14.1 C
Rijeka

Ivanovićev paradoks

Rijekina prošlosezonska (pretjerana) ovisnost o Matiji Friganu kod mnogih je stvorila opak strah od scenarija "a što nakon odlaska". Pokazalo se da je strah bio nepotreban, jer stigao je igrač nedovoljno dobar za Skočićev U21, ali dovoljno dobar za Dalića?!

Iako vidljivo “zelen”, Franjo Ivanović odskače na prvi pogled. U moru discipliniranog nogometa i visokih centralnih napadača upitne pokretljivosti i agilnosti, rijetko se naiđe na prirodnu špicu. Gol-igrača koji neće osvojiti svaki zračni duel, ali će okomitim kretanjem s loptom i bez nje unositi konstantan nemir i stvarati probleme protivničkoj obrani. Rijeka je za nula eura takvog našla u Njemačkoj, a po svemu sudeći, već do kraja sezone kucat će na vrata odšteti koju je klub prihvatio za Frigana.

U svojoj debitantskoj seniorskoj sezoni, Ivanović je upisao 36 nastupa za drugu momčad Augsburga i postigao 18 golova u četvrtom rangu njemačke nogometne piramide. Lokalci su ga uspoređivali s Benzemom, hvalili napadački instinkt, iz Dortmunda zvali na probe i testiranja, ali u Rijeku je došao prije svega kao – upitnik. Potencijal prema dostupnim materijalima, ali svi su uglavnom bili zaokupljeni problematikom razlike zahtjeva u kvaliteti i stilu nogometa kakvu sa sobom nosi HNL.

Razvojna liga regije Bayern na kraju sezone je imala tri zanimljivija imena od Ivanovića. Nürnbergovi Leonardo Vonić i Jermain Nischalke postigli su po 22 odnosno 18 golova, a najviše se očekivalo od Bayernove zvijezde i novopečenog reprezentativca Armenije, Grant-Leon Ranosa, koji je zabio 20. Ostatak ljestvice strijelaca bio je popunjen starijim igračima koji su redovni članovi 4. lige.

Na ljeto su svi oni promijenili sredinu: Vonića je otkupio trećeligaš Essen, Nischalkea je zabilježila Borussija, a Ranos je preselio u prvoligaša iz Gladbacha. Potonji dvojac nije dugo ostao u krugu A momčadi već su spušteni u rezerve: igraju u 3. i 4. ligi.

U svojim novim klubovima u tri-četiri mjeseca nogometa, Vonić, Nischalke i Ranos zajedno su postigli 8 golova. Ivanović je za Rijeku zabio 7 i dodao jednu asistenciju. Može se reći da je jedini on napravio kvalitetan iskorak, okušao se među boljima i uspio.

Efikasna prilagodba

Pisali smo početkom ljeta što nudi Franjo Ivanović, ali premašio je sva naša očekivanja i brzo prerastao u otkriće lige. Ipak, ne treba se zanositi previše jer njegov isključivo golgeterski učinak nije savršen. Sedam golova u prvih 18 nastupa nije malo, ali postigao ih je Dukagjiniju (3), Libertasu (2) odnosno Istri i Rudešu po jedan.

Proći će još malo vremena dok ne uhvati formu Matije Frigana s proljeća prošle sezone, kada je od otvaranja polusezone na Poljudu pa do svibanjske Istre na Rujevici, u 15 utakmica postigao 10 golova i upisao tri asistencije.

Trud, zalaganje, borbenost, ali i općeniti doprinos svakom riječkom napadu nitko ne osporava, ali činjenica je da su ga svojim golovima izvukli Pašalić, Janković, Pjaca i Fruk. Drukčije bi se pisalo, a možda i zazivalo ubojitije špice, da je Rijeka slabija u završnici. Ali kvalitete Ivanovića ostaju neosporne.

Statistički gledano, impresivno je koliko je nepromijenjen ostao Ivanovićev radar kvaliteta u odnosu na prošlogodišnje rezultate u Njemačkoj. U njegovoj konkurenciji u ovom istraživanju su velike ribe: Bruno Petković, Ramon Mierez, Marko Livaja i Fran Brodić. Promatrani skup sadrži 12 igrača, a Ivanović je tri godine mlađi od prvih pratilja Ortiza i Tucija te čak šest godina mlađi od prosjeka. Nekoliko prekaljenih HNL imena zavidne kvalitete, ali Ivanović uglavnom drži drugo mjesto u većini ključnih kategorija za napadača.

Najbolji je u kategoriji osvojenog prostora, gdje ima 2.63 progresivna trka po 90 minuta, za četvrtinu više nego Ante Erceg. Ruku pod ruku s njegovom okomitošću idu uspješnost driblinga i ofenzivni dueli, u kojima je bolji tek Petković. Dodiri u protivničkom šesnaestercu, ključna dodavanja i očekivani golovi također su srebrne medalje za Ivanovića, a sa Štrkaljom iz Slaven Belupa dijeli prvo mjesto u preciznim udarcima.

Ipak, vidljiv je manjak završnice (postotak udaraca pretvorenih u pogodak) gdje ponekad bira nepopularno rješenje pucanja zatvorenih očiju pokraj slobodnog igrača. Odlike su to najvećih, jer i Andrej Kramarić ima pretjeranu tendenciju driblinga ili udarca kada postoji bolje i jednostavnije rješenje. Kao i obično, objašnjenja određenih kategorija s grafike možete pronaći na dnu teksta.

Neke kategorije izravno ovise o stilu igre momčadi, odnosno ulozi samog igrača u strukturi kluba – nije isto biti mantinela ili udarna igla. Treba spomenuti i uzorak od 649 minuta igre u HNL-u pa reći kako su ovo ipak prve iole konkretne brojke koje mogu umanjiti razinu anomalija. Za nešto sigurnije procjene pričekat ćemo zimsku pauzu odnosno kraj sezone, ali daleko od toga da ovi rezultati nemaju težinu.

Pozornica

Da ne ostane sve na HNL-u – jer po dolasku je i Danilo Veiga bilježio izvanredne brojeve, ali se njegova prilagodba oduljila – Ivanović je imao što za reći i na najvećoj pozornici, onoj europskoj. Lilleu nije zabio gol, ali ga je navijačko forumsko oko u Coppa Indeficienter ocijenilo sa solidnih 7.15 u prvoj utakmici (6/16) te osrednjih 7.5 u uzvratu (11/17). A u dvoboju na Drosini, Ivanović je prema navijačima bio i najbolji pojedinac s prosječnom ocjenom 6.85.

Od klubova koji su u utorak i srijedu igrali LP, Rijeka je remizirala, prolazila i/li pobjeđivala u dvobojima s četvrtinom sudionika: Kopenhagenom, Sevillom, Napolijem, Real Madridom, Salzburgom, Sociedadom, Feyenoordom i Milanom. Sličnu priliku imat će možda već sljedećeg ljeta, ali i bez nje, Rijeka vrlo dobro kotira na europskom tržištu i Ivanović nije anonimus igrač iz anonimus lige.

Unatoč najnovijem forsiranju narativa o izlaznoj klauzuli, Damir Mišković je prilikom gostovanja u A1 podcastu nedavno vrlo nedvosmisleno poručio kako klauzule nema. Kao i u proteklih desetak godina, Rijeka i bilo koji igrač naći će zajedničko rješenje na obostrano zadovoljstvo, ali u slučaju Franje Ivanovića, ne postoje magična 4 milijuna eura na čiju pomisao Rijeka mora ići na transfer. S nestrpljenjem čekamo kako će se rasplesti neminovna saga Ivanovića u Maksimiru, za kojom će ubrzo posegnuti domaći mediji.

Ivanović će stati u red kada su u pitanju prioriteti prodaje, a osim u slučaju nemoralne ponude – koja bi srušila Kramarićev rekord – njegov ostanak je vrlo izgledan.

Na potezu je sada Zlatko Dalić, koji je neslužbeno na sve moguće načine podcrtao mladog napadača i planira ga pozvati za ključne kvalifikacijske utakmice protiv Latvije i Armenije. Franjo Ivanović stoga s tek navršenih 20 godina čeka svoj debi u seniorskoj reprezentaciji. Izvjesno će u narednim godinama postati dio riječke kolonije u reprezentaciji, jer se prema trenutnom stanju u njoj očekuje nekolicina današnjih igrača Rijeke: Labrović, Hodža i Ivanović prednjače, a tu su još i Pjaca, Pašalić, Janković i Galešić.

Paradoksalno je što za Skočićev U21 uzrast – gdje bilježi tek 26 minuta igre kroz tri ulaska s klupe – nije dovoljno dobar. U moru Roka Šimića, Bruna Petkovića, Petara Musi i Diona Belji, Franjo Ivanović i Matija Frigan su dijametralno suprotan tip napadača za kakve se stvara mjesto u momčadi.


Definicije statističkih nogometnih pojmova:

Kvalitetu dodavanja računamo kroz uspješan broj dodavanja zbrojen s uspješnim brojem kratkih i srednjih dodavanja.
Ključnim dodavanjem (engl. key pass) smatra se svaka lopta po podu koja stavi primatelja u gol šansu.
Očekivana asistencija (engl. expected assist; xA) je dodavanje koje bi primatelj trebao pretvoriti u pogodak.
Osvojen prostor/teren (engl. progressive run) je prenošenje lopte u posjedu, tijekom kojeg igrač pokrije barem 10, 15 ili 30 metara terena. Udaljenost ovisi o tome je li igrač loptu i primio i predao u svojoj polovici (trk od minimalno 30m), primio u svojoj, a predao u protivničkoj polovici (15m), odnosno primio i predao u protivničkoj polovici (10m).


Progresivno dodavanje (engl. progressive pass) je identično kao osvojen prostor, ali putem prizemno dodane lopte suigraču.
Očekivana asistencija (engl. expected assist, xA) – statistička vjerojatnost postizanja pogotka iz upućenog dodavanja, čime dodavanje efektivno postaje asistencija.
Očekivani gol (engl. expected goal, xG) – statistička vjerojatnost postizanja pogotka iz udarca. Ovisi o desecima faktora. Pročitajte detaljnije u članku Ofenzive.

Podijeli tekst na mrežama: