Kantrida, Rujevica, Komenovo igralište, Azurna obala, Šmrika...

Started by Vado Magnar, 22.04.2023, 12:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Nebitno je, ali mislim da je od Kluba oko milion eura, možda malo više. Prihodi Stadiona Kantrida za 2023. su 2 miliona eura.
Nebitno je jer bi stadion bio pod upravljanjem Rijeka Sporta i za HNK Rijeku bi bio besplatan kao što je recimo Krimeja za Orijent.   

Evo:

2023.
Stadion Kantrida ima 1,6 miliona prihoda od najma Rujevice.
Održavanje dođe oko 0,9 miliona.

Quote from: Buranorth on 17.02.2025, 11:39Nebitno je, ali mislim da je od Kluba oko milion eura, možda malo više. Prihodi Stadiona Kantrida za 2023. su 2 miliona eura.
Nebitno je jer bi stadion bio pod upravljanjem Rijeka Sporta i za HNK Rijeku bi bio besplatan kao što je recimo Krimeja za Orijent.   
Bitno je, jer ako klub sada plaća najam, a sutra ne bi morao plaćati znači da mu toliko ostaje u proračunu što može trošiti za druge rashode ili za toliko još smanjiti proračun.
Kad oni zagrme, mi letimo! - Devetak
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Quote from: Buranorth on 17.02.2025, 11:51Evo:
2023.
Nisam siguran jesi li shvatio moje pitanje ili sam se ja pogubio u odgovorima.
Je li ukupan trošak godišnjeg korištenja Rujevice za 2023 bio, u koji spada njeno održavanje i najam za korištenje, 2.5M€ (Klub daje 2.1M€, a Grad 400.000€) ili 1.6M€ (klub 1.2M€ i Grad 400000€)?
do 26.3.2025. - Simpatizer HNK "Provincija" - Rijeka s.d.d., do 3.1.2025 - ab ovo

Quote from: D2 on 17.02.2025, 12:28Bitno je, jer ako klub sada plaća najam, a sutra ne bi morao plaćati znači da mu toliko ostaje u proračunu što može trošiti za druge rashode ili za toliko još smanjiti proračun.
Kako misliš da sutra ne bi trebao plaćati? I dalje će trebati plaćati korištenje kampa Stadionu Kantrida doo, dakle tu se ništa neće mijenjati i nema oslobođenih sredstava za proračun.

Quote from: Zaf on 17.02.2025, 12:51
Quote from: D2 on 17.02.2025, 12:28Bitno je, jer ako klub sada plaća najam, a sutra ne bi morao plaćati znači da mu toliko ostaje u proračunu što može trošiti za druge rashode ili za toliko još smanjiti proračun.
Kako misliš da sutra ne bi trebao plaćati? I dalje će trebati plaćati korištenje kampa Stadionu Kantrida doo, dakle tu se ništa neće mijenjati i nema oslobođenih sredstava za proračun.
Točno.  ;D
Radim pet stvari odjednom pa.....  ;)

Quote from: D2 on 17.02.2025, 12:35
Quote from: Buranorth on 17.02.2025, 11:51Evo:
2023.
Nisam siguran jesi li shvatio moje pitanje ili sam se ja pogubio u odgovorima.
Je li ukupan trošak godišnjeg korištenja Rujevice za 2023 bio, u koji spada njeno održavanje i najam za korištenje, 2.5M€ (Klub daje 2.1M€, a Grad 400.000€) ili 1.6M€ (klub 1.2M€ i Grad 400000€)?

Dva pitanja:
- @Buranorth ovih navedenih 0,9m€ održavanja od SKdoo... možda je to trošak otplate duga za kamp prema investitoru (SS)?
- Klub valjda placa 1,6m€ za korištenje kampa, ako je prihod SKdoo toliki. Za sto je onda ta razlika do navedenih 2,5m€? Održavanje kampa?

Valjalo bi pogledati FinRep SKdoo i kluba za procijeniti ovo u paraleli ali nemam sada vremena.

Stadion Kantrida doo

O,9 milona su tekući troškovi plus plaće. S obzirom da firma nema drugih kampova, stadiona ili nešto treće pretpostavljam da sav trošak nastaje na održavanju Ruje.
1,6 miliona su  prihodi od najma kampa. E sad. Ja tu neznam što sve ulazi u to. Pretpostavljam da je tu 400k od grada i klub. Ne znam dal se što dobije i kad repkica igra.

Klub

U klubu je najam pod ostale materijalne troškove koji su 1,7 milona pa se ne vidi točno koliko je iznos za Ruju.

Hmm, sumnjam da SKdoo održava kamp. Tekuće održavanje, je obveza najmoprimca. Tako da travnjake i slično vjerojatno odrzava klub, a SK ima obavezu kapitalnih investiranja.

Jedino ne znam u koju kategoriju ulazi promjena travnjaka. I to klub, vjerujem, obzirom da ga klub održava. Drugo nema neke poslovne logike.

Sk doo ima troškove vraćanja kredita za otkup plus place. Koliko je zaposlenih po satima u SK doo?

Grad bi po svoj logici trebao lovu davati klubu, a ne SKdoo-u. Da to placa SKi, letilo bi perje. I trebalo bi, jer je SK privatna firma koja ima u vlasništvu kamp koji u cijelosti iznajmljuje klubu, a onda klub dalje upravlja time.

Quote from: Zaf on 17.02.2025, 16:51Hmm, sumnjam da SKdoo održava kamp. Tekuće održavanje, je obveza najmoprimca. Tako da travnjake i slično vjerojatno odrzava klub, a SK ima obavezu kapitalnih investiranja.

Jedino ne znam u koju kategoriju ulazi promjena travnjaka. I to klub, vjerujem, obzirom da ga klub održava. Drugo nema neke poslovne logike.

Sk doo ima troškove vraćanja kredita za otkup plus place. Koliko je zaposlenih po satima u SK doo?

Grad bi po svoj logici trebao lovu davati klubu, a ne SKdoo-u. Da to placa SKi, letilo bi perje. I trebalo bi, jer je SK privatna firma koja ima u vlasništvu kamp koji u cijelosti iznajmljuje klubu, a onda klub dalje upravlja time.

Ne znam na što bi drugo trošila firma koja ima samo Ruju skoro 700k eura godišnje. Plaće su malo više od 200k.

Tu je milion dodatni kojim se otplaćuje Ruja uz ovih 900k.

16 zaposlenih SK. Prosječna placa 1450€. Znaci cca 280k€. Ostaje cca 600k€ troskova. Kamate?

Dugoročne obveze padaju za cca 1m€ godišnje. Vraćanje kredita za kamp, očito.

Kamp se amortizira po cca 3-3,3% godišnje. Znaci na 30g.

Searcham na mobu pa nisam našao cijeli FinRep nego samo šturo na CompWallu. A na NK-Rijeka je konsolidirani sa klubom pa ne pomaze puno.

https://www.companywall.hr/tvrtka/stadion-kantrida-d-o-o/MM1Tn8AY#error=login_required&state=bfe832a2-19d3-4c57-9eb0-cdd5af786d2c&iss=https%3A%2F%2Flogin.companywall.com%2Frealms%2Fmaster

