26.4 C
Rijeka

HNL mercato: Rijeka ima 9 potencijalnih prinova. Predstavljamo zlatnu sredinu.

Pred Rijekom je novo prometno ljeto. Više od 15 aktualnih igrača moglo bi napustiti klub: među njima su i aktualni tehnološki višak, oni koji se vraćaju s posudbi, kao i talentirani juniori kojima će se tražiti razvojni klub. Analizirali smo tko ih iz HNL-a može zamijeniti.

1. dio: HNL mercato: Rijeka ima 9 potencijalnih prinova. Mi smo ih analizirali

Nakon uvodnog članka i prva tri igrača, nastavljamo sa zanimljivim HNL igračima na čiji transfer Rijeka potencijalno cilja. Podsjećamo, izbor temeljimo na nekoliko ključnih faktora, prvenstveno:

  • stabilnost klubova u kojima igraju
  • duljina njihovih ugovora
  • vrijeme provedeno u trenutnom klubu
  • procjenu tržišne vrijednosti u odnosu na Rijekin modus operandi
  • dob i pozicije na kojima igraju
  • taktičko uklapanje u Rijekin roster pod Jakirovićem

Naravno, ne tvrdimo da postoji jednostrani ili obostrani interes za transferom, ali gledajući protekle sezone, postoje realni temelji na kojima gradimo odabir. Na kraju teksta je i anketa pa svakako ostavite svoj glas koga bi Vi od istaknutih najradije vidjeli u Rijeci, a vrijeme će pokazati jesmo li bili blizu ili ne.

6. Sandro Kulenović

Jedan od rijetkih nedavnih “dealova” s Dinamom u kojem posuđeni igrač nije imao ništa protiv ostanka bio je Sandro Kulenović. Danas je on 23-godišnji napadač koji igra treću HNL sezonu u nizu s 10 ili više doprinosa (golova+asistencija) – konstanta. Ono što ga je uvijek izdvajalo jest njegova timska igra i svojevrsna kolegijalnost – to je ove sezone usavršio s čak šest asistencija, od toga četiri glavom. Nakon statističke anomalije u vidu Marka Livaje (19g, 11a), odmah je do Brune Petkovića po pitanju broja doprinosa u sezoni, s 15 kombiniranih golova i asistencija.

Otprije je poznat kao vrlo srčan i defenzivno aktivan igrač, i može biti odlična mantinela u igri Rijeke.

U istom je društvu kada gledamo i ključna dodavanja, što ga čini vrlo korisnim i utjecajnim igračem. Kao i kod slučaja Hoxha, Sandro Kulenović otvara pitanje statusa Jorge Obregona, još i više s obzirom na pozicijsku sličnost s Kolumbijcem. Kulenović ima ugovor u Dinamu do 2025. godine, a jasno je da pored Petkovića i Drmića neće vidjeti terena. Isto je najavio i sportski direktor Dario Šimić, tako da je izgledno kako će Kulenović na ljeto aktivno tražiti klub u kojem će biti “potrebniji”. Do transfera u Rijeku može doći primarno uz dobru volju svih strana.

Kulenović je u nekoliko navrata govorio kako mu je draži HNL od inozemstva, a pitanje je kakvi će klubovi biti spremni na plaćanje odštete igrača čija je tržišna cijena ipak napuhana na temelju ugovora u Dinamu. Rijeka je već poznata po uhodanom sustavu preprodaja u kojem najčešće profitiraju sve tri strane, pa ne bi čudio transfer uz simboličnu odštetu, te uz podjelu profita od sljedeće prodaje.

5. Karlo Sentić

Rođeni Dubrovčanin je od 14. godine član Hajduka, a nakon odlično odrađenog kaljenja u Varaždinu, ove sezone Karlo Sentić debitira među vratnicama na Poljudu. I nedugo zatim biva izviždan nakon nekoliko slabih ispucavanja nogom protiv Gorice, pred standardno nestrpljivim Poljudom.

Sentić pritom nije buduća megazvijezda: odlična sezona u posloženom Varaždinu i osvajanje prošlosezonske 2. HNL su izuzetak u njegovoj karijeri u kojoj je imao kikseva. Ne bi bio ni prvo ni posljednje ime koje će eksplodirati odlaskom iz Splita, jer ostavlja dojam da golove koje je primao na neiskustvo, u zdravoj sredini i s više samopouzdanja može brzo popraviti.

Potencijalnim ljetnim odlaskom Labrovića, otvara se jedinica u Rijeci. Izgledno ona čeka Mislava Zadru, koji je ove sezone odradio odličnu polusezonu u Orijentu, sve pod budnim okom trenera vratara Gojka Mrčele. U HNL-u su zanimljivi i Lokomotivin Nikola Čavlina te Istrin Lovro Majkić, ali kao već dokazanim kvalitetama, njihova dostupnost Rijekinim financijskim mogućnostima vrlo je upitna.

Karlo Sentić ima ugovor do 2026. godine i teško je očekivati da će se “tek tako” pojaviti u Rijeci. Ipak, u ovom trenutku iza sebe nema potrebnu kvalitetu na temelju koje može kotirati visoko na domaćem tržištu – pogotovo što je riječ o kvalitetom zasićenoj golmanskoj poziciji. Mnogo je vjerojatnije da će putevima Posavca ili Atanasova, koje je Hajduk pustio besplatno odnosno za dvjestotinjak tisuća eura odštete, što je i granica do koje bi Rijeka išla.

4. Ivan Miličević

24-godišnji lijevi bek iz Lokomotive djeluje nam kao možda i najrealnija opcija s ovog popisa. Ivan Milićević povezao je i drugu odličnu sezonu u Kranjčevićevoj, s 30 nastupa i 4 asistencije ističe svoju kandidaturu za širi popis reprezentacije BiH u nadolazećem ciklusu – već je bio član mlađih uzrasta.

Iako je u protekle dvije sezone ispred sebe imao Josipa Pivarića, za Lokomotivu je upisao ukupno 67 nastupa, 2 gola i čak 11 asistencija.

U domaćem prvenstvu s ove sezone ograničenim izborom na lijevom beku, Miličević odnosi apsolutnu pobjedu kada su u pitanju igrači van Dinama i Hajduka – Ljubičić i Melnjak ipak ostaju krema lige. Ipak, u nekim kategorijama je bolji i od njih dvojice: ima najviše uklizavanja (1.36 na 90 minuta; 56% više nego prvi pratitelj Leovac) što ukazuje na njegovu upornost, ali i najviše ubačenih lopti (5.1) u ligi.

Ono što ga dodatno krasi i definira jest što je uredno među tri najbolja beka u gotovo svim ostalim statističkim kategorijama; kao i obično, prikazane su ključne kategorije modernih bekova na uzorku od 16 igrača.

Impresivni učinci Milićevića sigurno nisu prošli nezapaženo. Njegov ugovor ističe 2024. godine, što znači da je odlazak iz Lokomotive ovo ljeto gotovo siguran. Na bekovskim pozicijama Rijeka kroz noviju povijest nije forsirala mlađe igrače već se obično okretala sigurnijim i mrvicu iskusnijim imenima. Trenutno su u kadru Andrija Vukčević (26.5), Bruno Goda (25), a od mlađih na vrata kuca Noel Bodetić (19). Crnogorski povremeni reprezentativac uskoro napušta klub, a Goda nema potrebnu kvalitetu za udarnih jedanaest, tako da će Rijeka sigurno tražiti lijevog beka.

Dostupnost Miličevića ovisit će o inozemnim ponudama. Prednosti Rijeke su svakako europska pretkola, kvalitetan trener i stabilnost, kao i mogućnost rasta i preprodaje, što je povijesno već standardno. Lokomotiva će sigurno tražiti odštetu; kvalitetni lijevi bekovi su teški za pronaći na tržištu, ali iz Lokomotive se teško prodaje za milijune. Izgledno je oko pola milijuna eura, ali taj iznos može se dodatno smanjiti kroz prepuštanje primjerice Bernarda Karrice – igra na poziciji gdje će Lokomotiva izglednim prodajama Kačavende i Stojkovića biti desetkovana.

Jakirović je dosad imao po dva iskusnija imena u posljednjoj liniji: u Zrinjskom su mu standardni bili Ćorluka (26), Tićinović (29) i Barišić (30), a u Gorici vratar Kahlina (27) i stoper Steenvordeen (26).

Ivan Milićević sredinom ljeta proslavit će 25. rođendan. Ono što bi inače predstavljalo problem za Rijeku u ovom slučaju može biti prednost. Uz Danila Veigu (20) na desnom beku te tehnički jakog stopera Duju Dujmovića (19), Rijeka će od mlađih u obrani imati još Galešića, Smolčića i Bodetića. Dilaver, Mitrović i Grgić ostali bi jedina iskusna imena na pozicijama gdje se svaki kiks broji dvostruko – prva dvojica se međusobno zatvaraju, a Grgić je rezerva. Stoga ne bi bilo neočekivano ulaganje u kvalitetnog igrača na kojem se neće moći zaraditi puno, ali koji će dignuti stabilnost posljednje linije.

Svojevrsna prednost Rijeke jest što konkurentnim klubovima nisu potrebni lijevi bekovi pa iz HNL-a vjerojatno ne bi imala domaću konkurenciju, ako Jakirović da zeleno svjetlo. Prepreke ne izgledaju kao neprijelazne, i smatramo da postoji visoka mogućnost transfera Miličevića u Rijeku.


Zlatna sredina lige je iza nas – preostaju još tri imena koje držimo najkvalitetnijim dostupnim pojedincima, a ona dolaze u posljednjem dijelu ove trilogije.

Smatrate li spomenute igrače dovoljno dobrima za Rijeku? Mislite li da su dostupni ili da se jednaka kvaliteta može naći i jeftinije? Koga bi od navedenih najradije vidjeli u riječkom dresu? Anketa je ispod pa svakako ostavite svoj glas, a pozivamo da nam se pridružite i na forumu gdje svakodnevno raspravljamo o ljetnom prijelaznom roku.

Koga bi od navedenih najradije vidjeli u riječkom dresu?

Podijeli tekst na mrežama: