SP 2026 (USA, Meksiko, Kanada)

Started by Fornax, 12.06.2026, 17:07

Previous topic - Next topic

brko and 1 Guest are viewing this topic.

I
Tipicna hr prica. Ispali smo zrtve, u povjesti ce ostsati sjecanje samo na ovaj zadnji napad, niko se  nece sjecati da smo im poklonili dva gola.
Pogledaj kako je lopta zavrsila u korneru prije penala, pa onda glupo drzanje sa dvije ruke(sta cemo stvarno pricati o intenzitetu, a na snimci se vidi da fa drzi sa dvije ruke?). Njihov zabija glavom sam u 16m, u sendvici nasa dva igraca?!?
Cijelo prvenstvo, svaki ubacaj u 16m je bilo pola gola....dobro da nismo igrali sa koreancima jer bi nam i oni zabili iz skoka...

I
Priča uopće nije kako si ti to predstavio. MEdijski da ,i to se tako prenosi. Čak je za čudo dosta "realna" priča  od strane stručnog stožera kako smo sami krivi za ispadanje radi grešaka koje si naveo.

I realno, u hodu smo odradili smjenu generacije. Sad se to kroz ligu nacija sasvim solidno može posložiti za dalje.

05.07.2026, 19:56 #227 Last Edit: 05.07.2026, 20:06 by D2
Dolazi iz dobre familije?
Koja je sad ovo fora? Kartoni na uvjetno? FIFA prolupala.
https://www.germanijak.hr/sp-2026/vijesti/poguranac-za-domacina-fifa-ponistila-crveni-karton-zvijezdi-sada/164026

"Primjenom članka 27. Disciplinskog pravilnika Fife, izvršenje automatske suspenzije za igrača SAD-a Folarina Baloguna odlaže se na uvjetni period od jedne godine", stoji u obrazloženju nogometne organizacije."

Pa ne budi lijen potraži članak 27. koji kaže (BTW naši imaju tipfeler u nazivu članka ;) )

27. PRIVREMENA OBUSTAVA PROVEDNE DISCIPLINSKIH MJERA
1. Pravno tijelo može odlučiti u cijelosti ili djelomično obustaviti provedbu disciplinske mjere.
2. Obustavom provedbe kazne, pravno tijelo kažnjenoj osobi određuje  vrijeme kušnje od jedne do četiri godine.
3. Ako osoba kojoj je provedba kazne obustavljena, tijekom vremena kušnje počini drugi prekršaj slične vrste ili težine, pravno tijelo će obustavu opozvati i kaznu provesti bez prejudiciranja svake dodatne kazne za novi prekršaj.
4. Disciplinske mjere povezane s manipulacijom utakmice ne mogu se obustaviti.

Članak namijenjen svemu, samo ne valjda za ono za što su ga ovi kupljeni debili primijenili. Sramota u što se sve pretvorilo ovo SP.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

M
Kao što sam napisao i prije za pokrivanje usta, milimetarski micanje sa linije, dodir kose iako u fifinom pravilniku se dodir kose ne smatra kontaktom osim ako ne promjeni smjer (nisam ja to pisao),sad ovom liku se oprasta crveni.

A za nas, imamo se pravo žaliti na sve moguće situacije. Ova premisa mi je najdebilnija od svih: " igrali smo loše pa se nesmijemo žaliti na greške koje su učinjene na našu štetu ".

Dali uopće se mora to razlagat. Ko da oni nisu htjeli bit bolji ali jednostavno nisu i sad zbog toga što su i tako loši bili nesmiju se buniti na očite greške i navlačenja.
Nije urota, ali je nekompetencija, a utjecajne se štiti, kako na svjetskom prvenstvu tako i u domaćim prvenstvima, pritom ne mislim samo na hr nego i Lige petice.

Quote from: D2 on 05.07.2026, 19:56Dolazi iz dobre familije?
Koja je sad ovo fora? Kartoni na uvjetno? FIFA prolupala.
https://www.germanijak.hr/sp-2026/vijesti/poguranac-za-domacina-fifa-ponistila-crveni-karton-zvijezdi-sada/164026

"Primjenom članka 27. Disciplinskog pravilnika Fife, izvršenje automatske suspenzije za igrača SAD-a Folarina Baloguna odlaže se na uvjetni period od jedne godine", stoji u obrazloženju nogometne organizacije."

Pa ne budi lijen potraži članak 27. koji kaže (BTW naši imaju tipfeler u nazivu članka ;) )

27. PRIVREMENA OBUSTAVA PROVEDNE DISCIPLINSKIH MJERA
1. Pravno tijelo može odlučiti u cijelosti ili djelomično obustaviti provedbu disciplinske mjere.
2. Obustavom provedbe kazne, pravno tijelo kažnjenoj osobi određuje  vrijeme kušnje od jedne do četiri godine.
3. Ako osoba kojoj je provedba kazne obustavljena, tijekom vremena kušnje počini drugi prekršaj slične vrste ili težine, pravno tijelo će obustavu opozvati i kaznu provesti bez prejudiciranja svake dodatne kazne za novi prekršaj.
4. Disciplinske mjere povezane s manipulacijom utakmice ne mogu se obustaviti.

Članak namijenjen svemu, samo ne valjda za ono za što su ga ovi kupljeni debili primijenili. Sramota u što se sve pretvorilo ovo SP.

Nekad je možda bolje biti lijen.  :neretljak:

Jel moramo raščlanjivati izjavu riječ po riječ?
Evo originalne FIFA izjave na engleskom:
QuoteBy operation of Article 27 FDC, the implementation of the automatic match suspension for USA player Folarin Balogun is suspended for a probationary period of one (1) year.

Što bi ovo bilo drugo nego korištenje stavki 1. i 2.?
Izvršenje kazne je suspendirano na uvjetni period od 1 godine.
Po stavku 1, komisija može djelomično obustaviti provedbu mjere, što oni i jesu napravili.  :check:
Po stavku 2, komisija može odrediti uvjetni period, što oni jesu napravili s ovom 1 godinom. :check:
Čak su naveli i da ponovljeni prekršaj automatski aktivira i ovu suspenziju, čime su zadovoljili i stavku 3.

Pravno ovdje sve štima.

Osim ove galame po novinama i umjetne zgroženosti se neće ništa dogoditi. S obzirom da Belgija u suradnji s UEFAom i ostalim europskim savezima neće bojkotirati nastavak ovakvog nakaradnog SPa, u potpunosti zaslužuju sve slijedeće debilne odluke koje će FIFA donijeti. Sudjelovanjem pristaju na takva pravila igre zato jer su svi hrpa oportunista koji se nadaju, da njih takvi debilizmi neće zahvatiti, sve dok ih ne zahvate. Pa nek ih onda zahvate. Ukoliko Belgija izađe na teren, od srca se nadam da će im Balogun zabiti odlučujući gol za prolaz u 97. minuti.
Tamo negdje daleko, a opet blizu...

06.07.2026, 11:26 #230 Last Edit: 06.07.2026, 11:40 by D2
Quote from: aahzinho on 06.07.2026, 10:53...
Nekad je možda bolje biti lijen.  :neretljak:

Sorry, ali nekad možda treba čitati što je napisano s razumijevanjem pa onda reagirati.  :neretljak:

Nisam ja napisao da je krivi članak već da je taj članak uveden, zamišljen, napisan i postoji za sve samo valjda ne za ono za što su ga iskoristili (drugi put, sad je isplivalo i ovo s Ronaldom).
Znači da, članak govori o privremenom obustavljanju disciplinskih mjera, ali da će se to koristiti za sprječavanje automatskog neigranja zbog crvenog kartona je idiotarija.

Pogotovo kad se počelo pričati o "velikoj sportskoj nepravdi" jer je igrač dobio crveni. I sve stoji, ako je crveni dodijeljen neopravdano (a nije) onda je onaj tko je zadužen u FIFA-i za to mogao drugi dan poništiti crveni karton, ali ne oni su nakon više dana pronašli članak kojim mogu zahebavati. Znači pogrešno dosuđeno, poništi karton. Ovako je FIFA de facto potvrdila opravdanost crvenog, ali eto nećemo se držati ostalih svojih pravila i pravilnika pa ćemo diskrecionim pravom nekome braniti igrati, a nekome ne.

Znači da rezimiramo, nije stvar pogrešno primjenjenog članka Pravilnika već zlouptreba istog. BTW I ja nisam nigdje napisao da pravno ovo ne stoji, jer nažalost stoji.

Kolega, drugi put molim vas ne sumnjajte u moj post i nemojte me nepotrebno ljutiti, hvala. 8) :D :D
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Quote from: aahzinho on 06.07.2026, 10:53...Osim ove galame po novinama i umjetne zgroženosti se neće ništa dogoditi. S obzirom da Belgija u suradnji s UEFAom i ostalim europskim savezima neće bojkotirati nastavak ovakvog nakaradnog SPa, u potpunosti zaslužuju sve slijedeće debilne odluke koje će FIFA donijeti. Sudjelovanjem pristaju na takva pravila igre zato jer su svi hrpa oportunista koji se nadaju, da njih takvi debilizmi neće zahvatiti, sve dok ih ne zahvate. Pa nek ih onda zahvate. Ukoliko Belgija izađe na teren, od srca se nadam da će im Balogun zabiti odlučujući gol za prolaz u 97. minuti.
Točno.
Hmmm, je li igrom slučaja baš za ovo SP uvedeno da se jako sankcioniraju oni koji napuste teren?  ;)
No istina je da se danas u svijetu toleriraju stvari koje su do pred koju godinu bile nezamislive. Nažalost nema zajedništva (koja ironija Football Unites the World) koje bi pokazalo silnica da ne mogu raditi što žele, samo zato jer su to nakanili. Kao što kažeš da su se ostali digli na noge, FIFA bi popustila no ovo sve podsjeća jako na ono kad se mi iščuđavamo našem HNLu. Malo grakne jedan pa malo drugi, onda treći, šuti se i bude u rukavicama kad ti je u korist i tako umjesto zbornog graktanja i promjena pojave se pečati, stajanja na loptu itd. itd.
Svijet je otišao u papar.

06.07.2026, 11:52 #232 Last Edit: 06.07.2026, 11:54 by aahzinho
Pa suspenzija na 1 utakmicu neigranja zbog crvenog je disciplinska mjera. Što bi drugo bilo?
Nisu se pozvali na članak da ponište crveni karton i govore jel bio primjeren ili neprimjeren. Crveni karton je dobio, ostatak utakmice nije igrao.
Kasnija suspenzija je disciplinska mjera, za koju vrijedi taj ozloglašeni čl. 27.

Da se razumijemo, u potpunosti se slažem sa generalnim stavom kako je to neopravdano pogodovanje i direktni rezultat uplitanja politike u nogomet, što FIFA tobože jako zabranjuje i kažnjava. I ovo uvođenje "iznimki" će jako brzo postati standardno za velikane i štićene krave.
Samo čekam da u HNLu tako odgode suspenziju Mišiću jednom kad konačno zasluži crveni karton ili četvrti žuti.

Upecao sam se na tvoju rečenicu i iz dosade i sezone kiselih krastavaca išao dokazivati da si u krivu.  :neretljak:
QuoteČlanak namijenjen svemu, samo ne valjda za ono za što su ga ovi kupljeni debili primijenili.

D
Cijelo ovo SP je jedna umjetna tvorevina pohlepnog zla Infantina koja je dosla u koljevku svega lošeg što se svijetu dogodilo, Ameriku. Koktel koji naprosto ne može dobro završiti i realno nogomet ce nakon ovog postati gnjusniji nego je ikad bio. Kapital ruši sve što je sport trebao biti i prelazi granice za koje nismo vjerovali da će se preći. Infantino je vjerojatno najveće zlo koje se dogodilo nogometu, Blatter je bio kriminalac ali je držao i do nogometa. Za ovog ćemo tek otkriti je li kriminalac, za nogomet znamo da mu nije važno koliko će ga uništiti.

06.07.2026, 12:09 #234 Last Edit: 06.07.2026, 12:10 by D2
Quote from: aahzinho on 06.07.2026, 11:52...
Upecao sam se na tvoju rečenicu i iz dosade i sezone kiselih krastavaca išao dokazivati da si u krivu.  :neretljak:
...
I opet ti u coppe, a ja u spade,..... nisam u krivu jer nisam rekao da se pravno gledajući članak ne smije primijeniti za to niti da je citiran krivi članak.

Ja kao da zidu pričam.  :neretljak:

06.07.2026, 12:27 #235 Last Edit: 06.07.2026, 12:28 by D2
Quote from: aahzinho on 06.07.2026, 11:52Pa suspenzija na 1 utakmicu neigranja zbog crvenog je disciplinska mjera. Što bi drugo bilo?
Nisu se pozvali na članak da ponište crveni karton i govore jel bio primjeren ili neprimjeren. Crveni karton je dobio, ostatak utakmice nije igrao.
Kasnija suspenzija je disciplinska mjera, za koju vrijedi taj ozloglašeni čl. 27.
......
QuoteČlanak namijenjen svemu, samo ne valjda za ono za što su ga ovi kupljeni debili primijenili.
To sam i napisao, a članak sam upravo i citirao da se vidi kako je zamišljen za nešto puno "važnije i veće" nego opraštati crvene kartone igračima, iako ga se zlonamjerno može upotrijebiti i za to. Već su Ronaldu napravili istu, možda i goru stvar, jer su njemu nakon što je odradio jednu utakmicu naknadno napravili suspenziju za ostale dvije kako bi mogao nastupiti na SP.

Quote from: D2 on 06.07.2026, 12:27To sam i napisao, a članak sam upravo i citirao da se vidi kako je zamišljen za nešto puno "važnije i veće" nego opraštati crvene kartone igračima, iako ga se zlonamjerno može upotrijebiti i za to. Već su Ronaldu napravili istu, možda i goru stvar, jer su njemu nakon što je odradio jednu utakmicu naknadno napravili suspenziju za ostale dvije kako bi mogao nastupiti na SP.

ajde dobro, onda sam se ulovio na doslovnu rečenicu i nisam čitao između redaka.  :neretljak:
Bitno da se u ostalom slažemo...

Oglasila se i UEFA.
https://www.jutarnji.hr/sportske/nogomet/sp2026/ostalo-sp2026/fifa-ukida-suspenziju-balogunu-trump-slavi-uefa-osuduje-presedan-15725182?cx_linkref=jl_home_g1

Shodno tomu, svoj je stav na ovu temu iznijela i Uefa na čelu s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom, priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:
"Jučerašnja odluka o uvjetnoj suspenziji na rok od godinu dana, nakon što je igrač Folarin Balogun dobio crveni karton, prešla je crvenu liniju.

Nogomet, kao i svaki drugi sport, počiva na pravilima koja su temelj poštenog, pravednog i transparentnog natjecanja. Ponekad su pravila podložna različitim tumačenjima. U ovom slučaju to nije tako. Minimalna automatska suspenzija od jedne utakmice nakon isključenja nije pitanje diskrecijske odluke niti zahtijeva potvrdu nadležnog tijela kako bi stupila na snagu. Riječ je o načelu koje je jasno ugrađeno u propise i koje ne može biti predmet iznimaka, a pogotovo ne usred natjecanja u kojem su brojni drugi igrači u istoj situaciji uredno odslužili svoju kaznu.

Kada oni koji su zaduženi za provedbu pravila više ne jamče njihovu dosljednu primjenu, ugrožavaju se integritet igre i vjerodostojnost natjecanja. Istodobno, ovakva odluka stvara presedan tijekom aktualnog turnira jer će se sve buduće slične situacije morati tretirati na jednak način, što može biti na štetu samog natjecanja.

Nogomet je najomiljeniji sport na svijetu jer je prekrasna igra i pouzdana jer se igra svugdje po istim pravilima. Nijedan turnir nije izoliran slučaj, a kada je riječ o Svjetskom prvenstvu, odluke mogu imati dalekosežne, pozitivne ili negativne posljedice za nogomet u cjelini.

Izražavamo nevjericu zbog ove presedanske, neshvatljive i ničim opravdane odluke"

R
To švicarsko smeće je prije par dana izbacio Nepal iz svih natjecanja zbog "utjecaja politike u sport. "

S
Ne vidim nikakav problem u odgađanju suspenzije američkom igraču na SP-u.
Pa Trump je zvao Infantina i prijetio da će prekinut SP, ako se crveni karton ne poništi.
Ako Belgija* noćas dobije SAD, vjerojatno će Trump zvat opet i tražit poništenje i odigravanje nove utakmice. Jamačno postoji nešto u pravilnicima FIFE na šta se mogu pozvati za poništenje utakmice.

*Zbog oprosta crvenog, Belgija je najavila tužbu protiv FIFE, CAS-u u Švicarskoj.