30.4 C
Rijeka

Mladi Šimun Butić na meti europskih velikana!

Daroviti krilni napadač koji je prošlog ljeta stigao iz omladinskog pogona Zadra mogao bi postati zvučno ime ljetnog mercata. Šimun Butić (18) već je odavno na popisima skauta austrijskog Red Bull Salzburga, kao i talijanske Bologne, ali i Juventusa!

Butić je u Rijeku stigao prošlog ljeta iz omladinskog pogona Zadra. U rodnom Zadru je i proveo čitavu nogometnu karijeru izuzev godine dana u kadetima Hajduka. Kao sedamnaestogodišnjak je s “devetkom” na dresu ispratio kvalifikacijski poraz seniora Zadra u doigravanju protiv Karlovca, nakon čega je stigao poziv Rijeke.

Za juniore Rijeke nastupio je 27 od mogućih 30 puta u prvenstvu, a bilježi i nastupe u juniorskom županijskom Kupu kojeg je Rijeka osvojila, kao i državnom Kupu gdje je ispala od Dugopolja. U oba Kupa postigao je po jedan pogodak, a u prvenstvu je postigao još sedam. Zabijao je i Dinamu i Hajduku.

Ima dva nastupa za U18 reprezentaciju koja igra samo prijateljske utakmice, a na Krimeji je postigao i pogodak protiv Finskih vršnjaka.

Nakon dobre sezone u juniorima, priključen je prvoj momčadi Rijeke na kraju prošle sezone. Službeni debi odradio je ulaskom s klupe protiv Slaven Belupa na oproštaju od Rujevice. Odigrao je tada pola sata, a sada je priključen ekipi u trening kampu u Schladmingu. Da neće biti samo prolaznik pokazuje i njegov pogodak Primorju pred put u Austriju.

Trenutni dvogodišnji stipendijski ugovor potpisan kod dolaska veže ga u Rijeci do 2025. godine, a čini se da će postati neočekivan hit prijelaznog roka.

Agilan i atletski igrač koji je tehnički jak, a pritom ljevak, rijetko se nalazi na tržištu. Sličan primjer je Osijekov Antun Matković, koji nakon neočekivanog uleta u prvu momčad te potpisa profesionalnog ugovora, putuje prema deset milijuna eura. Usporedni inozemni primjer je reprezentativac Sjeverne Makedonije, Dejan Kuluševski, koji je sa 16 godina iz švedskog drugoligaša prešao u Atalantu za 3 milijuna eura. Samo četiri godine kasnije ga je prepoznao upravo Juventus i platio čak 39 milijuna!

Podijeli tekst na mrežama: