26.4 C
Rijeka

Nedovoljni HNL “intenzitet” u Europi je izravan crveni karton!

Derbi 27. kola tadašnje MAXtv Prve lige odigrali su Rijeka i Dinamo. Unatoč dominaciji na terenu, škarice Soudanija pred kraj utakmice anulirale su bolju igru Rijeke. I onda je u 92. minuti Marko Lešković s dvije ruke na pod srušio Franka Andrijaševića unutar šesnaesterca Dinama. Možete se podsjetiti na videu OVDJE (situacija počinje na 5:41).

Tadašnje oko sokolovo, Mateo Beusan, procijenio je da je odluka ispravna iako je “vidljivo da je Dinamov igrač obje ruke stavio na leđa Andrijaševića”. Složio se i Joško Jeličić, rekavši da za njega to nije prekršaj za jedanaesterac. U Rijeci dakako nisu dijelili mišljenje. Nakon te utakmice, Matjaž Kek je izjavio da “treba imati muda svirati penal za Rijeku”, a posebno pamtimo legendarnu izjavu tadašnjeg sportskog direktora Rijeke. Ivan Mance se žestoko obrušio na pojam intenziteta, novonastali u šampionskoj sezoni Rijeke.

Dobili smo novi termin u nogometu koji dozvoljava da je bio prekršaj, ali nije dovoljno intenzivan da bi ga se svirao. Prekršaj ili je ili nije, a sve ostalo su pokušaji objašnjavanja neobjašnjivoga.

Ivan Mance o situaciji u travnju 2017. godine

Pojam intenziteta ostao je aktivan i kroz njega su se pokušavale opravdati brojne upitne odluke, kako prijašnjih, tako i aktualne sezone. Sjećate li se guranja Slavka Bralića u Osijeku, ili Maxime Bernauera u Zagrebu? Rijeka u ta dva starta, kada je Franjo Ivanović išao sam na vratara ili ga već zaobišao, nije dobila nijedan prekršaj. U Osijeku je utakmica završila 0:0, a u Zagrebu je nakon posljednjih deset minuta i nekoliko očitih prekršaja igrača Dinama, domaćin pobijedio pogotkom s bijele točke.

A Europa?

U utakmici osmine finala Europske lige, engleski sudac Anthony Taylor imao je gotovo identičnu situaciju. Dodir braniča Vešovićevog Qarabaga s ofenzivcem Bayer Leverkusena, iako minimalan, odrađen je pri strahovitoj brzini. Svatko tko je odigrao jedan termin nogometa razumije zna da je to i više nego dovoljno za gubitak ravnoteže. Cijelu situaciju možete pogledati na OVOM videu (od 3:20).

Sudac Taylor je VAR provjerom poništio izvorni žuti, ali za razliku od Darija Bela, koji je maksimirski derbi prekinuo minutu ranije, nije poništio prekršaj već isključio braniča gostiju.

Izravan crveni karton za minimalan, ali namjeran kontakt i povlačenje igrača. Nešto što je prosječnom HNL sucu, pogotovo ove sezone i pogotovo protiv Rijeke, nepoznato.

Utakmica 26. kola SHNL između Slaven Belupa i Rijeke na rasporedu je u subotu u 15 sati. Posljednja prije dvotjedne reprezentativne pauze. Ako još niste rezervirali svoj trosatni put do Koprivnice, sve detalje pronađite ovdje. Sektor C2 je rasprodan, ali ne brinite: južni dijelovi sektora C1 i C3 bit će ispunjeni bijelim dresovima.

Podijeli tekst na mrežama: