14.5 C
Rijeka

Šamar Ristovskog čeka prijavu: tko će biti ovosezonski Goran Kvalić?

Šampionske sezone 2016./2017., kultni respekt Tihomira Pejina Soudaniju postao je dio tmurne nogometne povijesti domaćeg natjecanja.

Ne zato što je Alžirac s poda namjerno đonom u koljeno udario tada 22-godišnjeg igrača Lokomotive, Luku Capana.

Ne zato što je Dinamu naklonjena sudačka organizacija najboljem igraču gostiju za to dodijelila ni žuti karton (bio bi mu treći pa bi morao preskočiti Hajduk) već samo usmenu opomenu.

Ne zato što je sudac Pejin dodatno upozorio Soudanija na znak respecta na dresu.

Ne zato što je naknadnu prijavu HNS-u podigao i poslao nogometaš i član uprave županijskog trećeligaša Plomina, Goran Kvalić.

Ne zato što je nakon te prijave disciplinski sudac Saša Pavičić-Bekić – danas kandidat s liste u borbi za vrh Dinama, Dinamovog proljeća – dodijelio Soudaniju jednu utakmicu kazne.

Ne zato što je izvanrednom sjednicom skupština u petak poništila suspenziju od srijede, jedan dan pred derbi Hajduka i Dinama.

Slučaj respekt je tmurno sjećanje zato što je on i dalje dio realnosti našeg nogometa.

Nakon hvatanja za vrat Franje Ivanovića, u nedjeljnom remiju Osijeka i Dinama (u kojem se igralo 11 minuta nadoknade), Stefan Ristovski za udaranje Darka Nejašmića nije bio ni opomenut. Unatoč VAR-u i najnovijem stadionu u ligi koji je zasigurno vrhunski opremljen kamerama. Video i opis situacije pročitajte u članku Ofenzive.

Rijeci je tada kroz zdrav razum pokušao pomoći član niželigaša, Goran Kvalić, čija prijava nije bila uspješna jer je na kraju suspenzija poništena. Rekao je tada da ga je “najviše zanimalo hoće li se nešto dogoditi”, misleći “da će to proći nezapaženo, da će se prijava izbrisati ili tako nešto”. Ove godine to neće ići tako lako, jer još je 2017., očito vidjevši da to može imati negativne posljedice po Dinamo, HNS promijenio tko može prijaviti incident: suci, delegati i kontrolori.

Sedam godina kasnije, ni milimetra pomaka.

Rijeka igra najbolji nogomet u ligi, ali Hajduku bježi tek jedan, odnosno Dinamu tek pet bodova. Nešto se pita i protivnika, a ni Rijeka nije dovoljno dobra da zasluženo pobijedi svako kolo. Ipak, od činjenica ne treba bježati. Većina utakmica u kojima je Rijeka izgubila bodove imala je značajnu sudačku grešku na štetu Bijelih.

Moglo je tako biti i u nedjelju protiv Varaždina, jer nakon što ga je Patrik Kolarić s pravom zvao, sudac Ante Čulina je četiri minute gledao kako se Ba bez kontrole zabija u Veldina Hodžu i ruši ga unutar šesnaesterca. A za svaki slučaj, tu je bilo i ponašanje četvrtog suca Frana Jovića, koji je 90 minuta stajao pokraj klupe Rijeke.

Posljednji poraz u Maksimiru došao je nakon zaredanih očitih pogrešaka i ranijeg prekida susreta suca Bela u posljednjih 15 minuta. Inače, Dario Bel se na službeni upit Rijeke o psovanju očitovao da je psovao na sebe radi greškom dosuđenog prekršaja pred poništeni gol.

U porazu od Slaven Belupa u prosincu, Rijeka je naknadnom analizom sudačke komisije trebala imati igrača više od 60. minute (pri rezultatu 0:1), kada je Pllana startao na gležanj Pjace, ali dobio samo žuti karton.

Kolo ranije, u Osijeku je Bralićevo odgurivanje Franje Ivanovića karakterizirano kao borba za loptu, identično kao ruka na ramenu Maksimiru (Bernauer) te na Pampasu (Théophile-Catherine), protiv Osijeka ove nedjelje.

Domaći remi protiv Dinama je utakmica u kojoj je Ristovski u 45. minuti morao biti isključen, dok su i Ademi (višestruki prekršaji i udaranje reklame) i Mišić (lakat Niki Jankoviću) do kraja utakmice ostali tek na žutom kartonu umjesto završili ranije u svlačionici.

A čak i u 14. kolu protiv Lokomotive, jednako oštar start Marića nad Markom Pjacom završio je također tek žutim kartonom. U ranijem smo tekstu izdvojili te situacije.

Kao i u sezoni 2016./2017., jasan je kriterij koji dozvoljava preagresivnu igru protivnicima Rijeke, pogotovo u izravnim dvobojima s Dinamom. A zahvaljujući puštenim VAR snimkama, saznali smo i razinu komunikacije između sudaca. Sve upućuje na isti scenarij kao u šampionskoj sezoni: borbu do kraja protiv svih.

I zasluženu pobjedu.

Podijeli tekst na mrežama: