Muzički kutak

Started by Hrki, 15.04.2023, 17:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

24.07.2026, 16:53 #270 Last Edit: 24.07.2026, 17:16 by ri5gile
večeras, naši limenjaci su mjesecima trenirali Bebekove pjesme
Doživjeti stotu
Spinčićeva muzika i Bebek skoro vršnjaci  ;D
+malo klapušina, nitko nije savršen

na ulazu radi Slobodan
Damirić in your face  :nisamja:

ps
ako dođete ranije možete i Fruku uletit na svadbu 50ak metara dalje :-)

H
26.07.2026, 19:10 #272 Last Edit: 26.07.2026, 19:32 by Hrki
https://www.youtube.com/watch?v=gODxELcOtUQ&list=RDgODxELcOtUQ&start_radio=1

Lastavica (Swallow) u pjesmi simbolizira trajnu odanost, čežnju za povratkom kući i duboku, neizbrisivu emocionalnu povezanost s drugom osobom. Morrissey u tekstu koristi bogatu pomorsku i kulturnu tradiciju ovog simbola kako bi prenio skrivenu poruku o odnosu s bliskom osobom.

U kontekstu stiha "Until he drew a swallow on my neck", čin crtanja ili tetoviranja lastavice na vratu predstavlja trenutak kada je druga osoba naratora "obilježila" svojom privrženošću, stvarajući trajnu vezu.

Lastavica je ptica selica slobodnog leta, ali njezina bit leži u tome što uvijek zna kome i kamo pripada. Za naratora, ona simbolizira osobu koja mu pruža osjećaj doma i utočišta u svijetu koji opisuje kao turoban i prolazan (poput spominjanja krematorija u pjesmi).U konačnici, lastavica u ovoj pjesmi djeluje kao romantični i gotovo sakralni pečat na naratorovom tijelu – simbol odnosa koji je toliko snažan da ga narator odbija u potpunosti objasniti riječima, završavajući stihom: "And more, I will not say".

Lastavice mogu letjeti na izuzetno duge staze zahvaljujući savršenoj aerodinamici tijela, energetski učinkovitom načinu letenja i preciznoj navigaciji. Tijekom seobe iz Europe u Afriku i natrag, ove ptice prevaljuju udaljenosti od preko 10.000 kilometara, prelijećući masivne prepreke poput Sredozemnog mora i pustinje Sahare.

Lastavice se ne gube na svom dugom putu jer koriste kombinaciju nekoliko naprednih "alata" u svom tijelu:

Zemljino magnetsko polje: Posjeduju unutarnji kompas (pomoću posebnih molekula u očima i kljunu) koji im omogućuje prepoznavanje magnetskih linija planeta.

Orijentacija prema suncu i zvijezdama: Danju prate položaj sunca, dok se u sumrak i noću (ako lete noću) mogu orijentirati prema zviježđima.
 Pamte geografske oblike poput obala, planinskih lanaca i riječnih tokova.

Ove fascinantne ptice tijekom seobe u prosjeku lete brzinom od oko 30 do 40 km/h, a dnevno mogu preletjeti udaljenost od 200 do 300 kilometara.

https://youtu.be/Myzaw_23D0I?is=Gc8Hsxh_-URbkSyN

@SandroB ovo mi nešto poznato zvuči, prvi put sam čuo ovu pjesmu sad na radio RI 😂

S
Quote from: NdockytovaLinijaKretanja on 27.07.2026, 16:33https://youtu.be/Myzaw_23D0I?is=Gc8Hsxh_-URbkSyN

@SandroB ovo mi nešto poznato zvuči, prvi put sam čuo ovu pjesmu sad na radio RI 😂

OK... ne kužim ovo što si stavio umjesto interpunkcijskog znaka na kraju rečenice; jesi li ozbiljan, neozbiljan, pitaš li nešto, konstatiraš ili? :)