14.5 C
Rijeka

Dama i Majstor

Jeste li znali da su prije gotovo točno 94 godine, 31. ožujka 1928., riječki i torinski klub odigrali svoju drugu od sveukupno 4 međusobne službene seniorske utakmice? Da je Staroj dami pobjeda protiv Rijeke iz 1920-tih i dan danas rekordna?

Do susreta s Bayernom, Barcelonom ili nekim od velikana Premiershipa, Juventus uz Real Madrid i Milan čini tercet najvećih svjetskih klubova s kojima je Rijeka igrala službene utakmice. Sreća za nadimak Rijeke da grad Torino nije na obali, jer bi Juventusov uz postojeće, zasigurno bio i Majstor s mora s obzirom na to da ga Rijeka, za razliku od spomenuta dva giganta, nije uspjela pobijediti niti u jednoj. Spomenuti susret iz uvoda nije bila jedina utakmica Rijeke i Juventusa u ožujku. Dvije još važnije za Bijele odigrale su se 1980. godine.

Slagao se ili ne neki navijač Rijeke s novim povijesnim istraživanjima i reviziji, odnosno prilagodbi povijesti novim saznanjima, činjenica je da je prema službenom stavu kluba i nekim vrlo solidnim argumentima, Rijeka osnovana 1906. godine. A ovo nije vrijeme ni mjesto za tu debatu. Ali ako je tome tako, to znači da se prva utakmica s Juventusom odigrala u današnjoj Serie A, sezone 1928/29. Današnjoj, jer navedena sezona bila je posljednja u kojoj je liga nosila ime Divisione Nazionale.

Juventus je 5. studenog 1928. bio bolji od Rijeke (a tada US Fiumane) s čak 11:0 i to je do danas najveća pobjeda Juventusa na domaćem terenu. Koliko je 1928. bila plodna za golgetere Zebri govori podatak da Rijeka taj nesretni rekord dijeli s njihovim velikim rivalom iz Firence. Naime, Fiorentinu su pobijedili samo mjesec dana ranije s identičnim rezultatom. Nešto bolje je Rijeka prošla na Kantridi gdje je 31. ožujka 1929. bilo samo 1:3.

Nije riječki nogomet 20-tih godina prošloga stoljeća podario Juventusu samo rekord već i nešto što su u svojoj povijesti najviše puta imali privilegiju nositi na prsima. U Rijeci se scudetto prvi put pojavio na majicama talijanskih igrača. Tog 8. siječnja 1920. godine reprezentacija Rijeke je igrala s momčadi Vojne komande talijanske vojske. Od tada taj znak nose i talijanska reprezentacija, a i klub osvajač Serie A.

Do novoga susreta ovih klubova – u seniorskoj konkurenciji – trebalo je pričekati 50 godina. Snage su se odmjerile u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova. Rijeka je 5. ožujka 1980. sačuvala netaknutu mrežu (0:0) da bi u Torinu dva tjedna kasnije doživjela poraz od 2:0 te ispala iz natjecanja. Koliko je Kup kupova bilo jako i nepotrebno ugašeno natjecanje, dokazat će polufinalna imena. Popularni Juve će ispasti od Arsenala, dok će Valencija pobijediti osmerostrukog prvaka Francuske Nantes te kasnije i osvojiti Kup boljim izvođenjem jedanaesteraca od Londončana. Finale je igrano na zloglasnom Heyselu.

Prekid tradicije samo što nije…

Vrlo je svježa prijateljska utakmica Bijelih i Zebri krajem prošle godine kada su Profesorovi učenici ostavi izvrstan dojam i samo radi promašenih zicera Rijeke Juventus je i tu utakmicu uspio ostati neporažen, ali bez obzira na poraz to je bio nepogrešiv vjesnik ponovno jake i velike proljetne Rijeke nakon očajne polusezone.

Nova prilika Majstoru da napokon uspije osvojiti Damu mogla bi doći već u sljedećoj sezoni jer i Rijeka i Juventus su nakon lošeg prvog dijela sezone trenutno pragu pozicija koje vode sljedeće sezone u Europsku konferencijsku ligu odnosno kvalifikacije za istu. Zebre su u nešto povoljnijoj poziciji jer uz nastavak forme mogli bi preskočiti vrlo lako EL i EKL mjesta te ponovno zaigrati u Ligi prvaka. Ali do tada ostaje nada u novi obračun Rijeke i Juventusa četvrtkom i konačni prekid neugodne stogodišnje tradicije.

Podijeli tekst na mrežama: