Kantrida, Rujevica, Komenovo igralište, Azurna obala, Šmrika...

Started by Vado Magnar, 22.04.2023, 12:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Quote from: MaČaĆeToMane on 05.06.2026, 20:18samo, nije gradu Rijeci problem stadion, u gradu Rijeci stadion od 8000 ljudi je dovoljan već godinama.

Pod krov I i S tribine na Ruji i nece ti 8000 biti dovoljno garantiram.
Moderni stadion sa svim popratnim sadrzajima, 12 minimum, mislim da iznad 16 K nije potrebno. Al nek se ostavi mogucnost nadogradnje  8)

Ako je na dan utakmica najniza cijena 50 eura za goricu, a pod krovom 150 bit ce dosta i 5000 stolica

L
Mala digresija... a možda i ne obzirom da je tema stadion i održavanje.
Da li Grad kao 25% vlasnik kluba iole sudjeluje u troškovima kluba? Mislim na održavanje, organizaciju utakmica (osiguranje, vatrogasci), režije, plaće zaposlenih... ili lupetam pizd.rije?
Ima li netko upućen pojasniti kako funkcionira tih 25%

Edit: da, znam, sjećam se da je to osiguranje da klub ne promijeni ime ili se ugasi hirom vlasnika i što već, ali ne nose li prava i nekakve obaveze?

F
Quote from: Lavic on 05.06.2026, 20:52Mala digresija... a možda i ne obzirom da je tema stadion i održavanje.
Da li Grad kao 25% vlasnik kluba iole sudjeluje u troškovima kluba? Mislim na održavanje, organizaciju utakmica (osiguranje, vatrogasci), režije, plaće zaposlenih... ili lupetam pizd.rije?

Lupetaš.....po tom modelu bi i 25 % od svake prodaje igrača išlo gradu....25 % je u funkciji da osigura neke osnovne stvari oko kluba.....ime, boje kluba, grb......

Z
Samo jedno potpuno dobronamjerno pitanje, jer očito ja nešto ne razumijem.

Ajmo reći da se Kantrida stvarno napravi. Predivno. Novi stadion, UEFA 4, more, stijene, emocija, povratak kući, svi plačemo, sve pet.

Ali mene zanima ona dosadna, prizemna, potpuno nevažna sitnica: tko će to održavati i iz kojih novaca?

Jer jedno je presjeći vrpcu, staviti kacigu na glavu, slikati se uz render i reći da Rijeka zaslužuje stadion. Naravno da zaslužuje. Ali stadion ne živi od rendera. Treba ga čistiti, grijati, hladiti, osvjetljavati, servisirati, čuvati, popravljati, kositi, zalijevati, mijenjati travnjak, održavati sustave, plaćati ljude, struju, vodu, sigurnost, tehniku, opremu...

To nisu dvije kante boje i jedan domar s francuskim ključem. To su milijuni eura godišnje.

A onda se čovjek sjeti da se u ovom gradu tri šahte na Pehlinu mijenjaju već tri godine, pa se nekako spontano zapita: ako nam za tri šahte treba plansko razdoblje jedne petoljetke, koliko će nam trebati za održavanje UEFA 4 stadiona uz more?

Nisam protiv stadiona. Dapače. Kantrida je emocija i Rijeka je zaslužuje.

Samo bih volio, prije nego što krenemo kolektivno padati u trans nad renderima, čuti jednu jednostavnu rečenicu:

"Godišnje održavanje stadiona koštat će toliko i toliko, a novac će dolaziti odavde, odavde i odavde."

Bez bajki, bez "modela koji će se naknadno razraditi", bez "stadion će sam sebe financirati", jer to obično znači da će ga na kraju financirati oni isti koji čekaju da im netko nakon tri godine konačno zatvori šahtu kako treba.

Pa u tome i je cijela poanta svega.
Zato mi je glupo uopce gledat na Opus Arenu.

Vrlo jednostavno je rjesenje - komercijalni sadrzaji.

Hotel, trgovine, restorani, kafici, poslovni prostori, konferencijske dvorane... Pa onda eventi na samom stadionu. Nesto ukomponirano u sam stadion, nesto  pokraj. Ali cijela ta zona mora bit na ponos grada i mora bit tako poslozena da se izvuce maksimum profita. Tu se ne smije fulat, jer inace imas raspadnuti stadion vrlo, vrlo brzo. Pogotovo sto je sve nadomak mora, a sol je zajebana stvar.

Lokacija je idealna za zaradu, bolja ne moze biti.
Nadam se pameti vodstva grada da se stvari posloze na pravi nacin i da cijela ta zona funkcionira za sebe i da bude samoodrziva.
Ne zelim ni razmisljat o drugacijem scenariju.

D
Quote from: frane merikan on 05.06.2026, 20:55
Quote from: Lavic on 05.06.2026, 20:52Mala digresija... a možda i ne obzirom da je tema stadion i održavanje.

Lupetaš.....po tom modelu bi i 25 % od svake prodaje igrača išlo gradu....25 % je u funkciji da osigura neke osnovne stvari oko kluba.....ime, boje kluba, grb......

Ja sam gotovo siguran da bi Misko objeručke prihvatio da grad sudjeluje u svojem omjeru i da im ide i njihov omjer transfera...to bi bilo spektakl

Jednom za svagda svima koji sjede na ušima.
ODRŽAVANJE STADIONA
Zadnjim Miškovićevim prijedlogom, stadion bi odmah bio vlasništvo grada i samim time je bilo predviđeno da i održavanje odmah padne na teret Grada. Isto tako popratni sadržaji ne bi bili u vlasništvu Grada pa samim time Grad ne bi iz popratnih sadržaja namirivao održavanje već bi sav taj prihod išao privatnom investitoru. Tko u ovome ne vidi problem, ali ga vidi u tome da Grad možda ovim potezom osigura i prihode (možda nikne i kakav komercijalni sadržaj u sklopu stadiona) je .... (upišite sami).

Drugo, krenulo se unaprijed srat po izgledu, a istina je da se javnim pozivom za idejnim rješenjem možda mogu dobiti i bolje i originalnije ideje. Isto tako nitko neće spriječiti da se i dosadašnja rješenja prijave ako budu u gabaritima koja postavi Grad prilikom poziva.

I treće, Mišković je pozdravio ovu inicijativu, ne govori li i to dovoljno o svemu.

BTW Kao što sam već više puta pisao i uvijek bio poklopljen od sveznajućih, ništa još nije gotovo i tko zna što će sutra donijeti tako da i ovo što se zadnje planira uzmite s dozom opreza.

Ja osobno dok ne vidim bager ...
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

D
Meni osobno je totalna glupost raspis novog poziva za idejna rješenja. Bolje rečeno to je bacanje vremena i novaca. U zadnjih 25 godina postoje 3 rješenja stadiona. Sva tri su potpuno zadovoljavajuća za grad veličine Rijeke. Sad mi idemo izgubiti jos godinu dana za skupljanje idejnih,  pa godinu za odlučivanje i usklađivanje i onda taman pred nove izbore u potpisivanja i prezentiranja i najave. Onda eventualna smjena vlasti koja bi se lako mogla dogoditi i ode jos 2 godine..
Razumijem optimizam koji vlada ali iskreno iskustvo sa politikom i sposobnostima državno-gradskih jedinki prije 2030 ako vidimo ikakve naznake građevinske ili nečeg takvog to ce biti cudo

F
Quote from: deo123 on 06.06.2026, 07:37Meni osobno je totalna glupost raspis novog poziva za idejna rješenja. Bolje rečeno to je bacanje vremena i novaca. U zadnjih 25 godina postoje 3 rješenja stadiona.
Ne postoje. Doslovno ne postoje.

Ono prvo i ono zadnje su samo renderi u kojima nije razrađeno apsolutno ništa, to se ne može nazvati rješenjem. Koncept u najboljem slučaju.

Za ono iz 2015. (Zanella) navodno postoji projektna dokumentacija, ali ne znam nikoga tko ju je vidio vlastitim očima.
#degenerik
"Nismo svi bez pršuta na čelu komunjare."
~TIR, 03/06/2026

D
Quote from: Fornax on 06.06.2026, 07:42
Quote from: deo123 on 06.06.2026, 07:37Meni osobno je totalna glupost raspis novog poziva za idejna rješenja. Bolje rečeno to je bacanje vremena i novaca. U zadnjih 25 godina postoje 3 rješenja stadiona.
Ne postoje. Doslovno ne postoje.

Ono prvo i ono zadnje su samo renderi u kojima nije razrađeno apsolutno ništa, to se ne može nazvati rješenjem. Koncept u najboljem slučaju.

Za ono iz 2015. (Zanella) navodno postoji projektna dokumentacija, ali ne znam nikoga tko ju je vidio vlastitim očima.
Idejni projekt za zadnju nebodersku opciju postoji. Neboderi nisu razradjeni, stadion je 75%. Za Miskovu prvu varijantu postoji sve. Isto tako 2000i neke je u Jezicevo doba ako se ne varam bio jedan idejni koji je kružio. Taj definitivno sad vise ne drži od kad su i oborinske vode preusmjerili na Kantridu. Al sve u svemu da to privatnik radi iskoristilo bi se sto se ima a ne išlo na nova arhitektonska, pa idej a pa bla truc muc.
 A opet "ne navijac" u meni lagano sapuce da grad koji nema dovoljno jaslica, osnovne firme za održavanje kvalitete života jedva funkcioniraju ulqže x miliona u stadion za privatni klub i 3 nastupa za repku, koji mu na dulje staze uzima jos cca milion i po-dva na održavanje... a ne znam

P
Da ali ovo sada ulazi u domenu javne nabave....ako preferiras jedno u odnosu na drugo rjesenje bez javnog poziva  automatski si u prekrsaju....

F
Quote from: deo123 on 06.06.2026, 07:54Idejni projekt za zadnju nebodersku opciju postoji
Jesi ga vidio?

QuoteZa Miskovu prvu varijantu postoji sve.
Za ovu ovdje sprdačinu?

Čisto sumnjam.
#degenerik
"Nismo svi bez pršuta na čelu komunjare."
~TIR, 03/06/2026

Z
Meni je cijela ova priča oko Kantride zanimljiva iz jednog drugog kuta.

Ako gledamo iz pozicije Miškovića, ovo je možda najbolja stvar koja mu se mogla dogoditi.

Godinama se njega prozivalo oko stadiona, rendera, investitora, Kantride, Rujevice, obećanja, rokova i svega ostalog. A sada? Savršeno. Tema novog stadiona praktički više nije njegova tema.

Ne mora više hodati po svijetu s fasciklom rendera i tražiti nekoga tko bi u Rijeci gradio stadion. Ne mora trošiti svoj novac. Ne mora trošiti klupski novac. Ne mora naručivati nove projekte, nove makete, nove vizualizacije i nove prezentacije koje će se vrtjeti po portalima dok se ne pojavi sljedeći "strateški partner".

S njega je skinuta gotovo sva odgovornost.

Ako Kantrida dođe — odlično. Rijeka će tamo igrati utakmice, svi ćemo biti sretni, pjevat će se "Krepat ma ne molat", slikavat ćemo se ispod stijena i pričati da smo se vratili doma.

Ako Kantrida ne dođe — opet dobro. Nije je Mišković trebao graditi. Nije on vodio projekt. Nije on obećavao javni novac. Nije on taj koji mora objasniti gdje je zapelo.

U međuvremenu klub ima svoj kamp, svoju bazu, svoj sustav i bitno manje opterećenje. Ako jednog dana utakmice prijeđu na Kantridu, Rujevica/kamp ostaju za treninge i školu nogometa. Travnjak će trajati duplo duže, infrastruktura će se manje trošiti, operativni troškovi bit će bitno manji, a klub neće morati nositi cijeli teret stadiona koji se koristi za utakmice, osiguranje, publiku, televiziju, UEFA zahtjeve i sve ostalo što ide uz to.

Drugim riječima, Miškoviću ostaje više novca za ono što je stvarno njegova tema: prva momčad, pojačanja, omladinska škola, skauting, organizacija kluba.

Zato mi je smiješno kad netko očekuje da će on ovo kritizirati. Pa bio bi lud da ne podrži.

Netko drugi preuzima najskuplji, najkompliciraniji i politički najopasniji dio priče, a Rijeka u najboljem slučaju dobije stadion na Kantridi. U najgorem slučaju — Mišković nije ništa izgubio.

Realno, čovjek je ovdje dočekao idealan rasplet: ako bude stadiona, svi dobivaju. Ako ga ne bude, barem više nitko ozbiljan ne može reći da je to zato što ga Mišković nije sam izgradio.

A
Dobar post i razumijem poantu...Ali samo jedna stvar, zaboravlja se ključna stvar, da je upravo Mišković preselio ovaj klub sa Kantride na privremeni stadion na Rujevici sa obećanjem kako se uskoro vraćamo na novi stadion...I svi mi smo mu vjerovali...Tako da njegova odgovornost u slučaju nove Kantride, bez obzira šta je sad loptica na gradu i državi, nikad ne može i neće bit skinuta...