvažiti kao preteču. To je povijest. Sva društva imaju svoj formalni osnutak, to je pravo.

Neki namjerno/slučajno zamućuju liniju između ta dva pojma i onda kreće prijepor. I prijepor je okej, ako se i dalje pretvaramo da smo u nekakvoj demokraciji.
💙🤍

"Što se mene tiče, vidi se da se momčad diže, da igra sve bolje i ne dvojim da će sve to uskoro sjesti na svoje mjesto."
-- DM, 10.08.2022.

30.07.2026, 09:23 #4076 Last Edit: 30.07.2026, 09:45 by TIR
Ma može bit i šovinjistički klub ako je NK Rijeka nasljednik i postoje dokazi za to, nemam problem da se broji. Šta bi sad trebali svi bit osjetljivi ko da su s puškama igrali i pucali protivnicima u noge.
SPORTSKI ODLAZI!

Jbt ipak ste se uspjeli posvađat dal je klub osnovan 1946. (kad nitko od vas nije bio rođen) ili 1906. (kad nitko od vas nije bio rođen) i to u 1 ujutro :checazzo:

Samo smanjite s ovim odbrusivanjem jer će bit banana kad netko nekog pošalje u kurac :pravila:
Da ne bi bilo nisam znao, šteta da kad žena pita "dragi jesi napisao mišljenje o europskoj utakmici na forumu" vi morate odgovorit "nisam, zločesti admin me banirao jer sam se svađao oko 80/120 godina stare obljetnice" :nisamja:
#navodninavijač

Z
Quote from: TIR on 30.07.2026, 09:45Jbt ipak ste se uspjeli posvađat dal je klub osnovan 1946. (kad nitko od vas nije bio rođen) ili 1906. (kad nitko od vas nije bio rođen) i to u 1 ujutro :checazzo:

Samo smanjite s ovim odbrusivanjem jer će bit banana kad netko nekog pošalje u kurac :pravila:
Da ne bi bilo nisam znao, šteta da kad žena pita "dragi jesi napisao mišljenje o europskoj utakmici na forumu" vi morate odgovorit "nisam, zločesti admin me banirao jer sam se svađao oko 80/120 godina stare obljetnice" :nisamja:

oko igrača koji su došli se sigurno ne mogu svađat jbg.

S
Quote from: TIR on 30.07.2026, 09:45Jbt ipak ste se uspjeli posvađat dal je klub osnovan 1946. (kad nitko od vas nije bio rođen) ili 1906. (kad nitko od vas nije bio rođen) i to u 1 ujutro :checazzo:

Da sam ja admin, a ti forumaš - šljaker, zbog ovoga bi' ti dao ban, iako nisi opsovao ili odbrusio.