15.1 C
Rijeka

Monstrumi

Izraz monstrum veže se primarno uz strukturno abnormalno biće. Ali ove nogometne godine, u Rijeci taj izraz poprima drukčije tonove.

Monstrumi su članovi pažljivo selekcionirane, fizički dominantne generacije Rijeke. Iako mahom profesionalci, razumiju značaj bliskosti s navijačkim korpusom. Poštuju uzajamnu prihvaćenost i osjećaju privrženost klubu i kraju koji im žele pomoći u brušenju talenta i lansirati ih u kremu europskog nogometa.

U svakom datom trenutku riječki monstrumi mogu biti na bilo kojoj lokaciji spektra. Istovremeno su u crvenim okretajima svog fizičkog maksimuma, ali su i individue neopisivo visokog limita i potencijala.

Simptomi monstruma mogu uzrokovati:

  • oporavak ozljeda ligamenata gležnja u trajanju manje od dva tjedna,
  • snažne tehničke i motoričke sposobnosti,
  • izrazitu upornost na mikro razini borbe za svaku loptu,
  • energetsku superiornost nad protivnikom,
  • potpunu mentalnu smirenost neovisno o stadionu i atmosferi,
  • izniman natjecateljski duh i nagon kod negativnog rezultata
  • besprijekornu taktičku odgovornost,
  • pripremljenost i polivalentnost za zaigrati u pregršt uloga, pozicija i sustava igre

Za stav u nadolazećem derbiju u Maksimiru stoga ne treba brinuti. Bilo je igračkim životopisa mnogo jačih momčadi Rijeke koje su iz mnoštva razloga znale bijelu zastavu dignuti po izlazu iz tunela Tuhobić. Izazov sada čeka novu generaciju lijepe priče, predvođenu prvo i osnovno – kolektivom! Momčad izbaci pojedinca, pa su tako heroji u pet pobjeda proljetne polusezone – prema subjektivnom oku navijača – bili Bruno Bogojević, Veldin Hodža, Marko Pjaca te dvaput Jorge Obregon. S izuzetkom Pjace, od kojeg se radi kvalitete i renomea očekuje doprinos, preostala imena nisu među pet “nositelja”. Heroji proljetnih pobjeda iskočili su radi kvalitete i truda svih na terenu do razine da Rijeka u nekoliko navrata nije niti trepnula na izostanke Dilavera, Mitrovića, Gode, Čabraje, Selahija, Fruka i Jankovića.

Deset kola nakon Rujevičkih 2:2, prosječno dvije godine mlađa Rijeka ponovo će se suočiti s Dinamom. Popravni ispit polagat će Dario Bel, koji je tada propustio dati čak dva crvena kartona: Ristovskom za hvatanje Ivanovića za vrat, a Mišiću za tri uzastopna prekršaja napravljena pod žutim kartonom. Sada je gospodski Dinamo išao i korak dalje: kroz društvene medije službeni klupski profil ismijava VAR suce, a u srijedu ujutro naslov članka na poznatom domaćem portalu glasi: “Rijeka ima saveznike u VAR sobi”. Ako je prva s takvim saveznicima, gdje bi tek bila s povlaštenim suđenjem?! Nekad je Dinamo kontrolirao sudačku organizaciju, danas ne kontrolira niti Lokomotivu…

Disciplinska komisija ovaj put nije izvanrednom sjednicom suspendirala Brunu Petkovića za komentar o bivšem U19 izborniku, kao što je 2017. poništila suspenziju Soudaniju pred utakmicu s Hajdukom u slučaju respekt, izdanu nakon prijave člana uprave NK Plomin.

Ovaj put je izostala i višegodišnja tradicija naklapanja o transferima istaknutih pojedinaca Rijeke put Dinama, što je očekivano dočekano posprdno. I to govori o dubljim problemima u Zagrebu, jer standardno bi danas bilo čitati o klauzulama u Jankovićevom ugovoru, fiksnim odštetama za Pjacu i Fruka, te kako Labrović još od mladosti uz gablec fakat najviše voli štrucu kruha… Zamijenio je to svojevrsni strah od mogućeg neuspjeha. Ne bi Dinamu bilo svejedno da ostane na šest bodova zaostatka, a kozmička pravda bi bila zadovoljena kada bi Rijeka pobjedom i posljedičnim otkazom zahvalila svom bivšem treneru na uspješnoj ulozi duplog agenta.

Ni poraz ni remi ni pobjeda ne znače ništa u kontekstu čitave sezone, jer do kraja je još više od deset kola. Koliko god atraktivno igrala, ne, Rijeka do kraja sezone vjerojatno neće upisati 13 pobjeda zaredom. Unaprijed se gleda točno 90 minuta. Monstrumi stoga dolaze u Zagreb po sve, a razočarati mogu samo pristupom. Pratit će ih možda i dvije tisuće luđaka, koji će autima, kombijima i vlakom biti na jugu. Ne idu na derbi već idu gledati Rijeku, koja u nedjelju igra tek još jednu utakmicu… Bitnu, ali ne presudnu.

A ako se niste još mentalno pripremili za borbu za naslov, još smo na jesen popisali praktične savjete za to.

Podijeli tekst na mrežama: