26.4 C
Rijeka

(VIDEO) Emmanuel Banda i Zambija ispratili moćnu Obalu Bjelokosti s 3:0

U pretposljednjoj utakmici grupe H kvalifikacija za Afrički kup nacija, Zambija je s uvjerljivih 3:0 matematički osigurala plasman u završnicu natjecanja. Završnica 34. AFCON-a, afričke verzije Europskog prvenstva, igrat će se od 13. siječnja do 14. veljače 2024. godine.

Obala Bjelokosti je ovogodišnji domaćin, ali i dalje sudjeluje u kvalifikacijskim utakmicama. Osim favoriziranih Bjelokošćana, Zambija je bila u grupi s Komorima i Lesotom. Nakon pet kola, Zambija je vodeća s 12 bodova, Obala Bjelokosti ima 10, Komori 6, a Lesoto bod.

Emmanuel Banda igrao je 90 minuta protiv veznog reda kojeg su držali PSV-ov Sangare (25 godina, vrijednost 35 milijuna eura) i Barcelonin Franck Kessie (26 godina, vrijednost 25 milijuna eura). Sudjelovao je u dva od tri gola! Kod prvog je nakon njegove lopte Aurier zabio komičan autogol, a kod trećeg je probio stranu, pogodio stativu, a odbijenu je loptu Kangwa pretvorio u konačnih 3:0.

Zanimljivo da je Emmanuel Banda član zlatne generacije Zambije, koja je 2017. na U20 Svjetskom prvenstvu došla do četvrtfinala. U grupnoj fazi prošli su pored Portugala, Kostarike i Irana, u osmini finala protiv Njemačke, a ispali od Italije.

Banda je na tom natjecanju upisao tri asistencije (Portugalu, Njemačkoj i Italiji) te dva gola (Njemačkoj i Iranu)

Posljednji uspjeh imaju davne 2012. godine, kada su osvojili AFCON pod vodstvom Hervé Renarda, koji je iznenadio mnoge na posljednjem Svjetskom prvenstvu sa Saudijskom Arabijom. Mnogi ih drže za prikrivene favorite nadolazećeg izdanja.

Podijeli tekst na mrežama: