14.5 C
Rijeka

Marko Pjaca tri godine u Rijeci!

Rijeka voli dovesti jedno jako ime svakih par godina, ovisno o mogućnostima. Nekada su to bili Tonito, Davor Vugrinec, Elvir Bolić… Pokušalo se oživiti Valerija Božinova, a u novije doba Roberta Murića, Josipa Drmića i Alena Halilovića. Neki su svoju priliku iskoristili, dok je drugi nisu shvatili ozbiljno. Ipak, gledajući nastupe posljednjih godina, samo je Fredi Bobic usporediv s Markom Pjacom.

Bobic je stigao 2005. godine nakon 11 uzastopnih sezona Bundeslige i engleskog Premiershipa. Primarno kao marketinško ime, ali pamtimo njegova tri pogotka, posebno onaj Varteksu u finalu Kupa. Nije samo došao na more. Josip Drmić je dosad bio drugo najzvučnije ime, ali on je u trenutku potpisa posljednju pravu utakmicu odigrao sedam mjeseci ranije, a čitavu sezonu prije toga je propustio radi ozlijede. O fizičkom stanju Alena Halilovića nije bilo puno govora – njegov problem je u manjku interesa za profesionalnim nogometom.

Marko Pjaca je posljednje tri sezone redovno igrao Serie A. U posudbama u Empoliju, Torinu i Genoi upisao je 81 nastup, ali treba priznati da je minutažom vidio tek 40-ak “punih” utakmica terena. Nije dobio kontinuitet kakav treba već je korišten kao rotacija s klupe, a treneri nisu imali strpljenja ni razloga čekati posuđenog igrača da eksplodira.

Srebrnu Hrvatsku 2018. godine vodio je bivši trener Rijeke Zlatko Dalić, a s klupe su u finalu ušli bivši napadač Andrej Kramarić i Marko Pjaca!

U protekle tri sezone, Pjaca je propustio tek 8 službenih utakmica radi ozlijede, većinu u jednomjesečnoj stanci radi ozlijede lista na jesen 2021. godine. Pjaca nema aktivne poteškoće s ozljedama, ali kao ni mnogi drugi, nije pronašao izlaz iz drugog plana u Italiji, sredinu gdje bi dobio priliku i povjerenje. Rijeka je definicija takvog kluba. Igrač kojeg je Juventus svojevremeno platio gotovo 30 milijuna eura danas u tišini postaje najveći transfer ovogodišnjeg prijelaznog roka.

Igrač fantastičnog prvog dodira, odličnog udarca i završnice nije postigao svjetsku karijeru nakon dvostruke ozlijede ligamenata koljena 2017. i 2019. godine. Nisu to ozlijede koje završavaju karijere i mnogi se i više no uspješno oporave u današnje doba napredne medicine, ali pitanje je povratka u formu. Pjaca svoju optimalnu formu za razinu Serie A nije pronašao, a ostaje nada i vjera da će mu to uspjeti u Rijeci. Ostaje za vidjeti da li na lijevom krilu ili na poziciji polušpice.

Pjaca u brojevima

Pjaca je imao slabu minutažu protekle sezone u Empoliju pa i njegov graf često ide u ekstreme radi ograničenog uzorka podataka te specifičnih situacija u kojima se nalazio (ulasci s klupe, lovljenje rezultata i sl.). Igrao je pritom uglavnom kao polušpica, a ne na krilu kao ranije u karijeri. Graf je prikazan vizualno na slici ispod, ali kako ne bi pružali pogrešan dojam nećemo provesti previše vremena na ovim podacima. No valja svakako istaknuti da je bio među najboljima u nekoliko ključnih kategorija: driblinzima (količina, uspješnost), osvojenom prostoru te dodavanjima u posljednju trećinu. Napominjemo da definicije svih kategorija možete pronaći pri dnu članka.

Nešto realniju situaciju pružaju podaci iz pretprošle sezone (2021/22) u Torinu, gdje je u 26 nastupa postigao 3 pogotka i upisao 2 asistencije. Među većim brojem igrača (lijeva krila i polušpice, njih ukupno 26), Pjaca je u strogo ofenzivnom dijelu bilježio uglavnom natprosječne rezultate. Najviše se pritom isticao u osvojenim zračnim duelima što, poput Brune Gode, Ivana Smolčića ili Nike Jankovića, pruža dodatan joker u svakoj utakmici. Nije svejedno da li u napadačkom skoku imate jednog ili pet igrača viših od 185cm.

Iako mu je konkurencija bila između ostalih i Lorenzo Insigne, Rafael Leao, El Shaarawy i Ivan Perišić, Pjaca se bez problema borio s njima u većini promatranih kategorija. Od lošijih karakteristika, u Torinu je imao vidljiv manjak kvalitetnih lopti suigračima.

Rijeka ga može koristiti kao lijevo krilo ili na poziciji polušpice, ali u obje opcije činjenica da napadački dio sastava čine Fruk, Pjaca, Pašalić i Ivanović ima veliku težinu u HNL okvirima, a sudeći po jučerašnjem dvoboju i šire. Sa svojih 28 godina donosi veliku dozu iskustva u mahom mladu riječku momčad, stvara dodatnu konkurenciju i pruža dodatne opcije u slaganju ofenzivnog dijela momčadi. Pjaca je raskinuo ugovor s Juventusom i Rijeka ga dovodi kao slobodnog igrača na tri godine.

Svoj debi u HNL-u imao sezonu nakon što je Željko Sopić otišao u igračku mirovinu – te je sezone (2011/12) surađivao s njim u Lokomotivi (Sopić je bio pomoćni trener). U Rijeci će im se putevi ponovno spojiti – imat će trenera koji na sebi svojstven način pokuša izvući apsolutni maksimum iz svakog pojedinca.

Tu je i odavna poznata i cijenjena zdrava okolina kakvu stvara riječka publika i stabilan klub koji ne leti s ambicijama bez pokrića. Marko Pjaca ima na raspolaganju sve potrebne uvjete da oživi svoju karijeru na najbolji mogući način – borbom za sami vrh i naslov prvaka Hrvatske. Naslov kojeg ovim transferom Rijeka vrlo očito neće tek tako prepustiti konkurenciji.


Definicije statističkih nogometnih pojmova:

Kvalitetu dodavanja računamo kroz uspješan broj dodavanja zbrojen s uspješnim brojem kratkih i srednjih dodavanja.
Ključnim dodavanjem (engl. key pass) smatra se svaka lopta po podu koja stavi primatelja u gol šansu.
Očekivana asistencija (engl. expected assist; xA) je dodavanje koje bi primatelj trebao pretvoriti u pogodak.
Osvojen prostor/teren (engl. progressive run) je prenošenje lopte u posjedu, tijekom kojeg igrač pokrije barem 10, 15 ili 30 metara terena. Udaljenost ovisi o tome je li igrač loptu i primio i predao u svojoj polovici (trk od minimalno 30m), primio u svojoj, a predao u protivničkoj polovici (15m), odnosno primio i predao u protivničkoj polovici (10m).


Progresivno dodavanje (engl. progressive pass) je identično kao osvojen prostor, ali putem prizemno dodane lopte suigraču.
Očekivana asistencija (engl. expected assist, xA) – statistička vjerojatnost postizanja pogotka iz upućenog dodavanja, čime dodavanje efektivno postaje asistencija.
Očekivani gol (engl. expected goal, xG) – statistička vjerojatnost postizanja pogotka iz udarca. Ovisi o desecima faktora. Pročitajte detaljnije u članku Ofenzive.

Podijeli tekst na mrežama: