26.4 C
Rijeka

Respekt?

Sindrom Maksimira činio se povijest do sredine drugog poluvremena: Rijeka je bila rastrčana, kombinatorikom i visokim pritiskom svela Dinamo na jedan ozbiljan udarac. U drugom dijelu presing je ostao aktivan, ali u izgradnji igre, a pogotovo nakon 70. minute, vidjeli smo neku staru Rijeku. I neko staro HNL suđenje.

Zagrmio je Damir Mišković pred zimu 2016. godine, kada je Rijeka u Maksimiru odigrala 1:1. Bez kažnjenog Franka, u utakmici u kojoj je Alexander Gorgon pocrvenio prvi i jedini put u 20 godina dugoj karijeri. I tada je maksimirski jug napunila Rijeka, što privatno, što Bijelim vlakom.

Na povratku je svih razveselila vijest o neopozivoj ostavci suđenjem ogorčenog Miškovića. Ubrzo se ipak vratio na staro mjesto u HNS-u, ali je sudačka organizacija doživjela promjene. Dinamo je unatoč dizanju glasa i tada dobio nekoliko doza poguranaca, ponajviše kroz Pejinov slučaj respekt.

Kao i te sezone, Dinamo je dobio poguranac i sada, samo par dana nakon ismijavanja domaćih sudaca putem društvenih mreža. Iako klubaštvo i definiranje svake pogrešne procjene krađom treba maknuti po strani, pristrano suđenje ne smije proći nekažnjeno i bez reakcije. Mišković će morati ponovo zagrmjeti.

Tendenciozni Dario Bel

Ovaj derbi će ostati upamćen po najvećoj VAR pogrešci ove sezone. U 26. minuti, vratar Nevistić je izletio pred Franju Ivanovića i uklizao dok ga je s leđa u punom trku rukom odgurivao Bernauer. Inicijalni žuti karton Nevistiću bio je pogrešan jer do kontakta između njega i igrača nije došlo. VAR sudac Igor Pajač se ispravno aktivirao (radi potencijalne zamjene identiteta), a naknadno zvao i suca Bela na pregled situacije, koja je kasnije – poništena!?

Dodijeljen žuti ili crveni karton pogrešnom igraču može se naknadno provjeriti VAR snimkom radi utvrđivanja identiteta prekršitelja. Međutim, sam prekršaj se ne smije sagledati – niti poništiti – osim ako je izravno uzrokovao pogodak, jedanaesterac ili izravan crveni karton.

IFAB – VAR pravilnik

Bio je to vrlo jasan primjer nepoznavanja pravila, a Rijeka je ostala bez ispravno dosuđenog prekršaja (kojeg je počinio Bernauer, za što je trebao biti opomenut). Radi tog pregleda, Franjo Ivanović par minuta kasnije dobiva žuti karton za simuliranje nakon što je to učinio – prema sučevom viđenju – dvaput zaredom.

Bel nije imao hrabrosti Ivanoviću pokazati drugi žuti karton za neoprezan start na Théophile-Catherineu u završnici prvog poluvremena. Iako se na snimci ne vidi kontakt đonom, Ivanović je agresivno startao i, iako navučeno, imao bi opravdanje. Ali takva odluka podigla bi više prašine nego gomilanje “sitnih greškica”.

Pokazao je Bel nedosljednost već rano u prvom poluvremenu: potpuno nenamjerni kontakt ruke Fruka po uhu Mišića karakterizirao je kao žuti karton u 17. minuti, a za jednak kontakt, ali po reakciji Mišića vidljivo s namjerom, ruku Mišića na uhu Ivanovića nije sudio niti kao prekršaj.

Nedosljedan kriterij za identične situacije u 17. i 20. minuti

Kriterij kakvog drže za istaknutije HNL igrače suci ne primjenjuju primjerice na zelenog Ivanovića. Njemu se ne tolerira nezadovoljno mahanje i mlataranje rukama, dok Ristovski istovremeno smije stajati na metar od suca tijekom VAR provjere. Nepoštivanje vlastitog kriterija odraz je nekvalitete.

Tu leži najveći problem: manjak respekta prema Rijeci.

Kriterij

Svoj vrhunac Dario Bel pokazao je u nastavku. Od 75. minute do dosuđenog jedanaesterca u 94. minuti, dogodilo se čak pet situacija koje su prošle bez ikakvih posljedica po Dinamo. Samo je jedna bila dovoljna da Rijeka dobije potrebnu minutu predaha, a možda i novi opasan ubačaj pred Nevistića, iz kakvog je u 47. minuti Marić postigao poništeni pogodak.

Prekršaji nisu dosuđeni po dva puta nad (odličnim!) Stjepanom Radeljićem i Mirkom Marićem, a Ristovski prošao je bez žutog kartona za vidno iznervirano gaženje Gode.

Stefan Ristovski dobiva respekt od sudaca pa je nakon avanture s vratom Ivanovića na Rujevici, u 84. minuti za suca Bela napravio – nula prekršaja.

Situacije na Mariću (udarac u nogu prije odnošenja lopte) i Godi (đon po listu desne noge) u 84. minuti

Reakcija Rijeke na terenu bila je – nepostojeća. Željko Sopić je dobio žuti karton nakon niže prikazane situacije, ali postavlja se pitanje gdje su u tom trenutku bili igrači Rijeke? Dinamo je svoj pritisak uspješno odradio, kako putem medija ismijavajući suce pred utakmicu na službenim kanalima, tako i tijekom same utakmice kroz često podignute ruke u nekolicini situacija. Rijeka to, posebno u drugom poluvremenu, nije radila.

Respekt je pokazan senatorima Mišiću i Théophile-Catherineu u 90. minuti: bilo je ovo nakon jednog od brojnih ispucavanja prema Mirku Mariću, koje je Francuz bez problema odnosio. U tim trenucima, Rijeka se nije nametnula umornijem Dinamu, već je isključivo kroz nekontrolirana izbijanja pokušala do kontre.

Puštanje agresivnije igre u derbi utakmici je dobrodošlo u odnosu na sjeckanje. Ali mora postojati balans; serija grešaka na štetu Rijeke u samoj završnici utakmice nije nenamjerna. Propušten aut u 87. minuti može biti previd, ali dueli nisu bili bezazleni već nesportski i svi redom na granici kartona.

Pitanje je koliko je tendenciozno suđenje bilo faktor grču Rijeke u drugom poluvremenu ili je uzrok bio drugdje, ali na pritisak Dinama u završnici nije bilo pravog odgovora. Ni kvalitetom, ali ni stavom. Potvrdio je to i Željko Sopić u današnjem PSK: “kad dođete na Maksimir, morate imati i svježinu i hrabrost”.

Na kraju je poraz došao kao i prema najavama Sopića: “vrlo teško”.

Izostala je reakcija na terenu. Jedno komešanje s bilo kojim igračem iz poviše prikazanih preagresivnih startova podiglo bi tenzije i nepotrebno produljilo sudačku nadoknadu, ali bi dalo do znanja domaćinu da Rijeka nije došla da ju se gazi bez kazne. To je jedno od rijetkih, ali najveće razočarenje iz nedjeljne utakmice.

Rijeka je svemu unatoč imala dvije meč lopte u režiji Marca Pašalića i Mirka Marića: Pašalićev prodor u 60. minuti Marić je petom pospremio pored stative, a 3 na 2 kontranapad u 82. minuti završio je spoticanjem Pašalića i nedosuđenim prekršajem nad Marićem. Uz malo sreće, mogla je do punog plijena. Zato ne čudi pozitivan govor tijela igrača i stručnog stožera nakon utakmice. Jasan je to pokazatelj da su glave na mjestu. Greška u 94. minuti prekinula je seriju od šest pobjeda zaredom, ali trenerove riječi ponavljaju i igrači: do kraja je još 36 bodova. Rijeka je svoj cilj ostvarila: do samog završetka utakmice bila je i više nego kompetitivna protiv itekako raspoloženog i jakog Dinama.

Detaljnija analiza mora se odraditi brzo jer u srijedu u 14 sati Bijeli gostuju Rudešu u četvrtfinalu Kupa (kao i u šampionskoj sezoni). A kao i 2016. godine, u tom susretu neće biti VAR suca jer hrvatski prvoligaš na svom SC Rudeš nema uvjete za VAR. Duje Strukan sudit će old-school.

A već u nedjelju (3. ožujka) Rijeka dočekuje kartonirani Varaždin, protiv kojeg će tražiti početak novog ligaškog pobjedničkog niza, koji bi trebao djelomično poništiti ovaj poraz. Djelomično, jer Dinamo je s dvije pobjede u prednosti u međusobnim dvobojima, što je prvi kriterij prednosti u slučaju istog broja bodova na kraju prvenstva.

Podijeli tekst na mrežama: