26.4 C
Rijeka

Jadranski derbi sudit će Istvan Kovacs

Tihomir Pejin protiv Rudeša nije imao tešku utakmicu. Ali je govorom tijela, ispravnim odlukama i općenitom mirnoćom pokazao suprotno od onog što je većina očekivala: odradio je vrhunski posao. Parsto kilometara južnije, Daniel Siebert je imao znatno kompleksniji posao, ali je uobičajene šerife lige, Stefana Ristovskog, Arijana Ademija, Marka Livaju, kao i galamdžije Lászla Kleinheislera i Josipa Mišića, strpao u džep.

Prvi žuti pao je u drugoj minuti utakmice. Ostao je nijem na klasičan potez Nikole Kalinića: padanje u šesnaestercu, sve dok nije nakon jednog pada uhvatio loptu u ruke, za što je dobio žuti karton. Požutjeli su i Ristovski, Šarlija, Sučić… Iako su bili mirni kao bubice u odnosu na standardni HNL dvoboj, u kojem se glavnom sucu uredno unose u lice bez ikakvog respekta: ni sportskog ni ljudskog.

Ne čudi stoga razina profesionalnosti i beskompromisnosti, kakvu je u domaćem nogometu posljednji imao Damir Batinić, pred kraj karijere. Tada je sudio bez ikakvog pritiska i utjecaja okoline, a kasnije odbio mjesto dopredsjednika sudačke komisije, desne ruke Bruni Mariću. Imao je Batinić svojih grijeha: najpoznatiji je dosuđeni jedanaesterac nakon simuliranja Soudanija u Vinkovcima, u šampionskoj sezoni Rijeke.

Batinić je bio sudac sa stavom i ostaje upisan u istu knjižicu kao i legendarni Edo Trivković, koji je na Kantridi svojevremeno isključio Dražena Ladića.

Ali nakon što je 2014. godine maknut s međunarodne liste sudaca, vidjevši da mu karijera niti navlačenjem više ne može ići uzlazno, počeo je suditi bez ikakvog utjecaja. Griješio bi, ali što vrijeme više teče, to se greške čine ljudskima. Dinamu je u svoje dvije posljednje sezone sudio tek triput, između ostalog i na Poljudu, kada je pokazao crveni karton Ademiju i Dilaveru.

Danas kartone “legendama” HNL-a vade samo strani suci.

Sjećate ga se možda i iz pobjede Rijeke nad Dinamom od 4:1 iz 2018. godine, kada je u povratku Gavranovića na Rujevicu nakon manje od pola sata pokazao crveni karton stoperu Dinama Marku Leškoviću nakon lakta na centru – prvi žuti je dobio u drugoj minuti.

Protekla četiri Jadranska derbija prošla su bez većih sudačkih repova, a tri je sudio Patrik Kolarić. VAR-om poništen gol Brunu Godi jedini je upitnik jer vidljivi kut nije bio čisto prikazan. Za nešto više treba zvati Antu Čulinu, koji je dosudio dva jedanaesterca duboko u sudačkoj nadoknadi.

Nedjeljni Jadranski derbi sudit će 39-godišnji Rumunj Istvan Kovacs. Poznati europski sudac bio je glavni na finalu Konferencijske lige 2021/22 između Rome i Feyenoorda. U prosjeku ove sezone pokazuje između 5 i 6 žutih kartona po utakmici. Ove godine bez izravnih crvenih (dodijelio je četiri druga žuta kartona), ali prijašnjih je češće potezao za stražnji džep.

O njegovom međunarodnom iskustvu dovoljno govori činjenica da je bivšim igračima Rijeke ove sezone u Europi sudio već dvaput: Adamu Gnezdi Čerinu za Panathinaikos protiv Marseillea, i Zoranu Arseniću za Rakow protiv Kopenhagena. A sudio je jednom i Damjanu Đokoviću u rumunjskoj ligi.

Kovacs ima dovoljno europskog i svjetskog iskustva da bez poteškoća odradi Jadranski derbi.

Financije

Poljudski Daniel Siebert je u sezoni 2022/2023 zaradio 148 tisuća eura za svoj sudački posao: uz fiksnu godišnju plaću koju dobiju svi suci u Njemačkoj, dobio je i pozamašne bonuse za ulogu glavnog suca u Bundesligi, DFB Pokalu te europskim i međunarodnim natjecanjima. Za razliku od domaćeg suca, kojem je 20 tisuća eura godišnje vrhunac, pa uz sudački “hobi” mora imati i stalni posao.

Cilj stranih sudaca je postignut: neovisno o potencijalnoj grešci koja će se u nekom trenu i dogoditi, vraćeno je povjerenje u glavnog suca. Ono se ne može kupiti seminarom, elitnom listom ili licencom.

Ali financijska neovisnost hrvatskog nogometnog suca ovisi o ispadanju s elitne liste ili delegaciji, radi čega je podložan utjecajima unutarnjih faktora. Svaki korak prema profesionalizaciji sudaca ujedno je i dugoročni izlaz iz nastale situacije. Sve ostalo su vatrogasna rješenja.

Podijeli tekst na mrežama: