12.1 C
Rijeka

Rijeka se vraća kući: ovo je nova Kantrida!

Nova Kantrida nikad nije bila bliže! Prošlo je osam i pol godina otkako je Rijeka formalno preselila na Rujevicu. Kažemo formalno, jer duša i srce ostali su na staroj lokaciji. Četiri osvojena trofeja (HNL i tri kupa) te dvije grupe Europske lige kasnije, Rijeka je napravila veliki korak prema povratku kući. Uz najavljene promjene u urbanističkom planu, danas je napokon predstavljen i projekt.

Više od sto milijuna eura (privatnog novca!) vrijedan projekt obuhvaća izgradnju hotela, tri nebodera po više od 30 katova i hotel s četiri zvjezdice i 200 soba. Najbitnije ime u konzorciju investitora jest luksemburški Black Kite E&C Investment Fund, iza kojeg formalno stoji arapski naftni kapital.

Nova Kantrida kapaciteta stare

Prema najavama, nova Kantrida imat će inicijalnih 12 tisuća sjedećih mjesta, a moguće će biti povećati kapacitet na 17 tisuća. Bit će orijentacije sjever-jug, čime se osiguravaju kultne stijene, gdje će se nalaziti i spomen ploča članovima KN Armada i poginulim braniteljima. Stadion Kantrida imat će i otvoren pogled na more radi čega je i krov nesvakidašnjeg nakrivljenog oblika. Tribine će biti u potpunosti spojene, stadion će imati natkrivenih 600 parking mjesta, a čitav kompleks ukupno 1350.

Lučica i plaža Kantrida ostat će netaknute, a otvorit će se i mnoštvo novih javnih sadržaja u sklopu kompleksa. Jedna od njih je i šetnica izravno s Istarske ulice, oko čitavog stadiona, izravno do mora. A sve će to noću omogućiti da osvijetljen stadion iz daleka poprima obrise broda s veslima, nalik onome na grbu KN Armada.

Uz stadion, hotele i nebodere, kompleks će sadržavati i dva kata odnosno 4000 kvadratnih metara (bruto) poslovne namjene. Izgradnjom će se stvoriti i nova plaža na mjestu trenutnog pomoćnog odnosno odbojkaškog igrališta, a na grafikama je vidljiva i netaknuta šetnica. Najviši neboder imat će 35 katova – što je rekordna brojka u Hrvatskoj pa je izgledno da će i visinom preuzeti prvo mjesto.

Ostaje za vidjeti realne modele izgradnje i rokove, o čemu ćemo znati u narednim tjednima i mjesecima. Prema najavama, do sredine ožujka se očekuje konačna riječ za promjene u UPU. Do kraja 2024. godine će se prikupljati potrebne dozvole i potpisi, nakon čega se ide u potrebne dorade projekta. Sam kompleks radi količine posla zahtijeva barem tri godine samo za izgradnju, i samim time je nemoguće da će stadion zaživjeti prije 2028. godine.

Preostale detalje projekta možete pronaći na web stranicama kluba, a nove informacije, kako budu bile dostupne, moći ćete pronaći na našem portalu.

Sviđa Vam se tekst? Preporučite članak poznanicima:

Preporučujemo

Zato je Rijeka prva

Borba u Turopolju pokazatelj je recepta kako će Rijeka gaziti dalje.

Tko je bez grijeha, neka prvi baci aut

Rijeka je rutinski preko Istre 1961 stigla do nove...afere!?

Može li Brighton, pardon Rijeka, ponovno uspjeti?

Dva modelom poslovanja vrlo slična kluba: saznajte što sve veže Rijeku i Brighton.

Mirko Marić, tipično riječki razuman transfer

Igrač neupitne kvalitete za HNL predstavljen kroz brojke.