Sve što nije gradilište ;)

Started by D2, 15.09.2023, 20:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Quote from: LenRi on 16.10.2024, 14:40
Quote from: Fornax on 16.10.2024, 14:28
Quote from: LenRi on 16.10.2024, 14:04
Quote from: Fornax on 16.10.2024, 13:05
Quote from: LenRi on 16.10.2024, 11:17Cijene nekretnina su kod nas visoke zato što je mala ponuda.
Isuse Kriste...

Nema nade. Baš ono, nema nade.
Osnove zakona tržišta. Ako misliš drugačije molio bih objašnjenje.
Čijih zakona tržišta, Smithovih ili Keynesovih?
Može Smithova?
Što si došao samo do prve godine?
:) :)  8)
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

L
Quote from: D2 on 16.10.2024, 14:42
Quote from: LenRi on 16.10.2024, 11:17Cijene nekretnina su kod nas visoke zato što je mala ponuda.
Isuse Kriste...

Može Smithova?
Bio sam na jačem fakultetu, ovaj je poput tečaja ;D

I
Nije zakon tržišta jer nekretninu u neboderu na Kantridi si može priuštiti državljana RH koji se mjere u promilima ili vrlo niskim postotcima.

To kao da uzmeš automobil klase vrijednosti iznad 150.000 € i ispituješ tržište na temelju tih automobila. Nije to "golf grupa"

I
16.10.2024, 16:13 #483 Last Edit: 16.10.2024, 16:14 by ispod stijena
Quote from: Boy1da on 15.10.2024, 14:00Kai netko tko je blizu 10 god. u Zg poslom, ni meni nije Tomasevic nesta, ali stalno nesta giljaju po gradu, probavaju, trse se. A saplicu ih na sve strane. Ne pasu oporbi, ne pasu adezeu, ne pasu desecima tisuca uhljeba nasljedjenih od Bandica, imaju Pripuza i Cios za vratom... All things considered, dobro i guraju.

Ok. Ali zamisli ti samo ovu vlast u ZG i daj im projekt onog rotora na ulazu u ZG.

Može se govoriti o uhljebima( kao da to u gradu Rijeci nije slučaj), ali onakvu organizaciju prometa da ti nisi doživio i skužio da se nešto gradi , odnosno glavni ulaz u grad sa zapadne strane, to još nisam doživio, u pozitivnom smislu.

Sad kad se vozim ZGom, to je kažin! Govorim ne ko građanin ZG, nego ko minimum tjedni posjetitelj radi posla i eto silom prilika moram na istok grada. Dok do Lučkog mi treba onih famoznih sat i žilet do drugog djela grada još toliko.

Kad smo kod uhljeba. U Holdingu ih je bilo na desetke tisuća, ali bi se barem mijenjali tu i tamo ti pročelnici pa i oni piramidalno ispod njih, u Gradu Rijeci je 5 etaži od vrha piramide po načelu emeritusa. Dok životna dob dopusti, on je na poziciji.

Quote from: ispod stijena on 16.10.2024, 16:13Sad kad se vozim ZGom, to je kažin! Govorim ne ko građanin ZG, nego ko minimum tjedni posjetitelj radi posla i eto silom prilika moram na istok grada. Dok do Lučkog mi treba onih famoznih sat i žilet do drugog djela grada još toliko.

Sve tocno. Posebno jer sam i ja na istoku. Oko 2h i 15 mi je vrata u Zg, vrata u Ri, od cega je kucice-kucice oko sat i deset.

Doduse rotor/podvoznjak prije/poslije Lanista im je bio bingo. Prije se i tamo camilo.

Eniuej, da, kazin je i sad ga planiraju rijesiti. Vidit cemo oce li to ic brzinon koju predvidjaju ili ce im kao u Ri rasti pomidori u rupama koje iskopaju.
Fiumi azzurri e colline e praterie
Dove corrono dolcissime le mie malinconie
L'universo trova spazio dentro me
Ma il coraggio di vivere quello ancora non c'è

M
Quote from: ispod stijena on 16.10.2024, 15:57Nije zakon tržišta jer nekretninu u neboderu na Kantridi si može priuštiti državljana RH koji se mjere u promilima ili vrlo niskim postotcima.

kako ni zakon trzista? pa tar ti trziste odredjuje cenu ako drzava ne diktira.
trziste tih stanova je cela EU a i globalno, to ca su RH drzavljani minimalan postotak trzista je druga stvar

I
Quote from: LenRi on 16.10.2024, 15:45
Isuse Kriste...

Može Smithova?

Poštovanje.
Ako ti ne bi bio problem možeš li, molim te, navesti šta sve (ili barem dio toga) po tvom mišljenju utječe na cijenu stanova u Rijeci.
Volio bih isto saznati koliko je bila cijena stana prije 30 godina. Pretpostavljam da je bila dosta viša nego danas s obzirom da je tada bilo manje stanova a više ljudi. Dopuštam da griješim i iskreno bi volio da mi netko to malo razjasni.

A
Quote from: Fornax on 16.10.2024, 13:30Kompleks Rio je kompletan rasprodan odavno. Ima tamo i penthouseva i manjih stančića...

Prođite onom cestom za Marčeljevu Dragu kad padne mrak i izbrojite prozore na kojima je svjetlo.
Ispod škole na Kantridi se isto gradi zgradurina u kojoj nije prodano ništa još. 6000 eura po kvadratu+ dodatno za garažu. Investitor iz Srbije

Doduše ta je valjda jedina zgrada u Rijeci kojoj bi opravdao status luksuza i razumio cijenu. Po svemu viđenom i od gradnje i lokacije.
#navodninavijač

L
Quote from: Iqteam on 16.10.2024, 18:19
Quote from: LenRi on 16.10.2024, 15:45
Isuse Kriste...

Može Smithova?

Poštovanje.
Ako ti ne bi bio problem možeš li, molim te, navesti šta sve (ili barem dio toga) po tvom mišljenju utječe na cijenu stanova u Rijeci.
Volio bih isto saznati koliko je bila cijena stana prije 30 godina. Pretpostavljam da je bila dosta viša nego danas s obzirom da je tada bilo manje stanova a više ljudi. Dopuštam da griješim i iskreno bi volio da mi netko to malo razjasni.
Pa pretpostavljam da na cijenu utječe potražnja, očito je potražnja za stanovima danas puno veća nego prije 30 godina. Ulaskom u schengen broj potencijalnih kupaca je dramatično porastao, ne kupuju stanove u Rijeci samo stanovnici Rijeke. Pa jedan lursen je pokupovalo brdo nekretnina u Rijeci.

Quote from: TIR on 16.10.2024, 18:34Doduše ta je valjda jedina zgrada u Rijeci kojoj bi opravdao status luksuza i razumio cijenu. Po svemu viđenom i od gradnje i lokacije.
I čujem geniozan način rješavanja kanalizacije. ;)
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

A
Quote from: TIR on 16.10.2024, 18:34Doduše ta je valjda jedina zgrada u Rijeci kojoj bi opravdao status luksuza i razumio cijenu. Po svemu viđenom i od gradnje i lokacije.
Ja sam suprotno čuo

Quote from: D2 on 16.10.2024, 14:07To izgleda nitko ne zna jer se grad izgleda stihijski/slučajno vodi. Do pred koju godinu/desetljeće je bilo kako se Rijeka mora riješiti sve industrije i prebaciti u tercijarni sektor. Onda je krenulo lagano oživljavanje Luke Rijeka s Jadranskim vratima. Sada se pokrenula priča o najvećoj marini na Jadranu i super duper mega jahtama koje će se tu skrasiti. Uložilo se velike novce u ovaj projekt Rijeka Gateway.
Spominje se i drugi most prema Krku koji bi bio i željeznički. Postojali su nekakvi planovi (je li to još uvijek živo i koliko je ikad bilo ozbiljno) da se cijela luka izmjesti na Krk. Uglavnom dosta se šeta sa stvarima koje bi trebale biti strateške i koje ne bi trebale biti podložne nekim trenutnim hirevima.

Ako bi želio dobiti nekakve naše osobne preferencije, ja osobno kao stanovnik Rijeke ne bih volio neku tešku industriju i mehanizaciju u samom središtu grada. Uostalom i nije da smo neka sreća što se površine i konfiguracije terena tiče. Problem je što je Rijeka kao grad teritorijalno srezana na jedno veliko ništa i teško je nešto pametno smisliti, napraviti i razviti bez prirodne okolice koja je administrativnim glupostima nestala.

Nisam misllio na nekakvu strategiju gradskog razvoja, više na mišljenja pojedinaca. Kao netko tko je emotivno vezan za ovaj kraj i Rijeku u njemu, a koji ne živim više tu, imam svoje preferencije. Što se tiče luke, drukčije su od tvojih, ali zato jer i nemaju direktni utjecaj na moj svakodnevni život.
Ne bi se tu osvrtao na marinu, mostove i ostale najavljene projekte. Ali luka bi trebala biti strateški projekt, jer je najdalje otišla s razvojem i kao nekakav oblik industrije i generator radnih mjesta (direktno i kroz hrpu servisnih djelatnosti) jednostavno mora ostati u gradu. S ovakvom konfiguracijom terena, ovakvim industrijskim naslijeđem na obali i strukturom stanovništva, Rijeka se ne može jednostavno prebaciti na tercijarne djelatnosti i očekivati išta osim daljnjeg propadanja. Tih kapaciteta je malo, čak i uz daleko sposobniju vlast od postojeće.
Pozicija luke u središtu grada je nezgodna, jer blokira otvaranje prema moru, ali s tim se mora živjeti. Kao treća najveća luka na Jadranu, Rijeka se mora razvijati na postojećoj infrastrukturi, kako bi opstala. Infrastrukturu se mora dalje nadograđivati i prometno povezivati, kako bi se kapacitet i promet luke povećavao. Krenuti od nule raditi tu istu luku na Krku ili u Bakru je nerealno i neisplativo. Možda kroz 20-30 godina, kao proširenje kapaciteta i dugoročna vizija, ali trenutno ne. Trenutno se luka razvija zato jer nadograđuje i obnavlja postojeće kapacitete i oslanja se na postojeću prometnu infrastrukturu, pa je investicija isplativa. Da toga nema, odavno bi propala.

S takvim stavom bi pozdravio dolazak ovih dizalica, jer one znače tehnološki napredak luke i samim tim grada. Njihov utjecaj na vizuru grada bi trebali prihvatiti i graditi oko toga. Ako može jedan Hamburg prihvatiti svoje lučko naslijeđe i oblikovati grad oko toga, onda bi trebali moći i mi.
Tamo negdje daleko, a opet blizu...

Quote from: ispod stijena on 16.10.2024, 16:13Ok. Ali zamisli ti samo ovu vlast u ZG i daj im projekt onog rotora na ulazu u ZG.

Može se govoriti o uhljebima( kao da to u gradu Rijeci nije slučaj), ali onakvu organizaciju prometa da ti nisi doživio i skužio da se nešto gradi , odnosno glavni ulaz u grad sa zapadne strane, to još nisam doživio, u pozitivnom smislu.

Sad kad se vozim ZGom, to je kažin! Govorim ne ko građanin ZG, nego ko minimum tjedni posjetitelj radi posla i eto silom prilika moram na istok grada. Dok do Lučkog mi treba onih famoznih sat i žilet do drugog djela grada još toliko.

Kad smo kod uhljeba. U Holdingu ih je bilo na desetke tisuća, ali bi se barem mijenjali tu i tamo ti pročelnici pa i oni piramidalno ispod njih, u Gradu Rijeci je 5 etaži od vrha piramide po načelu emeritusa. Dok životna dob dopusti, on je na poziciji.

Živim na istoku zg i shvaćam o čemu pričaš. Makar ću ti reći da je na zapadnom dijelu grada prometno stanje daleko gore.
Obnova i nadogradnja rotora je djelomično uspjela. Podvožnjak od Arene prema Velesajmu je pogodak jer je maknuo gro prometa sa samog rotora, ali oni debilni semafori u samom rotoru im nisu trebali. I dalje imaš u dijelovima dana gužve gore (iako je barem 50% manje autiju u rotoru) zbog tog debilizma.

Prometni kažin se gomilao posljednjih 10tak godina i samo se djelomično rješavao, pa ne bi to svalio samo na trenutnu vlast. Povećanje broja autiju u prometu, od privatnih, preko Uber/Bolt taksija, pa do Wolt/Glovo dostavljača je ogromno. Stihijska stanogradnja, bez planiranja prometne infrastrukture isto daje prometni kaos. I to je posljedica 20 i više godina neplaniranja i pogodovanja privatnim interesima.
Ured mi je blizu početka Radničke i tzv. zagrebačke "business city" zone. Dolazak i odlazak s posla sam si pomaknuo skoro sat vremena ranije (srećom mi posao to dopušta) da izbjegnem apsolutni kaos u tom dijelu grada iza 16h popodne. Tu količinu auta dovesti u kvart bez ikakve nadogradnje cesti može napraviti samo maloumnik. I ne mogu očekivati da će bilo tko to riješiti uopće (a kamoli brzo).

Vidit ćemo koliko brzo će najavljene projekte realizirati. Dajem im još vremena, jer stvari u gradu nisu toliko loše i samo njihova krivica, koliko ih mediji sistematski i ciljano pljuju. Da su mogli hrpu stvari bolje napraviti, stoji. Ali neusporedivo su kvalitetniji i bolji (ili manje loši) od prethodne vlasti.
Tamo negdje daleko, a opet blizu...