@D2, @Vado Magnar i svi ostali

Dakle, sto se tice projekta nove Kantride. Puno se lupeta (ne mislim tu na vas nego opcenito), bez poznavanja osnovnih cinjenica.
A cinjenice su sljedece - idejni projekt nove Kantride je platio Damir Miskovic. Niti je grad niti je drzava dala ijedan EURo.
A zasto ga je platio, zato jer je plan da se to napravi, i taj projekt je kao drugo, je napravljen u potpunom skladu s onim sto je dogovoreno s gradom. Ponavljam, sve sto je u projektu je u dogovoru sa Markom Filipovicem.
Trece, opet se ponavlja sto ce bit sa plazom, sto ce bit sa ovim, sa onim. Jasno je prezentirano u projektu - plaza ostaje u sadasnjem obliku. Nasipavanja mora nema. Setnica uz obalu ostaje i produzuje se prema zapadu. Lucica na zapadnoj strani ostaje kakva je. To su sve uvjeti koje je grad dao i koje ovaj projekt zadovoljava.
Cetvrto, to da stadion na kraju izgradnje ostaje u iskljucivom vlasnistvu gradu je zahtjev grada odnosno Marka Filipovica. Ja bi puno sretniji bio da to ostaje privatniku odnosno klubu, ali to je ponavljam bio jedan od uvjeta grada. Pisao sam vec, od sredine 5 mjeseca kad zavrsava sezona do sredine/kraja 7 mjeseca, tamo se mogu odrzavati razne priredbe/koncerti. Lijepo na kraju 5 mjeseca maknes travu i stavis ju na najpotroseniji dio u kampu, na Kantridu svake godine dolazi nova podloga, tako u kampu imas isto rotaciju i ta trava bude najvise 5 godina stara. A stadion odrzavas lovom koju zaradis kroz ljeto, ali i ostatkom godine sa svim sadrzajima koji ce se tamo nuditi (kafici, restorani...)
Peto, također, iako nije bilo u prvotnom planu ni ideji, nakon sto se pitalo Miskovica sta ce bit sa atletikom definirano je da investitor prije ikakve izgradnje mora dat novac za izmjestanje atletske staze.
https://images.app.goo.gl/xrKrpnwWq7ifdZ1e8
Ovdje je recimo primjer koji je napravljen u Umagu. Ovakvih igralista ima diljem malih mjesta u Istri i drugim dijelovima drzave, a u Rijeci ne postoje. Rijeka bi srazmjerno morala imat barem 4 ovakva igralista, i barem 2 otvorena za građanstvo u svakom trenutku kao sto je ovo u Umagu. (Btw, kostalo je 5,5 milijuna kuna pred 4 godine)
Sesto, cesto se poteze pitanje kako je ovo lose jer trebaju nam zelene povrsine. Ja ne znam gdje ti ljudi gledaju, ali koliko je sad zelenila dole?? Hocemo srusit stadion, maknut parkiraliste i pomocni teren i napravit park? Ovo mi je najnaj gluplji argument protiv jer sad dole nema nikakvog zelenila. Po ovom projektu jedino zelenila sto bi bilo manje je onaj dio gdje bi pravu travu zamijenila umjetna trava na igralistu, ostalo bi sve ostalo slicno.
Sedmo, prometna infrastruktura je isto jedan od velikih problema i sada (o tome smo također pisali po forumu, tako da ne ljeti tamo tesko mimoilaziti se sa silnom kolicinom autiju). Veci dio te infrastrukture opet otpada na investitora, a ne na grad.
I onda kad se poteze pitanje zasto su neboderi 135 metara? Pa zato jer je netko sve varijable ukalkulirao, stavio na papir i rekao ako se trazi to to i to, onda treba to. Vrlo jednostavno. Ako se Kantrida proglasi od nacionalnig znacaja kao Poljud i Maksimir, onda mozemo dobit lovu od drzave. Ali nitko se oko toga ne uzbuđuje, od gradonacelnika na dalje, tako da od toga nista. Hoce li grad nesto financirat? Sramota teska, ali grad velicine Rijeke da ne moze financirat jedno osnovno atletsko boriliste tipa ovog u Umagu, o cemu pricamo.
I na kraju, ti dobijes novi stadion, setnicu, cijeli kvart ti postane luksuzan, a svi sadrzaji ostaju pristupacni geađanima, od trga, setnice, plaze i vrhunskog stadiona i ti u cijeloj prici ne mozes ni ispostovat proceduru izmjene GUPa u 14 mjeeeci? Sramota.

I da, na kraju, istina, ono sto je na renderu ne odgovara onome sto je receno. Zasto se islo s tom varijantom van, pretpistavljam da je ona ideja o 135 metarskim neboderima ipak malo previse, ali ovo sto je prikazano je meni osobno bas OK, i da se mene pita, ja bi odobrio tocno ono sto je i prikazano, ni metra vise. A onda neka grad ulozi nesto da kompenzira.

A sto se tice onog da planovi nisu detaljni, da se ne znaju ni povrsine izgradnje i dr., pa Miskovic je sam iznio podatak da ce odvodni tunel oko cijeog konpleksa biti duzine vec od 1 km i da ce kostat samo on 4M EURa. Prema tome, mislim da tu nije problem. Treba pitat Filipovica u cemu je problem.

Uglavnom, sad je prilika da se o tome izjasnimo i potpisimo peticiju!

R
A treba sad vršit pritisak dok je predizborno vrijeme.

@Snjesko  8) 
..količina pameti na svijetu je stalna..a stanovništvo raste..

Quote from: Snjesko on 17.02.2025, 22:51..... https://images.app.goo.gl/xrKrpnwWq7ifdZ1e8
Ovdje je recimo primjer koji je napravljen u Umagu. Ovakvih igralista ima diljem malih mjesta u Istri i drugim dijelovima drzave, a u Rijeci ne postoje. Rijeka bi srazmjerno morala imat barem 4 ovakva igralista, i barem 2 otvorena za građanstvo u svakom trenutku kao sto je ovo u Umagu. (Btw, kostalo je 5,5 milijuna kuna pred 4 godine)
......
Hoce li grad nesto financirat? Sramota teska, ali grad velicine Rijeke da ne moze financirat jedno osnovno atletsko boriliste tipa ovog u Umagu, o cemu pricamo
......
Sve OK, mnogo stvari si napisao koje ja prvi put čujem, ne znam od kud imaš sve te informacije jer gro njih mi djeluje kao insiderske i nije da ti ne vjerujem, dapače. Moram priznati neke su mi se svidjele, neke i dalje ostavile par upitnika.  ;)

Samo kratki osvrt na dio s atletikom i ne pojednostavljivanje problema koji bi mogao nastati. Kao što si i sam napisao ovo na slici su igrališta, nazvao bi ih sportskim igralištima no to veze s atletskim sportom nema. Ne može se to nazivati atletskim borilištem i reći da se time riješilo atletiku u gradu. Da bi ih volio vidjeti po Gradu itekako bih, jer mi izgledaju kao odlična mjesta za rekreaciju. Thumbs up!
Atletika mora u slučaju samo nogometnog stadiona na Kantridi imati zamjenu u vidu pravog, funkcionalnog atletskog borilišta. Od mogućnosti održavanja trkačkih disciplina, skakačkih, bacačkih i višeboja. Evo samo jedan primjer, gdje bi se na takvom igralištu bacalo koplje, disk, kladivo..? Crtice radi, zadnja zlatna medalja s olimpijskih igara koja je stigla u Grad Rijeku je bila ona Sare Kolak. Je cura je rođena Ludbrežanka, ali Rijeka joj je postala drugi dom i više je možemo smatrati svojom nego recimo Galešića ;) Malo šale ne škodi, što tako ozbiljno secirate svaku riječ.  ;)
Pored toga za jedan običan atletski miting (kojih ima tijekom godine i u Rijeci) mora se osigurati i nekakve tribine, a valjda će se i ti natjecatelji i sportaši kad treniraju trebati i presvući i poplahnuti. Sav taj minimum razni nogometni klubovi pa i najnižeg razreda (iako i oni svi nedostatno) imaju od morčića do veterana. Napisati da bi s par onakvih igrališta bila riješena atletika je ipak malo pojednostavljeno i nadam se da odgovorni u ovome gradu vide malo širu sliku.

Evo samo sam htio malo proširiti taj dio koji se dotaknuo atletike da oni koji manje znaju ili ih ne zanima toliko isto dobiju par informacija, a vjerujte mi na riječ ja niti itko u mojoj porodici nije član niti jednog atletskog kluba i ne pišem ovo iz nekog osobnog interesa da bih nakitio. Jedina poveznica s atletikom mi je što sam davno kao mulac u osnovnoj školi prije nogometa kratko trenirao atletiku pa je ostala neka spoznaja o tome sportu i njegovo valoriziranje. Igrom slučaja sam često na Kantridi pa znam da postoje i da je taj sport dole itekako živ.