Kantrida, Rujevica, Komenovo igralište, Azurna obala, Šmrika...

Started by Vado Magnar, 22.04.2023, 12:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Ima smisla to što govoriš. Neboderi su dio identiteta Rijeke, no i u tome valja imati mjere.

Anyway, meni su u ovoj priči svi akteri sumnjivi. Miškoviću više ne vjerujem, ne vjerujem da poštuje zakone RH (vidi slučaj gradnje na Pagu), a po postupanju s nama navijačima jasno je da ga nije briga za "narod". Iz tih razloga smatram da bi bilo pogibeljno mu dati slobodne ruke, a trenutna gradska vlast je toliko nesposobna da ne bi ni znali da su mu dali slobodne ruke i da im sam to kaže.

Obje peticije su nevažeće. Nema broja osobne.

K

R
Pa nije referendum da treba OIB. To je više okvirno da se vidi raspoloženje

R
Koliko sam shvatio organizatora; on bi na temelju peticije tražio referendum od gradonačelnika/ce.

K
Bez Oiba ja mogu danas potpisat 100 ljudi, ili platit 4 sata Indijaca da potpišu 2000 ljudi

Ljudi traže na temelju 3300 nevažećih potpisa da gradsko vijeće održi sjednicu o trenutno jedinoj legalnoj proceduri koja se odvija. A nisu se recimo mogli sjetiti da prvo sazovu Zbor građana kao na Bulvevardu prije par godina, iako imaju svog predstavnika u mjesnom odboru. Svi smo kao legalisti dok nam nešto ne smeta. Onda može kako god.

Sve je ovo samo galama za narod bez ikakve zakonske obveze, čak ću se usuditi komentirati nekvalitetu sastavljenih materijala, i kod jednih i kod drugih. Primjer Salečićeve sa "opterečivanja", odnosno šta se nije sjetio provući opis peticije ni kroz spell checker.

Peticija je simbolična kao i svojevremeno Miškovićeva anketa dal su članovi kluba zadovoljni njegovim radom.

Ali je bitna da se utiša manjina, i ima 2193 potpisa u 3 dana. Šalje jasnu poruku, jer trenutno stanje je hrpa tihih gunđala po forumima koji bi stadion pod svaku cijenu, i par glasnih ljudi koji iz vlastitog interesa (pogled, koncesija) viču i ubacuju se po tuđim prosvjedima. I tih par glasnih je do jučer pobjeđivalo. Umjesto da kad dođe stvarno vrijeme za javnu raspravu imamo gradsku vlast koja će biti spremna planirati i pokriti dio ulaganja sa svoje strane, pa da se investitoru umjesto 100 katova u 3 nebodera isplati i 50 katova u 2 nebodera, a ne da ostanemo na trenutnim podjelama.
#navodninavijač

Quote from: TIR on 06.03.2025, 09:25Sve je ovo samo galama za narod bez ikakve zakonske obveze, čak ću se usuditi komentirati nekvalitetu sastavljenih materijala, i kod jednih i kod drugih. Primjer Salečićeve sa "opterečivanja", odnosno šta se nije sjetio provući opis peticije ni kroz spell checker.

Peticija je simbolična kao i svojevremeno Miškovićeva anketa dal su članovi kluba zadovoljni njegovim radom.

Ali je bitna da se utiša manjina, i ima 2193 potpisa u 3 dana. Šalje jasnu poruku, jer trenutno stanje je hrpa tihih gunđala po forumima koji bi stadion pod svaku cijenu, i par glasnih ljudi koji iz vlastitog interesa (pogled, koncesija) viču i ubacuju se po tuđim prosvjedima. I tih par glasnih je do jučer pobjeđivalo. Umjesto da kad dođe stvarno vrijeme za javnu raspravu imamo gradsku vlast koja će biti spremna planirati i pokriti dio ulaganja sa svoje strane, pa da se investitoru umjesto 100 katova u 3 nebodera isplati i 50 katova u 2 nebodera, a ne da ostanemo na trenutnim podjelama.

Zato i kažem, ako si tako siguran da su svi građani Kantride protiv izmjene GUP-a, sazovi Zbor građana i donesite neke odluke. Ovaj naš je to napravio na Bulevardu kada su najavili uvođenje naplate parkinga kod PSHG. Postoje neke procedure. Potpuno je legalno da investitor predloži izmjene GUPa i da se krene u proceduru. I mi smo tek tu.

Quote from: TIR on 06.03.2025, 09:25Šalje jasnu poruku, jer trenutno stanje je hrpa tihih gunđala po forumima koji bi stadion pod svaku cijenu, i par glasnih ljudi koji iz vlastitog interesa (pogled, koncesija) viču i ubacuju se po tuđim prosvjedima.

I samo da se nadovežem sam sebi na ovo - razlog zašto sam izbacio vrlo popunjenu sivu zonu između ove dvije kategorije jest taj što ona nema svog predstavnika. Primjer toga je Račić, on je na sjednici potegao relevantna pitanja na ozbiljan način, od prometa do samog projekta bez javne nabave. Iako se i njemu može prigovorit osobni interes jer je arhitekt pa logično da bi i on htio probat napravit projekt, ali je pošteno s obzirom na sve prateće okolnosti promjene GUP-a i prenamjene prostora možda ponuditi investitoru drukčiju opciju koja će biti više u skladu sa krajolikom i/li realnim potrebama. Iako sam tad sa podsmijehom pratio njegove izjave, kasnije su mi ipak sjele drukčije. To je ona ajmo reć neutralna strana koja ne želi odbiti tako snažan projekt, ali koja može racionalno sagledati i otvoreno reći da projekt ima svojih mana.

I kad dođe vrijeme za to, nadam se da će i Mišković i investitori biti otvoreni za komunikaciju, jer ako je pitanje uzmi ili ostavi, a poučen nekim njegovim prijašnjim odlukama prema vani koje su bile ishitrene i totalna suprotnost nekakvom razumnom planiranju, ja ću imati određene sumnje u čiste namjere svih strana.
#navodninavijač

Javna nabava kad je privatni projekt u igri nema nikakve veze.
Sto se ostalog tice, GUP treba definirat sta se moze napravit, a sta se ne moze. Odnosno sto je dozvoljeno. Unutar toga onda investitor odlucuje sto ce i kakav ce bit izgled toga, nitko drugi.
I da demistificiramo te investitore - ove s kojima je Miskovic dogovarao su vec otisli drugdje i ulozili su na druge projekte koji su bili spremni, ali to je nebitno.
Nije da svi cekaju u redu, ali kad se jednom definira GUP, onda se prilagodi inicijalni projekt i nudi se dalje. Ako je projekt dobar u smislu da postoji povrat novaca, investitor ce se naci, postoje mnoge kompanije koje imaju viska love i traze projekte na koje ce ulozit.
Samo, vec je proslo 16 mjeseci od ocekivanih 10, a papiri nisu ni blizu.

Quote from: Snjesko on 06.03.2025, 11:17Javna nabava kad je privatni projekt u igri nema nikakve veze.

Znam, ALI ako i dođe do ovog stadiona u prezentiranom ili sličnom obliku, postoje velika očekivanja investitora odnosno pružanje ruke grada, županije i države u vidu prenamjene prostora i svih pratećih zahvata. Ne znam koliko ima usporedivih projekata u državi pa ne znam kakva je praksa, ali da bi se sve ovo dogodilo morat će biti kompromisa s obje strane. U tom pogledu znam da neće biti ni klasične javne nabave nit treba, već će sve ostati na javnoj raspravi na kojoj će pretpostavljam netko postaviti i pitanje potrebe 100 katova. Da, onda će odgovor biti "jedino je tako isplativo", ali onda druga strana može zatražiti detalje tog izračuna, napraviti vlastiti izračun i slično da bi utvrdila da li je zapravo potrebno 100 katova prvi red do mora da se isplati graditi nogometni stadion, ili je potrebno i 50, a ostalih 50 je samo za veći profit investitora. I tako u krug, o tome govorim.

S ostalim se slažem.
#navodninavijač

Bez adekvatnog profita nitko neće htjeti investirati. A koliko mu je dovoljno je na kraju krajeva odluka investitora, a ne nekog aparatčika ili narodnog poslanika.

Smanji li se broj katova proizvoljnom odlukom tijela XY, vjerojatno neće biti zainteresiranog investitora jer će ROI biti premali za isplativost. Čemu onda sva ova priča? Neka Grad angažira svoj i pokuša uzeti državni kapital i izgradi stadion. Ili ne. Ali ove price mi bi se jbli, ali da nam ne udje su za objesiti mačku o rep. 🤷�♂️

Quote from: Zaf on 06.03.2025, 12:05Smanji li se broj katova proizvoljnom odlukom tijela XY, vjerojatno neće biti zainteresiranog investitora jer će ROI biti premali za isplativost.

Quote from: TIR on 06.03.2025, 09:25gradsku vlast koja će biti spremna planirati i pokriti dio ulaganja sa svoje strane, pa da se investitoru umjesto 100 katova u 3 nebodera isplati i 50 katova u 2 nebodera
#navodninavijač

J
Ako se mene pita, ova priča oko stadiona je od početka krenula naopako.
Prvo grad treba odlučit da će tamo biti stadion. Onda treba odlučit koji sadržaji mogu biti tamo. Onda tko će to isfinancirat. Ako se ide s privatnim kapitalom onda treba ponudit nešto potencijalnom investitoru. Treba složit nekakvu primamljivu priču koju će popratit GUP. Kada je zatvorena cijela priča (pristupne ceste, voda, struja, gabariti gradnje itd) ide se s idejom prema investitoru.
Grad je po pitanju stadiona zakazao, nisu napravili NIŠTA. Mišković je crtao projekte, tražio investitore i to sve na svoju ruku. Kad bi se napokon dovoljno naguzio da dovuče investitora, dolazi pred grad sa zahtjevom da se i grad naguzi. I sad ovi totalno nespremni traže od građana da im dopuste radit pizdarije udarajući na sentiment Kantride.
Iskreno, ja ne bi imao ništa protiv 100 katova ako bi to značilo povratak pod stijene, ALI treba glasno reći da je to sve skupa jedno veliko govno i da se to tako ne radi. Nije normalno da ti bogati arapi crtaju vizuru grada ovisno o njihovom ROI-u.
Za mene je ova priča sramota riječkog SDP-a i zorni prikaz njihove nesposobnosti.