10.5 C
Rijeka

Forumska naklapanja: Polusezona iz snova

U novoj rubrici Forumska naklapanja izdvajat ćemo zanimljive osvrte i upise članova naše Tribine, minimalno dorađene i proširene radi čitljivosti. Ako želite pisati o voljenom klubu, vrata su Vam otvorena. Debitiramo s pogledom iz riječkog kuta nakon 16. kola.

Cijela riječka polusezona stat će u jednu utakmicu: onu za dva kola, protiv Osijeka na novom Pampasu. Kako sada stvari stoje, Hajduk će vrlo vjerojatno biti jesenski prvak uz utakmicu više od Rijeke. Ali nakon ovih 16 kola, stvari su puno jasnije.

Dinamo

Zahvaljujući desetogodišnjoj dominaciji, nalazi se na trećem mjestu. Od Dinama se uvijek očekuju kontinuirane pobjede i sigurno prvo mjesto, a ova momčad to jednostavno nema. Nema kvalitetu da vrlo jednostavno riješi ovu ligu. Pet utakmica koje su dobili u 90. minuti je jednostavno njihova inercija i brand “Dinamo”. Isti ovi igrači, da im se obuče dres Gorice ili Slaven Belupa (neka se simpatizeri ne uvrijede), ne bi zabili ni jedan od ovih golova u sudačkoj nadoknadi.

A sreća i zabluda u kojoj oni žive s novinarima je varljiva stvar: ako oni misle da su se izvukli, gadno se varaju. Ovoj momčadi najgore tek slijedi, iako će vjerojatno proći dalje u Europi. Zato iz riječkog kuta, zvučalo to suludo ili ne, treba ih podržati u Europi i trebamo bit sretni da je na klupi Dinama osoba kojemu je Dinamo preveliki zalogaj.

On je dokazani “underdog” trener. Njegovo prijateljsko vođenje igrača i prodaja laži brzo padaju u vodu – kada je panika te iste igrače baca pod autobus (Mihajličenko, Drmić). Dan kada se Petković, Ristovski ili Ademi pojave u Plavom salonu je dan kada će Jakirović biti bivši. Ali veseli nas njihova zabluda da ova ekipa može više. Ne može, kao što im je to pokazala i zadnja utakmica protiv Osijeka. Navikli su Dinamo od prije par godina i skladno tome su iščupali ovu polusezonu.

Vrhunska je fora što svi u Zagrebu misle da će sa zimskim prijaznim rokom riješiti sve svoje probleme. Jer oduvijek su igrači koji su u formi ili pojačanja bili slobodni na zimu…

Možda računaju da će (opet) sjebati Rijeku, ali i ako sjebu nas s financijama, neće Hajduk. To je realnost. Kako je rekao Sopić, “tablica ne laže, kvalitetom treća ekipa HNL-a.”

Hajduk

Standardni splitski ples po tankoj niti fanatizma i kataklizme. Sudeći po njihovoj igri u Istri, osim velike želje i izvrsnog visokog presinga, nema tu neke velike ideje i kvalitete, izuzev Livaje. Svaki put kada ekipa probije njihov visoki presing, ogromni prostori ostaju neobranjeni.

Iz riječkog kuta, možemo bit zadovoljni da lovimo ovakav Hajduk. Ipak, igrom je to bolja momčad od Dinama. Još da sami sebi ne pucaju u noge, svojim ponašanjem i dovođenjem igrača koji su rizik (Kalinić, Odjidja), bilo bi ih teže uloviti. Ovako možemo bit sretni.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će odigrati protiv Lokomotive u Zagrebu, ekipe koja igra na tranziciju. Sumnjam da bi kladioničari stavili novce da će Hajduk pobijediti obje utakmice u Zagrebu koje mu slijede do kraju polusezone. Ako i to pobijede, stvari postaju ozbiljne iako je Dinamo logistički i financijski i dalje sam na vrhu.

Rijeka

Uzeli smo najbolje od Jakirovića i najbolje od Sopića.

Mnogi vole udarati po Sopiću zbog njegovog ogromnog talenta za razgovor i komunikaciju s medijima i strvinarski brzo će se potegnuti za tim ako kola krenu nizbrdo. Ali on je taktičko i trenerski sposoban voditi tim na visokom nivou za HNL. Ne može nitko poreći da je Sopić izgubio tek utakmicu u Maksimiru, koju je vodio četiri dana nakon potpisa. U preostalih 12 dvoboja, ne zna za poraz.

Jakirović je sa svojom spikom prevario vrhunske igrače i doveo ih u Rijeku, na opće čuđenje režimskih medija: kako su prošli ispod radara Dinamu i Hajduku!?

Kao što će i ljudi bliski Jakiroviću potvrditi, on je vrhunski sportski direktor, ali kao trener, taktički nije na razini. Svašta se i ovdje piše o Sopiću njemu sa naše strane – možda je vrijeme da ga prihvatimo da je dobar i da mu pušemo u jedra i kada zajebe.

Dobije li Rijeka Osijeka u Osijeku, a Hajduk ne pobijedi obje u Zagrebu (što je realno za očekivati), Rijeka bi slavila naslov jesenskog prvaka. Jasno tako bi barem bilo da nije nakaradnog HNL-a i rasporeda po potrebi. Rasporeda radi kojeg će Rijeka zaostalu utakmicu protiv Gorice, u vjerojatno snijegom zatrpanom Turopolju, igrati 24. siječnja, tri dana pred gostovanje u Splitu. Sigurno bez junaka iz Varaždina, Zambijca Bande, koji će kraj siječnja provesti na afričkom EURO-u – Kupu nacija – sa svojom Zambijom.

Rijeka u Osijeku je naša utakmica sezone, iako je riječ o tek 16. dvoboju HNL-a u sezoni. Narativ je postavljen: ako želiš bit prvi, moraš izvući tu utakmicu. Da li vidljivom razlikom u kvaliteti ili kako ju je izvukao Dinamo – uz pomoć sreće, suca, Boga ili svemira.

Stvar je jednostavna. Pobijedimo li u Osijeku, najbolja smo momčad u Hrvatskoj.

Ključ uspjeha Rijeke ove sezone nemaju ni Sopić ni Janković ni Labrović već Presidente. Damir Mišković mora odlučiti želi li bit prvak do kraja. Mi znamo da on to želi, ali jedino je pitanje želi li to napraviti sa svojim novcima.

Sve je na njemu. On je taj koji odlučuje Rijekine planove u zimskom prijelaznom roku. Između potencijalnih transfera Labrovića, Galešića, Hodže, Pašalića, Jankovića, Fruka, Pjace i Ivanovića, odnosno statusa ugovora Dilavera, Mitrovića i Selahija pokrili smo čak 11 igrača s kojima će se morati odraditi razgovor, ako već nije.

Hoće li se zažmiriti na 5 milijuna eura za Labrovića, pristati na potraživanja Selahija i agenta, produljiti ugovor ponajboljem stoperu lige Mitroviću… Kako će se postupiti sa zimskim ponudama za Pašalića kao i općenitim upitima iz Zagreba? Zbog reprezentacija, mnogima će biti u interesu ostati u posloženoj Rijeci do kraja sezone, a i poznato je da u zimskom roku kupuju samo oni koji moraju, pa kao takvi nisu najpoželjnije destinacije. Ipak, interesa neće faliti, a gorućih pitanja dugo vremena nije bilo više.

Ostanemo li u kompletu na zimu, imamo sve u svojim rukama. Po nogometnoj statistici, ovo je prilika koja se pruža jednom u 5 godina.


Originalni upis kao i mnoge druge možete pročitati na našoj Tribini, a pozivamo Vas da se i pridružite u raspravama. Ako želite pisati o voljenom klubu, vrata su Vam otvorena.

Sviđa Vam se tekst? Preporučite članak poznanicima:

Preporučujemo

Zato je Rijeka prva

Borba u Turopolju pokazatelj je recepta kako će Rijeka gaziti dalje.

Tko je bez grijeha, neka prvi baci aut

Rijeka je rutinski preko Istre 1961 stigla do nove...afere!?

Može li Brighton, pardon Rijeka, ponovno uspjeti?

Dva modelom poslovanja vrlo slična kluba: saznajte što sve veže Rijeku i Brighton.

Mirko Marić, tipično riječki razuman transfer

Igrač neupitne kvalitete za HNL predstavljen kroz brojke.